Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 19 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

5 manieren waarop de CEO van Nike zijn mentale gezondheid prioriteit geeft

Het is waarschijnlijk een herkenbare valkuil: hoe drukker je het hebt, hoe vaker het erbij inschiet om goed voor jezelf te zorgen. Het is aannemelijk dat dit de reden is dat de meeste CEO’s (kuch, Elon Musk) niet bekend staan als grote ambassadeurs van self-care en mentale gezondheid. Bij John Donahoe, de CEO van Nike, is dit een ander verhaal.

Hij weet hoe belangrijk het is om zijn mentale gezondheid de prioriteit te geven.

Nike-CEO geeft mentale gezondheid de prioriteit

Op 28-jarige leeftijd kreeg John Donahoe, de CEO van Nike, levensveranderend advies. Het was een spreker van een trainingsprogramma bij het bedrijf waar hij toen werkte (Bain & Company), die hem deze waardevolle les in liet zien. De spreker bestudeerde atleten van wereldklasse en ontdekte dat topsporters één kwaliteit delen: ze zien in hoe belangrijk self-care en goed voor jezelf zorgen is.

“De spreker vertelde dat topatleten niet alleen veel trainen, maar ook goed slapen en goed eten”, zegt de Nike-CEO in een gastblog op Yahoo Finance. “En nog belangrijker: ze durven om hulp te vragen en zien dat niet als een teken van zwakte. Michael Jordan heeft niet alleen een personal trainer, maar ook een chef én een mental coach. Zo weet hij zeker dat hij beter wordt.”

Is mindfulness voor sporters het geheim voor betere prestaties?

Donahoe herinnert zich dat de spreker zijn verhaal verontwaardigd vervolgde. “Jullie zakenmensen zorgen niet goed voor jezelf, zei hij. Jullie denken dat niet genoeg slapen een medaille verdiend. Maar je wil wel van wereldklasse zijn? Je denkt dat om hulp vragen een teken van zwakte is? Ik snap het niet.”

Sinds het praatje van de spreker geeft Donahoe zijn mentale gezondheid de prioriteit. “Mijn ogen waren geopend. Tot die dag offerde ik mijn mentale gezondheid op om succesvol te worden met mijn werk”, zegt hij. “Alleen omdat ik dacht dat ik geen andere optie had.”

De self-care routine van de Nike-CEO

Op deze 5 manieren zorgt de CEO van Nike voor zichzelf:

Hij sport elke ochtend

“Oké, bijna elke ochtend”, geeft hij toe. Hoe kan het ook anders, als de CEO van een sportkledingmerk. Maar hij heeft zeker gelijk dat sporten niet alleen goed is voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid. Een enkele work-out verhoogt al het aantal neurotransmitters in je hersenen, zoals dopamine en serotonine.

Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

Hij mediteert

De CEO van Nike mediteert elke dag. “In de afgelopen jaren hebben topsporters, van Olympiërs tot NBA-basketballers, duidelijk gemaakt dat yoga onderdeel is van hun trainingsroutine”, zegt hij. “Steeds meer sporters richten zich op de verbinding tussen lichaam en geest.”

“Tegenwoordig zijn steeds meer mensen overtuigd van het idee dat de tijd nemen om te ademen en te mediteren een grote rol kan spelen in fitnessprestaties”, zegt hij. “Ik zie yoga en zelfs mediteren dan ook als sport.”

Meditatie kan je beter maken in sporten (ja, echt)

Ook wandelen en dansen ziet de CEO van Nike als sport. “Dat zal je misschien verbazen, afkomstig van Nike, maar wij geloven sterk in het uitbreiden van de definitie van sport”, legt hij uit. “We willen dat mensen actief aandacht besteden aan hun gezondheid en welzijn, ongeacht in welke vorm.”

Hij durft om hulp te vragen

We moeten therapie en naar een psycholoog gaan normaliseren. Een psycholoog of therapeut kan namelijk veel steun bieden, zelfs als je (zelf denkt) dat helemaal niet per se nodig te hebben. In zijn blog voor Yahoo geeft Donahoe aan dat hij al 30 jaar lang dezelfde therapeut bezoekt. Daarnaast heeft hij mentoren en adviseurs die hem op het gebied van business en spiritualiteit bijstaan.

Hij is dankbaar

Elke dag neemt hij de tijd om dankbaar te zijn. Zo zorgt hij ervoor dat hij positief blijft en realiseert hij zich dat hij genoeg redenen heeft om dankbaar te zijn. Uit onderzoek blijkt hoe krachtig dankbaarheid is. Het maakt ons gezonder, gelukkiger en socialer.

Hij slaapt genoeg

Door alle verhalen over CEO’s die workaholics zijn, zou je bijna denken dat ze allemaal te weinig slapen. Maar volgens Donahoe is dit een cruciaal onderdeel van self-care en je mentale gezondheid. Hij zorgt er daarom voor dat hij altijd genoeg slaapt. “En ik hoop anderen om me heen te motiveren om goed voor zichzelf te zorgen en altijd uitgerust en helemaal aanwezig (niet alleen met hun lichaam, maar ook daadwerkelijk met hun hoofd) te verschijnen.”

De ochtend- en avondroutine van Obama toen hij president was (en hoe het zijn mentale gezondheid hielp)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️