Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 27 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

De kunst van complimenten geven (én ontvangen)

We krijgen van alle kanten te horen dat we moeten geloven in onszelf. Believe you can and you’re halfway there – dat soort quotes. Of je nou student bent of aan het solliciteren voor je droombaan: geloven in jezelf lijkt essentieel te zijn.

Natuurlijk zit hier een zekere kern van waarheid, want jezelf profileren wordt steeds belangrijker. Als je niet in jezelf gelooft, wordt dit nogal lastig. Het is dan ook logisch dat we steeds meer op onszelf focussen, maar wat is er gebeurd met het geloven in anderen?

Het diepste verlangen van de mens

We lijken af en toe vergeten te zijn dat iedereen waardering nodig heeft –  dat heeft ons bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, blijkt. Wij mensen hebben simpelweg erkenning en waardering nodig om ons goed te voelen. Zoals filosoof en psycholoog William James ooit zei: “Het diepste verlangen uit de menselijke natuur is de behoefte naar waardering.”

Werknemers krijgen zelfs meer motivatie van een complimentje dan van een cash bonus, blijkt uit onderzoek.

Complimenten geven

Reden genoeg om andere mensen zo nu en dan een welgemeend complimentje te geven. En het goede nieuws is: je hoeft er geen expert in te zijn om het te kunnen. Oprecht zijn is het enige wat telt. Hierbij focus je je op de positieve dingen van de ander. Valt het je op dat een collega een superleuk nieuw jurkje draagt? Geef een complimentje!

Complimenten geven is één van de leukste dingen om te doen, omdat je meteen het effect ervan ziet. Die impact kan groter zijn dan je denkt: een lief complimentje kan de trigger zijn om meteen ergens een positieve sfeer te creëren. Daarom kun je met jezelf afspreken om elke dag minimaal één oprecht compliment te geven. Leuk voor jezelf, nog leuker voor de ander.

Complimenten ontvangen

Het geven van complimentjes is één ding, maar het ontvangen is weer een ander verhaal. Veel mensen gaan het ontkennen of wegmoffelen, of worden op z’n minst erg ongemakkelijk. En dat snappen we wel, want naast de trend om onszelf zo leuk mogelijk te presenteren, is er óók een paradoxale trend die ons voorschrijft om bescheiden te blijven. Dat strookt toch helemaal niet met die complimentjes?

Waarom een compliment meer motiveert dan een cash bonus

Maar in plaats van bezig te zijn met hoe het overkomt als je met ‘dank je’ of ‘ja hè’ reageert op een compliment, kun je er ook bij stilstaan dat complimenten eigenlijk onzichtbare cadeautjes van liefde zijn. En zou jij zomaar een fysiek cadeautje weggooien? Precies. Doe dat dus ook niet met een complimentje. Denk er niet te veel over na, waardeer alleen het vrolijke gevoel dat je ervan krijgt. En bedank de ander altijd.

De Complimentenmeisjes

Toch de kunst afkijken bij een ander? Als iemand weet hoe je complimenten moet geven, dan zijn het wel de Complimentenmeisjes. Zij geven op feestjes oprechte complimentjes – waarvan je het gevoel krijgt dat ze je al jarenlang kennen. Hun complimenten zijn veel leuker- en vooral waardevoller, om mee naar huis te nemen na een feestje.

Hun tips voor het geven en ontvangen van complimenten? “Een compliment is volgens ons: positief, maar altijd vanuit een oprechte waarneming of ervaring en specifiek voor die ene persoon. Het is voor de ontvanger, naast dat het verrassend of bemoedigend is ,ook herkenbaar of bevestigend. Ontvangen doe je volgens ons door ‘dank je wel’ te zeggen. Incasseer gewoon de lieve woorden van waardering, zonder de inhoud te willen relativeren.”

Dus, wie ga jij vandaag een complimentje geven?

Meer positiviteit

In samenwerking met de Complimentenmeisjes

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️