Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 3 nov 2018
Leestijd: 7 minuten

Hedwig Wiebes vertelt wat het betekent om een moderne heks te zijn

Al van jongs af aan voelt Hedwig (32) zich heks. Dat klinkt mysterieuzer dan het in werkelijkheid is. Maar wat betekent het dan eigenlijk om een (moderne) heks te zijn? En waarom horen we er steeds meer over?

Zet de gedachte van een oud vrouwtje met een kromme neus en een behaarde wrat op haar kin maar aan de kant, want dit is Hedwig. Een prachtige, jonge reislustige vrouw met een grote bos krullen én is een zelfbenoemde moderne heks. Ze vertelt Bedrock wat dat voor haar betekent en hoe ze zich onlosmakelijk verbonden voelt met de natuur en haar magie.

Wat betekent het voor jou om heks te zijn?

“Ik identificeer mezelf van jongs af aan als heks. Voor mij betekent het dat ik me diep verbonden voel met de natuur, waar wij mensen ook onderdeel van zijn, en de cycli die daarbij horen. Die van de seizoenen en ook van de maan bijvoorbeeld. Ik vier het leven en zie magie in de kleinste dingen, maar geloof ook dat je grootste dingen kunt bereiken dankzij de intentie van rituelen.

Het heks-zijn gaat voor mij ook over dat ik onbeschaamd mezelf ben en mijn schaduwkanten kan accepteren. Over het omarmen van de wilde, boze en compromisloze vrouw die je soms ook kunt zijn. Als vrouw wordt van je verwacht dat je lieflijk en zachtaardig bent, maar een heks is in feite niets anders dan een vrouw die volledig in haar kracht staat. Dat gaat hand-in-hand met de feministische stroming van vandaag de dag en de erkenning dat de wereld meer vrouwelijkheid nodig heeft. Ik denk dat hekserij daarom juist nu zo tot de verbeelding spreekt. Er zijn veel overeenkomsten tussen de heksenjacht van 500 jaar geleden en de manier waarop je als vrouw nu kan worden veroordeeld en geïntimideerd. De maatschappij heeft sterke, krachtige vrouwen nodig die niet buigen voor ouderwetse normen en waarden.

Op dit moment zie je dat veel mensen als het ware ‘terugvinden’ waar ze zo’n behoefte aan hebben, en er niet bang voor zijn om daarvoor uit te komen. Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld prima zeggen dat je soms tarotkaarten legt als je behoefte hebt aan inzicht over iets dat in je leven gebeurt.

Alleen, eigenlijk bestaat er niet iets als een ‘moderne’ heks, want heksen hebben altijd bestaan, het is van alle tijden dat mensen dicht bij de natuur leven en bijvoorbeeld geneeskrachtige planten gebruiken om andere mensen te helpen. Het zijn trouwens lang niet alleen vrouwen die zich als heks identificeren.”

Wat doe je als moderne heks?

“Dat is voor iedereen anders. Juist het ondogmatische karakter van deze manier van leven is tekenend, er zijn geen regels of één manier waarop het ‘moet’. Intuïtie speelt een grote rol, maar kennis evengoed en zeker ook zelfkennis en kritisch blijven. Wat je ook veel ziet, is dat veel heksen sterk in harmonie met de natuur leven. Dat is iets wat mensen vroeger sowieso veel meer deden, toen ze nog niet de hele dag achter computers in kantoren zaten. Neem bijvoorbeeld de seizoenen: nu is het herfst en vallen de blaadjes van de bomen vallen. Dat is bijvoorbeeld een moment waarbij ik het afgelopen jaar de revue laat passeren en bedenk waar ik zonder zou willen, bijvoorbeeld gewoontes die niets (meer) voor me doen. Er leeft een heel andere energie dan in de lente, waarbij het niet om loslaten gaat maar juist om groeien en nieuwe ideeën en je huis opruimen. In deze tijd van het jaar wil je juist naar binnen keren en onder een dekentje op de bank zitten met een pot thee.

In de praktijk werk ik zelf voornamelijk met planten en kruiden, stenen, de maancyclus, tarotkaarten, meditatie en door te schrijven, maar eigenlijk maakt ieder onderdeel van mijn dagelijks leven deel ervan uit, zoals bijvoorbeeld mindful zijn, positief denken, goed voor mezelf zorgen en juiste bedoelingen hebben.”

https://www.bedrock.nl/alles-achterlaten-en-fulltime-reizen-in-een-busje-zo-doe-je-dat/

“Ik houd me er graag in mijn eentje mee bezig, je zou me een solitaire heks kunnen noemen. Ik ben sowieso graag op mezelf. Sinds ik er over naar buiten treed, krijg ik er wel soms vragen over van geïnteresseerden en kom ik er zelf ook achter dat er zoveel meer heksen rondlopen dan je zou denken. Het is leuk om van gedachten te wisselen over zaken die je bezighouden en in de toekomst hoop ik daar ook meer mee te doen. Het lijkt me bijvoorbeeld heel bijzonder om een volle maan te vieren met andere heksen, dat heb ik nog nooit gedaan.

Must read: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Ik ben zelf van jongs van af aan geïntegreerd door planten en leer sinds een paar jaar actief over hun geneeskrachtige werkingen. Ik vind het fantastisch om eropuit te gaan en in het wild bepaalde planten tegen te komen en daar een band mee op te bouwen door me in hen te verdiepen. Ik ben een groot fan van kruidenthee, en ben me momenteel aan het verdiepen in natuurlijke huidverzorging, maar gebruik ook heel bewust kruiden en specerijen wanneer ik kook. Zo simpel kan het dus zijn: er zijn zat heksen die hun magie toepassen in het eten dat ze bereiden.”

Je vertelt dat je ‘werkt’ met onder andere kruiden, is het ook je werk?

“Het is niet mijn werk want ik werk als freelance journalist, maar dat is hoe je het noemt als je ermee bezig bent, als je het een onderdeel maakt van je leven. Heksen hebben het soms ook wel over ‘the Craft’. Dat is moeilijk naar het Nederlands te vertalen maar het houdt vooral in dat het iets is wat je dóet en niet iets wat je voornamelijk gelooft, zoals bij religies. Voor mij is mijn heks-zijn een manier van leven dat doorsijpelt in alles wat ik doe. Maar het zou best kunnen dat ik er in de toekomst meer mee ga doen, het lijkt me heel bijzonder om iets te kunnen betekenen voor mensen die dat zouden willen.”

Wat vind je ervan dat er snel aan iets slechts gedacht wordt bij de term ‘heks’?

“Voor wie er weinig of niks vanaf weet, is hekserij nog altijd iets donkers, iets slechts, voornamelijk omdat de christelijke kerk er alle baat bij had het zo neer te zetten om bijna zieltjes te winnen. Het is ook niet per se onwaar, omdat mensen die zich door de geschiedenis heen identificeerden als heks zo sterk waren om zich te gedragen zoals zij dat wilden. In werkelijkheid waren zij in veel gevallen onafhankelijke, seksueel zelfbewuste en slimme vrouwen: vrouwen die ervoor kozen om niet het standaard pad te bewandelen dat door de machthebbende mannen was bedacht. De meeste heksen waren al wat ouder en hadden geen kinderen, wat vreemd werd gevonden in een wereld waarin kinderen baren en grootbrengen de enige taak was voor de vrouw.

Hedwig Wiebes

Een groot deel van de slachtoffers van de heksenjacht, waarbij minstens tienduizenden mensen om het leven zijn gekomen, werkte als vroedvrouw of gebruikte geneeskrachtige kruiden om zieke mensen te helpen. Dat was onacceptabel in een tijd waarin alleen mannen medische handelingen mochten verrichten. Vrouwen werden voor zulke zaken totaal ongeschikt geacht, dus dat kon niet anders dan het werk van de duivel zijn. Uiteindelijk kwam het er natuurlijk op neer dat mannen, ook al hadden zij het voor het zeggen, zich hartstikke bedreigd voelden door deze zelfbewuste vrouwen.

Afgelopen zomer bezocht ik in Roemenië een expositie over martelwerktuigen in een middeleeuws museum. Daar stond ik oog in oog met de weerzinwekkende apparaten die mensen tot zogenaamde bekentenissen moesten dwingen. Bij eentje stond een verhaal vermeld van een vrouw die de martelingen dagen heeft volgehouden voordat ze bezweek en overleed. Ik vind het ongelooflijk en onvoorstelbaar dat zulke dingen zijn gebeurd, maar het geeft me ook kracht om het beste uit mezelf te halen en trots op mezelf te zijn en waar ik voor sta.”

Hedwig reisde de afgelopen 2 jaar rond in haar oude Volkswagen-bus en woont de komende winter tussen de bergen op Kreta. Wil je meer van haar zien, bekijk dan haar Instagram: @hedwigwiebes

Misschien schuilt er in ons allemaal wel een kleine een moderne heks.

Meer lezen over in touch zijn met jezelf en natuur?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️