Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 6 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Zie je je geliefde als je beste vriend? Dit betekent dat voor je relatie

In een relatie kan het zo zijn dat je je geliefde ook als je beste vriend ziet. Je hebt het gevoel dat je alles bij je partner kwijt kan, net zoals bij je beste vriend. Dit betekent dat voor je relatie.

Naast het verliefde gevoel wat je voor je partner voelt, kan je nog een gevoel ervaren bij je partner. Deze vorm van liefde deel je ook met je vrienden en vriendinnen.

De twee verschillende gevoelens van liefde in een relatie

Volgens het wetenschappelijk onderbouwde boek ‘The Science of Intimate Relationships‘ zijn deze twee verschillende gevoelens van liefde aanwezig in een relatie.

Dit boek geeft de psychologie achter menselijke romantische relaties weer.

Passionate love

Passionate love, ook wel gepassioneerde liefde, is een intens gevoel van verbinding tussen twee personen. Dit gevoel is voornamelijk aanwezig in het eerste stadium van een relatie.

Als je verliefd wordt op elkaar, is er een groot gevoel van spanning bij het doen van nieuwe en spannende activiteiten met je partner. Je voelt je speciaal en het is heel fijn en aangenaam om in de armen van je geliefde te liggen.

Dit gevoel gaat gepaard met een gevoel van onzekerheid over de toekomst. Dit leidt tot dagdromen over elkaar en denken over wat jullie zouden kunnen zijn.

Self-expansion

Wat aanwezig is bij gepassioneerde liefde, is self-expansion, ook wel zelfexpressie. Tijdens de leuke dates die jullie samen hebben, kun je goed laten zien wie je bent. Je kunt jezelf verder ontwikkelen en ontdekken wat je wil en hoe je jezelf ziet. Dat draagt bij aan deze vorm van liefde.

Companionate love

Companionate love, ook wel vriendschappelijke liefde, is minder intens dan passionate love. In deze vorm van liefde zitten echter ook gevoelens van intimiteit en verbondenheid. Dit kan zowel vriendschappelijk als op romantisch gebied zijn.

Uit onderzoek komt naar voren dat mensen deze liefde met name terugzien bij de band met hun ouders, vrienden of familie. Bij dit onderzoek stond degene waarmee je romantische liefde deelt op de vijfde plek van alle soorten mensen waarmee je vriendschappelijke liefde deelt.

Op vriendschap gebaseerde liefde bevordert affectie, support en vriendschap binnen een relatie.

Je geliefde als beste vriend zien: dit is wat er speelt

Bij je vrienden kan je heel goed over je gevoelens praten en je ei kwijt, net zoals bij je geliefde als beste vriend. Dat vind je fijn.

Zelfonthullig, openlijk over je problemen en emoties praten, komt voor bij gepassioneerde liefde en bij vriendschappelijke liefde. Dit is niet genoeg om intimiteit tussen twee personen te laten groeien. De reactie van de persoon op jouw open houding is hierbij van belang.

Om intimiteit te laten groeien, moet de andere persoon warm en sympatiek op je reageren. Hierdoor voelt de ander zich gewaardeerd en begrepen.

De ander waarderen en begrijpen, is iets wat ook belangrijk is in een vriendschap. Als er ook passionate love aanwezig is, draagt de reactie van je partner tijdens zelfonthulling echter ook bij aan de intimiteit.

In mijn relatie herken ik allebei deze gevoelens van liefde: wat betekent dit?

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de respondenten zijn of haar partner beschouwt als een beste vriend. Romantische relaties zijn dus ook wel een combinatie van gepassioneerde liefde en vriendschappelijke liefde.

Als vriendschappelijke liefde niet aanwezig is binnen de romantische relatie, heeft dit gevolgen op de stabiliteit van de relatie op lange termijn. Een goede vriendschap tussen twee mensen blijkt namelijk één van de sterkste fundamenten te vormen van een succesvolle relatie.

Als je je geliefde dus ook als je beste vriend beschouwt, mag je zeker blij zijn.

Ook dan kunnen jullie natuurlijk nog met de bekende pieken en dalen te maken krijgen, maar het is fijn om te weten dat er signalen zijn die aantonen dat jullie lang bij elkaar blijven.

Met de ‘let them’-theorie ervaar je meer rust in relaties en vriendschappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️