Rosa Bertram
Rosa Bertram Beweging 6 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

7x voeding voor een extra sterk immuunsysteem

De herfst- en winterperiode zijn bij uitstek hét moment waarop ons immuunsysteem zijn dieptepunt bereikt en we massaal lopen te snotteren en kuchen. Daarom delen we 7x powerfood voor een extra sterk immuunsysteem.

Soms moet je je lichaam immers een extra handje helpen!

Een goed immuunsysteem

Hoewel ons lichaam elke seconde van de dag weer een knap staaltje werk verricht en een bijzonder goed geoliede machine is, is het óók belangrijk om je lichaam hier en daar een handje te helpen wanneer het voor uitdagingen zoals kou en regen komt te staan. Hoe?

Jouw dieet is letterlijk de manier waarop jij je lichaam voedt en energie geeft en is daarmee ook de uitgelezen manier waarop jij je lijf kunt ondersteunen.

Op die manier weet je zeker dat je voldoende voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen binnen krijgt op momenten waarop je lichaam het wat zwaarder te verduren heeft. Makkelijk toch?

Je kunt je immuunsysteem niet boosten

Wist je trouwens dat je jouw immuunsysteem helemaal niet kunt boosten? Iets wat je wél vaak leest. En eerlijk is eerlijk: dat klinkt toch ook eigenlijk te mooi om waar te zijn? Je immuunsysteem werkt prima an sich, en hoeft helemaal niet geboost te worden.

Je immuunsysteem kan zelfs té sterk zijn: een overactief immuunsysteem zorgt juist voor problemen en kan zelfs leiden tot allerlei auto-immuunziektes zoals reuma, diabetes, MS en de ziekte van Crohn. En dat willen we natuurlijk niet.

Door het eten van de juiste voeding, kan je wel jouw  immuunsysteem in balans brengen of helpen te versterken. Deze voeding helpt je daarbij:

1. Citrusvruchten

Citrusvruchten als citroen en sinaasappel zijn ware vitaminebommetjes voor je lichaam. Deze zijn namelijk rijk aan vitamine C en antioxidanten. Papaya en rode paprika overigens ook. Wist je dat een rode paprika zelfs meer vitamine C bevat dan een sinaasappel?

2. Groene (blad)groenten

Orthomoleculair voedingsdeskundige Anne de Meulmeester vertelde in BEDROCK Talks de podcast al dat we er goed aan doen tenminste 400 gram groente per dag te eten. Vooral groene groenten zijn ideaal om je immuunsysteem te versterken.

Denk aan groenten als: bloemkool, broccoli en spinazie, maar ook champignons, zoete aardappel en paprika’s.

3. Kruiden

In de koudere maanden is het altijd een slim idee om extra kruiden aan je dieet toe te voegen. Van knoflook (ja, dat heeft dus héél veel gezondheidsvoordelen) tot gember en van kurkuma tot allerlei specerijen.

Van knoflook is het bijvoorbeeld wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij het verbeteren van je immuunsysteem en het luchtweginfecties tegengaat.

Het gezonde knolletje gember werkt weer ontstekingsremmend en heeft antimicrobiële effecten. Bovendien maken kruiden je eten extra lekker, score!

4. Gefermenteerd eten en drinken

Gefermenteerd eten en drinken is ontzettend goed voor ons lijf. Waarom? Wetenschappelijk onderzoek laat ondermeer zien dat gefermenteerd voedingsmiddelen microben tegengaan, anti-allergene werkingen hebben én bloeddrukverlagend zouden zijn. Bovendien is het rijk aan vitaminen.

Gefermenteerd eten is ondermeer: yoghurt, kimchi of zuurkool. Bij gefermenteerd drinken kun je denken aan kefir of kombucha.

5. Slik zo nodig vitamine D bij

Vitamine D kan ons lichaam enkel aanmaken door de blootstelling aan zonlicht, maar laten we daar nou nét een flink tekort aan hebben in de wintermaanden. Het is daarom aan te raden om deze vitamine bij te slikken in de wintermaanden (in de zomermaanden overigens ook!), omdat het een grote rol speelt in ons humeur én immuunsysteem.

6. Eiwitten

Het binnenkrijgen van voldoende eiwitten is natuurlijk al-tijd belangrijk, maar al helemaal als je jouw immuunsysteem wilt ondersteunen. Het is een onmisbare bouwstof voor ons lichaam om anti-lichamen en enzymen van het immuunsysteem te kunnen produceren. Je vindt eiwitten in (biologisch) vlees, vis, eieren, bonen en peulvruchten. Vind je het lastig om voldoende eiwitten binnen te krijgen? In deze voedingmiddelen zitten veel eiwitten!

7. Vezels

De darmflora speelt een grote rol in onze mentale én fysieke gezondheid. Wil je voor een gezond immuunsysteem zorgen, kies dan voor voldoende vezels in je eten. Vezels zitten eigenlijk in alle groenten en in alle volkoren (!) graanproducten.

De oorzaken van een laag immuunsysteem

Naast dat het handig is om te weten wat je wél wilt eten om een gezond immuunsysteem te onderhouden, is het ook handig om te weten wat vaak de oorzaken zijn een verlaagd immuunsysteem:

  • Bewerkt eten: bewerkt eten zit bomvol stoffen die je lichaam niet als voeding kan opnemen. Vermijd dus het liefst fastfood en eten uit pakjes en zakjes.
  • Suiker: het is een heuse sluipmoordenaar. In veel producten zit echter suiker verstopt, en dus is het belangrijk om zo vers en puur mogelijk te eten.
  • Geen variantie in je eten: om een goed werkend lichaam te hebben, is het zaak je lichaam een goede variatie aan voedingsstoffen te geven. Eet dus niet elke dag hetzelfde (want nee: elke dag een broccoli is óók niet gezond), maar eet liever alle kleuren van de regenboog!
  • Alcohol: het zorgt ervoor dat je lichaam en darmen minder goed in staat zijn hun werk te doen.

Het is natuurlijk geen hogere wiskunde, maar met deze tips weet je vanaf nu wél hoe je jouw weerstand op peil houdt. En onthoud dat je heus niet honderd procent gezond hoeft te leven, om tóch gezond bezig te zijn. De 80-20 regel helpt je om gebalanceerd te eten én leven, zonder te extreem te leven.

Waarom ik soms preventief een mental health dag inplan (en jij dat ook zou moeten doen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️