Leonie Collombon
Leonie Collombon Welzijn 10 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom ik soms preventief een mental health dag inplan (en jij dat ook zou moeten doen)

Waarom is het de normaalste zaak van de wereld om preventief voor ons lichaam te zorgen, maar doen we dat tegelijkertijd niet voor onze mentale gezondheid? Tijd om vaker een mental health dag in te plannen.

Als het op mentale gezondheid aankomt, liggen burn-outs, sombere gevoelens en stress in deze tijd altijd op de loer. Dat is mede te wijten aan de prestatiecultuur en aan een hoge werkdruk, waardoor er niet op tijd wordt ingegrepen.

Om zelf tijdig stappen te ondernemen, plan ik gemiddeld eens per maand een mental health dagje in. Zeker als zzp’er, waarbij het verleidelijk is om altijd maar ‘ja’ te zeggen, heb ik die ene dag per maand nodig om tot rust te komen.

De voordelen van een mental health dag

Ik zie het in mijn omgeving voortdurend: doordat men maar door, door, door blijft gaan op alle gebieden van het leven, belandt de ene na de andere persoon in een burn-out (of een voorstadium daarvan). Preventief daarnaar handelen, kan ervoor zorgen dat minder mensen met mentale gezondheidsklachten strubbelen. Dat is niet alleen fijn voor de algemene bevolkingsgezondheid, maar ook voor de hoge druk op de gezondheidszorg en de kosten die daarbij komen kijken.

Ik zie preventief zorgen voor mijn mentale gezondheid als iets heel normaals; het is voor mij hetzelfde als gezond eten en voldoende bewegen om lichamelijk gezond te blijven. Daar beginnen de meeste mensen ook niet pas mee als ze al ziek zijn; waarom zou je bij je mentale gezondheid dan wel wachten tot het mis gaat?

Volgens onderzoekers van Universiteit Leiden levert preventief zorgen voor (mentale) gezondheid nog meer voordelen op: het zorgt ervoor dat men de regie over zijn of haar eigen leven weer terugneemt, en dat levert uiteindelijk weer meer geluk op.

Natuurlijk bestaat preventief voor je gezondheid kiezen uit meer dan één dag, maar voor mij is het een goede begin -mede doordat ik op die dag even kan stilstaan bij de vraag: “Waar heb ik momenteel behoefte aan?”

Zo zien mijn mental health dagen eruit

Het belangrijkste wat ik op zo’n dag doe, is mijn agenda volledig schoonvegen. Geen afspraken met vrienden, geen deadlines voor werk en geen moetjes naar de sportschool. Op mijn mental health dag móet niks, maar mág alles. Het ligt er maar net aan waar mijn lichaam en geest op dat moment behoefte aan hebben.

Daarom ziet elke dag die ik preventief inplan voor mijn mentale gestel er anders uit. De ene keer slaap ik uit, bestel ik mijn ultieme comfort food en kruip ik met een masker op m’n gezicht op de bank, de andere keer schreeuwt m’n lichaam om beweging en ga ik een ronde rennen in het bos.

Natuurlijk, als vrijgezelle vrouw zonder kinderen is het net iets makkelijker om die keuzes te maken, maar ook een halve dag kan al baat hebben. Regel een oppas voor de kinderen, laat je partner weten dat je die ochtend of middag even voor jezelf kiest en luister naar je lichaam: wat heeft het op dat moment nodig om te ontstressen?

5x dit zeggen je fysieke kwaaltjes over je mentale gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️