Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Psyche 24 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

5x dit zeggen je fysieke kwaaltjes over je mentale gezondheid

Dat je fysieke gezondheid en emotioneel welzijn met elkaar te maken hebben, zal jou niet verbazen. Ook Louise Hay was een groot voorstander van dit idee. Ze schreef er zelfs een boek over, waarin ze de connectie legt tussen fysieke kwaaltjes en de emotionele betekenis achter deze ziektes.

Wij doken in de wereld van Louise Hay, en zetten de meest voorkomende aandoeningen op een rij.

Louise Hay

Voor de verwarde lezers die geen idee hebben waar we het over hebben: Louise Hay was een Amerikaanse auteur. Niet zomaar een auteur; Hay werd ook wel de Queen of New Age genoemd. Ze schreef een boek over de nieuwetijdsbeweging, en werd kort daarna ernstig ziek. Ze overleefde baarmoederhalskanker, en stelt haar leven in het teken van ‘spiritueel reinigen’.

Tijdens haar ziekbed kwam ze er namelijk achter dat haar gedachten, angsten en emoties direct in contact stonden met bepaalde aandoeningen. In haar boek You Can Heal Your Life gaat ze in op ieder ziektebeeld. Dit pareltje is vervolgens in 29 talen vertaald en is inmiddels ook online beschikbaar.

De achterliggende betekenis van fysieke kwaaltjes

Wanneer we ziek zijn, nemen we vaak medicatie, een warm bad, of hopen we dat het kwaaltje vanzelf over gaat. Wanneer we echter de tijd nemen om bewust stil te staan bij die vervelende hoofdpijn, kunnen we achter de achterliggende oorzaak komen en kunnen we met een heel ander idee naar ons lichaam luisteren.

Spanning in je schouders en bovenrug

Wanneer je spanning in je schouders en bovenrug ervaart, kan dit volgens Hay betekenen dat je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. De uitdrukking ‘te veel last op je schouders dragen’ slaat natuurlijk ook op het idee dat je wellicht een te groot verantwoordelijkheidsgevoel mee draagt.

Dat kan slaan op je werksituatie, maar ook in je liefdesrelatie of in je vriendenkring kun je het gevoel hebben er alleen voor te staan. Probeer jezelf er dus aan te herinneren dat hulp vragen juist heel dapper kan zijn, en focus je op alle steun en liefde om je heen.

Pijn aan je onderrug

In You Can Heal Your Life schrijft Hay dat pijn in je onderrug te maken heeft met angst rondom financiële problemen. Wanneer jij pijn aan je onderrug ervaart, kan het dus zomaar zijn dat je onbewust heel bang bent dat je de rekeningen niet meer kan betalen.

Volgens Hay hoef jij deze financiële problemen of angsten niet te negeren. Het kan echter helpen om de problemen onder ogen te komen, en wellicht een financieel overzicht voor jezelf te maken, of hier met anderen over te praten. Vaak verdwijnen problemen namelijk wanneer we het bespreekbaar maken.

Last van je knieën

Knieën staan volgens Hay voor flexibiliteit. Knieën zorgen niet alleen voor letterlijke flexibiliteit waardoor we onze benen kunnen buigen, maar het slaat ook op de manier waarop we in het leven staan.

Wellicht krijg jij pijn aan je knieën wanneer je (te) koppig bent, en daardoor niet in staat bent om dingen te veranderen. Hay refereert ook naar het ego: je ego kan soms behoorlijk in de weg staan, waardoor je blijft vast houden aan oude patronen. Het advies van Hay? Let go and flow. 

Astma

Astma heeft volgens Hay met verdriet te maken. Ze beschrijft deze fysieke aandoening zelfs als suppressed crying, waarbij ze doelt op weggestopt verdriet. Dit heeft vaak met onze omgeving te maken. Hay raadt ons dan ook om onszelf vragen te stellen als: wat kunnen we in onze omgeving veranderen om onszelf meer liefde te gunnen? Ademhalingsoefeningen in combinatie met goede gesprekken en zelfliefde zullen niet plotseling de fysieke aandoeningen wegnemen, maar het kan ons misschien wel inzicht geven in de mogelijke emotionele oorzaak achter de klachten.

Eczeem

Geïrriteerde, vaak jeukende, rode plekjes, oftewel: eczeem. Een huidaandoening waar veel mensen last van kunnen hebben. Ook deze fysieke klacht komt voor in het boek van Hay. Eczeem kan namelijk staan voor weggestopte woede en tegenstrijdige gedachten. Wanneer jij last hebt van eczeem, kun je jezelf afvragen of je ergens tegenstrijdige ideeën over hebt. Wellicht wil je de lieve vrede bewaren, waardoor je niet uitspreekt hoe je ergens écht over denkt.

Deze fysieke klachten kunnen heel vervelend zijn, en ze zullen (helaas) niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Toch kunnen we anders met de pijn en klachten omgaan, wanneer we bewust worden van de emotionele en mentale oorzaken.

Disclaimer: Neem bij twijfel en ernstige pijnklachten altijd contact op met de huisarts.

Het trucje van Hicks: ‘Leer gemakkelijk controle te hebben over je emoties’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️