Redactie
Redactie Spiritualiteit 4 feb 2020
Leestijd: 6 minuten

De oeroude kennis van het handlezen als bewustwordingstool

Handlezen. Er hangt nog een zweem van mysterie omheen. Stereotyperend komt al snel het beeld voorbij van een gypsy-woman met een glazen bol. Maar klopt dit eigenlijk wel? Melissa Kamstra, die van handlezen haar beroep heeft gemaakt, vertelt aan Bedrock wat handlezen nou precies is en bovenal wat je ermee kunt.

Want, meent Melissa die spiritualiteit graag praktisch maakt, je hebt goud in handen.

Ontstaan handleeskunde

Handlezen is zo’n 5000 jaar geleden ontstaan in het Verre Oosten. Het is een zogenaamde esoterische wetenschap, wat neerkomt op een studie die ervaringen, feiten, conclusies en psychologisch inzicht met elkaar combineert.

Met name Chinezen en Indiërs bezitten een oeroude traditie in het handlezen. Via handelsroutes is handlezen vervolgens in West-Europa geïntroduceerd. Daar namen de Grieken en de Romeinen de kunst over. Belangrijke historische figuren als Alexander de Grote en Julius Caesar namen bij het nemen van belangrijke beslissingen een kijkje in de hand.

Vind je vast ook leuk: Hoe linkshandigen anders dan de rest denken en voelen

Echter werd het handlezen in de 15e eeuw door de kerk verboden en als hekserij bestempeld. Lange tijd moesten geleerden de wetenschap in het geheim beoefenen. Pas in de 19e eeuw kwam het handlezen weer bij een groter publiek in beeld. Maar het was de bekende Zwitserse psycholoog Carl Gustav Jung, die door zijn onderzoeken, handleeskunde in de 20e eeuw weer aanzien gaf.

Karakteranalyse uit je hand

Door alle kenmerken van je hand te bestuderen, is er een karakteranalyse te maken. Je handvorm, nagels, stand van je vingers, lijnen, de huidpatronen op je vingertoppen, tekens, lengte van je vingerkootjes, alles heeft een betekenis.

Het laat zien wat je kwaliteiten zijn, waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Ook laat het mogelijkheden en talenten zien. Tegelijkertijd komen je valkuilen aan het licht, de eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat je uit balans raakt.

Eigenlijk ken je jezelf maar al te goed, alleen kun je jezelf door de waan van de dag weleens uit het oog verliezen. Dat maakt dat een handanalyse eerder een bewustwordingstool is. Je krijgt bevestiging wie je in de kern bent, wat je nodig hebt en waarvoor je moet waken.

Lees ook: Ayurvedische en kristal reading: we volgden een sessie bij Rock Your World

Deze basis zorgt voor bewuste keuzes. Melissa: “Een handanalyse is geen toekomstvoorspelling, wel is het een handvat voor de toekomst. In alles wat je wilt, heb je je handen nodig om tot actie over te gaan. Weet je het soms even niet meer? Het enige wat je dan hoeft te doen is naar je handen te kijken. Daar liggen de antwoorden.”

Oefening met handlezen

Binnen handleeskunde is één teken geen teken. Alle kenmerken houden verband met elkaar. Toch zijn er wel een aantal oefeningen die al veel prijs geven over jouw karakter. Zo kun je erachter komen wat jouw reactievermogen is bij het nemen van beslissingen.

Leg je hand op je gezicht

Dit doe je door je hand op te meten. Kijk recht voor je uit en houdt je hand voor je gezicht. Leg het kuiltje onderaan je hand tegen de onderkant van je kin en strek je hand en vingers recht tegen je gezicht. Ga dan na waar je vingers eindigen.

Komt je hand niet hoger dan je wenkbrauwen? Dan is er sprake van een kleine hand en ben je impulsief. De energie wordt als het ware samengeperst. Dat maakt dat je geen tijd wilt verliezen en al snel tot actie wilt overgaan.

Komt je hand tussen je wenkbrauwen en haargrens? Dan is er sprake van een gemiddelde hand. Je hebt een goed beoordelingsvermogen. Afhankelijk per situatie ga je snel tot actie over of wacht je het juiste moment af.

Komt je hand tot de haargrens of erboven? Dan is er sprake van een grote hand. Je hebt tijd nodig om dingen te verwerken en keuzes te maken. Hierdoor maak je weloverwogen beslissingen. Doordat je focus ligt op details heb je tijd nodig om tot actie over te gaan.

Chirologie versus Chiromantie

Melissa merkt dat de vraag naar handanalyses een vogelvlucht neemt. “Mijn praktijk De Handcoach bestaat nu ruim twee jaar. In het begin kreeg ik klanten die een handanalyse meer zagen voor de leuk. Geinig voor een keer. Sinds een half jaar zie ik verandering. Klanten zien er de waarde van in. Zij zien een handanalyse als life-changing en de gemaakte geluidsopname als een life-saver.”

Chirologie

Dat handlezen geassocieerd wordt met toekomstvoorspelling is ergens logisch te verklaren. Toen handleeskunde in de 15e eeuw door de kerk werd verboden, ontwikkelden zigeuners een andere variant, genaamd chiromantie.

Het woord chiromantie is afgeleid van het Griekse cheir ‘hand’ en manteia ‘voorspellen’. Bij chiromantie worden enkel de lijnen van de linkerhand gelezen met als doel de toekomst te voorspellen. Deze wijsheid mag alleen worden overgedragen van moeder op dochter en mag niet op schrift worden vastgelegd.

Chirologie

Dit in tegenstelling tot de handleeskunde die Melissa zelf beoefent. Deze variant wordt chirologie genoemd en is afgeleid van het Griekse cheir voor ‘hand’ en logia ‘de studie van’. Bij chirologie worden alle kenmerken van zowel de linker- als rechterhand geanalyseerd.

Melissa raakte zelf toevalligerwijs in aanraking met handlezen. “Jaren geleden werkte ik als marketingstrateeg voor een grote retailer. Lange dagen begonnen zijn tol te eisen. Ik raakte opgebrand en wilde onderzoeken hoe dat mogelijk was. Want ik vond het iets te makkelijk om daar alleen mijn werkgever de schuld van te geven. Een zoektocht begon.

Ook interessant: Ik deed een groepsreading en dat was bizar en heilzaam tegelijk

Zo ben ik lange tijd wezen reizen, deed ik aan slaapyoga en wandelde ik mezelf een ongeluk. Niets hielp. Tot die ene middag bij een workshop handlezen op de Volksuniversiteit in Amsterdam. Tikkeltje sceptisch ging ik erop af. Wist niet goed wat ik kon verwachten. Tot op de dag ben ik nog steeds verbaasd én dankbaar over wat ik toen te horen kreeg.

Puzzelstukjes vielen op zijn plek en ik begreep veel beter wie ik in de kern ben en wat ik nodig heb. Ik was zo geraakt dat ik er alles van wilde weten en de 2,5 jarige opleiding Handleeskunde ben gaan volgen. Dus ja ik snap het scepticisme, want zo stond ik er zelf ook in. Toch zou ik iedereen adviseren het zelf eerst te ervaren en dan pas te oordelen.”

Toekomst

In een data gedomineerde wereld neemt de belangstelling voor spiritualiteit en ‘alles wat niet verklaarbaar is’ toe. Mensen willen liever geïnspireerd raken. Niet alles al voorgeschoteld krijgen, maar door zelfonderzoek de kern van het bestaan ontrafelen. Want alle sceptici ten spijt, de meeste grootste gebeurtenissen in een mensenleven zijn niet wetenschappelijk te bewijzen.

Denk maar aan de liefde of de dood. Het leven draait om gevoelens die onmeetbaar zijn. Wat dat betreft sluit de slogan van Melissa helemaal aan: ‘Je hebt goud in handen’. Nu alleen nog zelf ontdekken welk goud dat precies is.

Wil je meer te weten komen over de Handcoach, ofwel Melissa Kamstra? Op haar website en Instagram deelt ze ontzettend veel informatie over handlezen en praktische spiritualiteit in het algemeen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️