Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 27 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Maca poeder: wat is het precies en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Heb je al weleens van maca poeder gehoord? Het is een bijzonder goedje dat zou barsten van de gezondheidsvoordelen. Een échte superfood dus. Maar wat is maca poeder eigenlijk precies, hoe gezond is het nu écht, en hoe verwerk je het in je dieet?

We zoeken het uit.

Duizenden jaren oud

Maca is een soort wortel, die meestal gedroogd wordt en vervolgens tot een poeder verwerkt wordt. Dit poeder heeft een karamelachtige en nootachtige smaak.

https://www.bedrock.nl/mythes-en-waarheden-over-superfoods/

Ook al is maca poeder relatief nieuw in superfoodland, het bestaat al duizenden jaren. Vooral Peruanen gebruikten maca poeder vroeger al voor zijn medicinale én culinaire eigenschappen. Vandaar dat maca poeder ook wel Peruaanse ginseng genoemd wordt.

Gezondheidsvoordelen maca poeder

Er zijn drie verschillende soorten maca poeder: rood, zwart en geel. Het gele maca poeder is het populairst is en kent ook de meeste gezondheidsvoordelen. Dit zijn ze:

1. Balanceert hormonen

Het voornaamste gezondheidsvoordeel van maca poeder is dat het je hormonen in balans brengt. Maca is dan ook een adaptogeen, een natuurlijke stof die je lichaam aanzet tot het verbeteren van de hormonale balans. Dit geldt bij zowel vrouwen als mannen.

2. Energiebooster

Maca bevat van nature veel ijzer en calcium. IJzer hebben we nodig om energie te produceren en ook calcium zorgt dat onze lichaamscellen van energie worden voorzien. Maca poeder is dus een echte energiebooster.

3. Hoger libido

Maca poeder verhoogt het libido. Ook heeft het een bevorderend effect op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Voor een extra stimulerend effect kan je het maca poeder met gember combineren.

4. Betere fysieke en intellectuele prestaties

Maca poeder is heel rijk aan koolhydraten, hoogwaardige eiwitten en mineralen. Daarom is het een goede toevoeging op momenten dat je veel van je hersenen vraagt. Daarnaast gebruiken veel atleten maca poeder, omdat het ervoor zorgt dat je lichaam zich sneller kan herstellen tussen twee sportsessies.

5. Verlicht de menopauze

Als vrouw kan je tijdens de menopauze van alles meemaken: hitteaanvallen, gewichtstoename en een slecht humeur om er een paar te noemen. Maca poeder kan menopauzeklachten verlichten door de eierstokken en schildklier te stimuleren. Ook zorgt het poeder ervoor dat je zenuwstelsel, immuunsysteem en hormonaal stelsel beter in balans zijn.

Maca poeder verwerken in je dieet

Je ziet het: maca poeder is een echt wondermiddel. Nu rest alleen nog de vraag hoe je het in je dieet verwerkt.

Aan te raden is om te beginnen met het nemen van een kwart tot een halve theelepel maca poeder per dag. Daarna kan je het opschalen tot 1 à 2 theelepels. Maar, overdrijf het niet: te veel maca poeder kan darmproblemen geven.

In de koffie of granola

Het maca poeder kan je in verschillende dranken of gerechten verwerken. Door zijn karamelachtige smaak past het bijvoorbeeld erg goed in koffie of een smoothie. Ook kun je het in zelfgemaakte granola verwerken of een portie (vegan) ijs nét even wat gezonder maken.

Gezond snacken? 6 x gezonde tussendoortjes (met superfoods)

Naast maca poeder bestaan er nog ontzettend veel andere superfoods. Heb je bijvoorbeeld al van spirulina of chlorella gehoord?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️