Anouk Schaap
Anouk Schaap Psyche 18 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

De 5 mooiste lessen van een burn-out

Als je zelf geen burn-out hebt (gehad), ken je wel iemand die ermee kampt. De burn-out cijfers exploderen en het lijkt wel of de gemiddelde millennial een burn-out nodig heeft om tot zinnen te komen. Hartstikke zonde, want een burn-out kun je voorkomen als je je bewust bent van stress-signalen en je hier serieus mee aan de slag gaat. Skip de burn-out en pak deze lessen mee!  

Dit zijn de 5 lessen die jij kunt leren van de mensen die een burn-out hebben ervaren:

1. Jouw lichaam is je belangrijkste raadgever

Jouw lichaam geeft je gedurende de dag signalen af zoals honger, slaap of signalen van stress. Mensen die in een burn-out raken, hebben maanden of zelfs jaren niet naar geluisterd naar de stress signalen (zo herken je ze!) en hebben hun lichaam volledig uitgeput.

Als jouw leven ‘lekker’ druk is, lees dan nog even verder. Een mind-blowing carrière lijkt geweldig, dat je stiekem continu onder druk staat en stress ervaart, neem je voor lief, herken je niet, of ontken je.

Een druk leven is prima, als je je lichaam (en je hoofd) voldoende rust biedt. Je moet herstellen van een periode van drukte en stress. Je batterij moet opladen. Luister naar de signalen van jouw lichaam, weet wat jou stress oplevert, welke signalen jouw lichaam geeft bij stress en maak voor jezelf helder wat jij nodig hebt om weer op te laden.

2.  Accepteer alles zoals het is

Hoe ga jij om met een dag dat je niet lekker in je vel zit? Wat vertel je jezelf als je je een week minder energiek voelt? Als je de beelden op televisie, Instagram en Facebook mag geloven is het leven één groot feest. De dagen dat jij je niet voelt zoals de ‘hele wereld’ zich lijkt te voelen, maakt het acceptatieproces niet gemakkelijker.

Lees ook: Hoe een hond jou een burn-out kan besparen

Hoe langer je vecht tegen jouw gevoelens en emoties, hoe langer je erin blijft hangen. Voel je een dag even kut (lees hier een pleidooi voor de ‘voel je k*tdag’), spreek dat uit, het is oké! Ga een week lang om 21.00u slapen als je moe bent. Accepteer waar jij vandaag bent, er is geen goed of slecht, alles mag er zijn.

3. Je hebt áltijd een keuze

Hoe vaak zeg jij ‘ik moet’? “ik moet naar werk”, “ik moet naar die afspraak”, “ik moet boodschappen doen”. Je moet helemaal niets, je hebt altijd een keuze: je wilt graag werken, want je wilt leuke dingen kunnen doen en in een fijn huis wonen.

Must read: Van moeten naar willen: op deze manier stop je met druk zijn

Als je ergens moet werken omdat je denkt dat je niet in een andere sector aan de slag kan, stop dan met jezelf dit wijs maken. Als jij echt iets anders wilt, dan heb je een keuze om daar verandering in aan te brengen.

Stap uit de oude vertrouwde routines, ga iets nieuws doen, ontmoet nieuwe mensen, vraag om hulp, wees creatief en zorg voor die gewenste verandering. Oldskool but true: ‘waar een wil is, is een weg’.

4. Niets is zoals het lijkt

Alles wat er geweldig uit ziet op Instagram of in reclames, is meestal geen weerspiegeling van de realiteit. Het zijn momentopnames, je weet nooit hoe iemand zich voelt achter een mooi plaatje en je hebt geen idee hoe hard iemand ergens voor heeft moeten werken. Doe dus niet zomaar aannames.

Wees je er tevens van bewust dat jij de wereld ziet vanuit jouw ogen, ervaringen, opvoeding en cultuur en dat de wereld er voor niemand anders ook zo uit ziet.

5. Vergelijken dient je niet

Aanvullend op bovenstaand punt, vergelijk jezelf niet met iemand anders. Iedereen is uniek, iedereen bewandelt zijn eigen pad. Dat de maatschappij samenwonen, carrière maken, trouwen en kinderen krijgen op een bepaalde leeftijd ‘verwacht’, mag je lekker links laten liggen.

Hoe geweldig is het dat jij jouw eigen pad kunt kiezen, dat je helemaal uniek bent in wie je bent en je dus altijd een verschil kunt maken, want niemand is zoals jij. Als je jezelf wilt vergelijken doe dat dan alleen met je oude zelf en vier hoe jij je hebt ontwikkeld de afgelopen jaren!

Dit artikel is geschreven door Anouk Schaap. Zij richtte begin van dit jaar Take Care of Your Selfie op: een movement die inspireert om goed voor jezelf te zorgen op het gebied van mind, body en soul. Als jij goed voor jezelf zorgt wordt alles om je heen beter. Als jij verandert, verandert alles om je heen. Volg de Take Care of Your Selfie workshop die iedere twee weken wordt gegeven bij De Bewustzijn School in Amsterdam.   

Leer meer over burn-outs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️