Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Verzorging 22 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Krijg een stralende huid door te eten op basis van je dosha (volgens Ayurveda)

Sommige mensen zijn er mee gezegend en hebben zonder ook maar enige moeite een flawless skin, anderen moeten goed letten op wat ze eten en dagelijks hun huid reinigen om ervoor te zorgen dat alles blijft stralen. De weg naar een stralende huid kan soms een struggle zijn, maar gelukkig brengt de Ayurvedische leer al een hoop houvast met zich mee.

Volgens Ayurveda is je huid een reflectie van je innerlijke gezondheid. Of beeldender verwoord: je bent wat je verteert. Als je de voeding eet waar jouw lichaam gelukkig van wordt, zie je dat terug in een stralende huid.

Maar de vraag is; wat moet je precies eten op basis van je dosha (vata, pita en kapha) om een glanzende huid te krijgen? Sahara Rose, auteur van één van de best verkopende Ayurveda-boeken, legt het uit aan MindBodyGreen.

Ayurveda en de huid

Of je nu last hebt van een droge huid, struggelt met acne of juist een hele vette huid hebt, het zijn allemaal vormen van een onbalans in de dosha’s.

Acne is vaak een teken van een pita-disbalans terwijl een droge huid duidt op een vata-disbalans. Maar gelukkig is er voor elke dosha (wat trouwens het Ayurvedische woord is voor ‘energie’) een manier om je huid te laten stralen.

Ook interessant: 10 tips voor een gezonde huid volgens Ayurveda

Een droge huid (vata dominantie)

Moet jij alsmaar blijven smeren voordat je huid een beetje minder droog is? Heb je misschien al wat ouderdomslijntjes in je gezicht? Yep, jij hebt een vata huidtype.

De vata dosha bestaat uit de elementen lucht en ruimte. Dat betekent dat je vaak last hebt van een droge huid. Dat is niet per se een slecht ding, want waarschijnlijk heb je niet zoveel last van acne.

Voeding bij een vata huidtype

Wat moet je eten als je een vata huidtype hebt? Vanwege de droge huid is het goed om voor hydraterende etenswaren te kiezen, zoals kokosolie en avocado. Ook warm eten is goed. Denk aan soep en stoofpotjes, maar ook aan warm water (in plaats van een glas ijswater).

Vermijd ‘droog eten’, zoals bonen, rauwe groente en crackers.

Ook interessant: 6 dingen die mensen met een mooie huid doen

Een vettige huid (pita dominantie)

Heb jij standaard een huid die glanst omdat het wat vettig is, of zit je koppie vol met sproetjes? Hoogstwaarschijnlijk heb je ene pita huidtype.

De pita dosha bestaat uit de elementen vuur en water. Een pita huid is vatbaarder voor acne en gevoelig voor de zon (hallo sproetjes!). Let op: de huid is ook gevoelig voor geparfumeerde producten of producten met chemicaliën.

Voeding bij een pita huidtype

Een pita huidtype heeft baat bij zoete en verkoelende etenswaren. Wat je het beste kunt eten om je pita disbalans weer recht te zetten, zijn zoete vruchten (banaan, kers, abrikoos) en granen (quinoa, haver).

Voor een vurig huidtype is het belangrijk om pittig, zuur en scherp eten te vermijden.

Gecombineerde huid (kapha dominantie)

Herken je je niet in bovenstaande omschrijvingen? Dan heb jij vast en zeker een kapha huidtype. De kapha dosha bestaat uit de elementen aarde en water, wat betekent dat jouw huid bijna geen crème nodig heeft en ook niet snel oud wordt.

Dat klinkt als het huidtype wat je wilt hebben, en dat is misschien ook wel zo. Toch kan een kapha die uit balans is, last krijgen van een vettige T-zone en een onregelmatige huid (met mee-eters en puistjes).

Must read: Dit is wat je huid zegt over je gezondheid

Voeding bij een kapha huidtype

Als je een kapha huidtype hebt, is het het beste om licht voedsel te eten. Denk aan spinazie, appels, artisjok, linzen en kikkererwten. Goede ingrediënten om de wat vettige huid te minimaliseren.

Wat je moet vermijden, is zwaar eten, zoals pasta, avocado en tarwe.

De Ayurvedische leer verder uitgelegd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️