Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Spiritualiteit 6 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Zó kun je zelf een dromenvanger maken

Dromenvangers hebben hun oorsprong in de cultuur van inheemse Amerikaanse stammen Ojibwa en Lakota. Tegenwoordig zie je een dromenvanger in veel slaapkamers hangen. Benieuwd naar het idee erachter en wil je zelf ook een dromenvanger maken? Lees dan snel verder.

Het idee achter een dromenvanger is dat wanneer deze boven een bed of slaapplaats wordt opgehangen, het negatieve dromen en energieën in het web vangt en deze bij zonsopgang laat verdwijnen. Dit terwijl goede dromen door de openingen in het web glippen en langs de veren naar de slaper stromen.

Wat heb je nodig om een dromenvanger te maken?

Wil je graag zelf zo’n hanger zelf maken? Dan is het belangrijk om een aantal materialen bij elkaar te zoeken, zoals:

1. Een metalen of houten ring

Dit vormt de basis van je dromenvanger en bepaalt de grootte.

2. Draad of koord

Dit wordt gebruikt om het web binnen de ring te weven. Traditioneel wordt hiervoor vaak natuurlijk draad gebruikt, zoals suède of touw, maar je kunt elk materiaal naar keuze gebruiken.

3. Veren

Veren worden aan de onderkant van de dromenvanger vastgemaakt en dient ter decoratie.

4. Kralen

Je kunt ook kralen aan het web toevoegen. Dit zorgt voor een extra mooie uitstraling.

5. Lijm

Dit kan nodig zijn om de uiteinden van het draad of het koord te bevestigen.

6. Schaar

Voor het knippen van draad en koord heb je een schaar nodig.

Hoe maak je makkelijk een dromenvanger?

Het maken van een dromenvanger is niet moeilijk, maar je hebt wel geduld nodig. Met de volgende stappen kun je een eenvoudige dromenvanger maken.

Stap 1: Draad aan ring knopen

Knoop het begin van het draad aan de ring. Laat hierbij een stuk draad over voordat je begint, zodat je het later kunt gebruiken om de dromenvanger op te hangen.

Stap 2: Begin het web

Maak een knoop in het draad en bevestig deze aan de ring. Span het draad diagonaal over de ring en maak een knoop op de tegenoverliggende kant.

Herhaal dit totdat je een webachtige structuur hebt gecreëerd. Dit is waar uiteindelijk negatieve energieën worden gevangen en afgebroken, terwijl positieve dromen worden doorgelaten.

Stap 3: Web versieren

Voeg kralen toe aan het web door ze op het draad te rijgen voordat je het spant. Dit zal jouw dromenvanger extra mooi maken.

Stap 4: Voeg veren toe

Bevestig aan de onderkant van de ring veren. Deze veren zullen de goede dromen naar de slaper brengen.

Stap 5: Werk het af

Knip overtollig draad af en zorg ervoor dat alle knopen goed vastzitten.

Stap 6: Hang je dromenvanger op

Gebruik het overgebleven draad om je dromenvanger op te hangen op een plaats waar deze goed zichtbaar is. En daarna? Slapen maar!

Waar moet je een dromenvanger hangen?

Het is belangrijk om deze hanger op de juiste plek te plaatsen. Dit kun je doen boven het bed. Traditioneel gezien worden de dromenvangers boven een bed gehangen.

Ook kun je een zo’n decoratieve hanger in je slaapkamer in de buurt van een raam hangen. Dit zal de positieve energie in je slaapkamer vergroten.

Ook kun je een dromenvanger bij de ingang van je woning hangen. Op deze manier kun je negatieve energieën buiten houden.

Wat is het nut van een dromenvanger?

Dromenvangers hebben een diepe betekenis en zijn meer dan alleen decoratieve items. Het grootste doel van een dromenvanger is om te helpen bij het ‘filteren’ van dromen. Het geloof is dat de dromenvanger negatieve dromen en energieën vangt in zijn web en deze vernietigd bij zonsopgang.

Positieve dromen worden gevangen en door de veren en zullen doorstromen naar de slaper. Hierdoor krijg je een goede nachtrust. Tegenwoordig heeft het ook een decoratieve functie. Je kunt ze inmiddels in alle kleuren en groottes kopen en maken.

De oeroude kennis van het handlezen als bewustwordingstool

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️