Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 7 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Ben jij een goede luisteraar? 10 tips om beter te luisteren naar je gesprekspartner

Zeg, hoe goed luister jij nu écht? Een interessante vraag om jezelf eens voor te leggen, omdat we vaak helemaal niet zo goed zijn in luisteren als we zelf denken. Daarom tien tips om beter te leren luisteren naar je gesprekspartner en voor eens en altijd een goede luisteraar te worden!

Het klinkt zo simpel: luisteren. Dat zou toch niet zo ingewikkeld moeten zijn, zou je denken? Dat blijkt in de praktijk vaak toch een beetje tegen te vallen.

Hoe goed luister jij?

Stel je voor, een vriendin heeft een zware dag gehad op haar werk en vertelt je ‘s avonds over hoe druk haar dag was, hoe vervelend die ene collega steeds tegen haar doet en hoeveel meetings ze moet attenderen. Hoe verloopt het gesprek dan? Probeer je haar op te vrolijken? Misschien de positieve kanten van haar baan uit te lichten? Juist met haar mee te praten of wellicht herinner je haar eraan dat er morgen weer een nieuwe dag is.

Herkenbaar? Je bent niet de enige. Vaak denken we dat we een ander moeten helpen als deze met problemen komt aankloppen. Dat we met oplossingen moeten komen, de ander een hart onder de riem moeten steken of moeten opvrolijken om het probleem (lees: de situatie waar de ander zich in begeeft) te kunnen verbeteren.

Guess what? Daar zit de ander vaak helemaal niet op te wachten. Op goed bedoelde, maar vaak ongevraagde adviezen of op iemand die ze in de rede valt. De ander wil meestal gewoon gehoord worden, het hart kunnen luchten en de emoties er gewoon even laten zijn.

Niet echt luisteren, maar wel praten

Bovendien zijn er veel mensen die niet écht luisteren, maar eigenlijk gewoon op hun beurt wachten om te kunnen praten. Ze zeggen veel, maar echt luisteren? Dat blijkt voor velen lastig. En dat is zonde, want door een goede luisteraar te worden, word je namelijk een betere vriend, geliefde, partner, moeder etc.

10 tips om een goede luisteraar te worden

Hoog tijd voor tips om een goede luisteraar te worden! Gelukkig is beter leren luisteren niet ingewikkeld. Het gaat vooral om oefenen en ook echt beter willen worden in luisteren.

1. Blijf aanwezig

Niets is zo belangrijk bij goed luisteren, als in het moment zijn. Dwaal je met je hoofd af, dan merkt de ander dat vroeg of laat op aan je lichaamstaal en wordt het lastig om goed te kunnen luisteren.

2. Onderbreek de ander niet

Wil je een goede luisteraar worden? Dan is het ontzettend belangrijk om de ander te laten praten en niet steeds te onderbreken, ook al wil je nog zo graag iets zeggen of wat vragen. Bewaar je vragen en opmerkingen voor wanneer de ander ruimte geeft voor jouw beurt.

3. Geef geen ongevraagd advies

Hoe goed het ook is bedoeld, negen van de tien keer zit een ander niet te wachten op advies, maar wilt hij/zij vooral gehoord worden. Wil je echt advies geven? Check dan even in bij de ander of die daar open voor staat.

4. Luister zonder oordeel

Luisteren zonder oordeel of je eigen ervaring te delen, is vaak lastiger dan we denken. Probeer zonder oordelen te luisteren naar wat de ander met je wilt delen. Je hoeft geen verhalen te vertellen die jij hebt meegemaakt, gewoon luisteren.

5. Geef de ander de ruimte

Het kan heel verleidelijk zijn om iemands anders zinnen af te maken als hij/zij zoekt naar woorden. Het is nergens voor nodig, want er is geen haast en dus wil je als goede luisteraar de ander de ruimte geven om zinnen af te maken.

6. Speel niet voor leraar

Het liefst willen we waarschijnlijk dat de ander zich goed voelt en dus komen we met een arsenaal aan tips die het probleem zouden kunnen oplossen. Meer slapen, dat ene boek lezen of meer rust nemen. Heel lief bedoeld, maar zo ben je geen goede luisteraar voor de ander.

7. Erken de gevoelens van de ander

Door meteen met oplossingen te komen of feiten op te sommen, erken je het gevoel van de ander niet. “Je wist toch dat deze baan druk zou zijn?” Ja, dat is ongetwijfeld zo, maar dat betekent niet dat je jouw gevoelens daarover niet kan delen. Just listen…

8. Oogcontact

Bij een goed gesprek, hoort oogcontact. Je hoeft elkaar niet geforceerd aan te staren, maar iemand oprecht aan kijken, helpt je een betere en aanwezige luisteraar zijn.

9. Toon interesse

Een goede luisteraar vraagt door, vraagt hoe je je voelt en toont interesse in plaats meteen over zichzelf te beginnen of erover heen te praten.

10. Geen telefoons

Een goede luisteraar geeft oog voor zijn gesprekspartner en niet voor z’n telefoon. Laat deze dus achterwege.

Wedden dat je hierdoor een betere gesprekspartner wordt en daarmee je vriendschappen en relaties verbetert? Want draai het eens om: hoe fijn is het als iemand ook naar jou luistert en de tijd voor je neemt? Neem zelf het goede voorbeeld!

De kracht van écht luisteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️