Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Psyche 17 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Het trucje van Hicks: ‘Leer gemakkelijk controle te hebben over je emoties’

Esther Hicks, bestseller van onder andere The Law Of Attraction en The Vortex, omarmt alle emoties. Volgens haar zijn emoties een belangrijk onderdeel van onze dag. Ze ontwikkelt daarbij een systeem om met emoties om te kunnen gaan.

Met behulp van de emotionele schaal brengt zij de kracht van emoties in kaart, en leert ze ons een trucje hoe we gemakkelijk verdriet of stress kunnen loslaten.

Ester Hicks over emoties loslaten

Volgens Hicks zijn emoties het eindresultaat van onze gedachten. Wanneer wij een negatieve gedachte hebben, zal een negatieve emotie volgen. Wanneer wij een positieve gedachte hebben, zal een positieve emotie volgen.

So far klinkt dat natuurlijk heel logisch, maar toch slagen we er niet altijd in om onze emoties snel los te laten. Hoe dat komt? Dat kan Hicks haarfijn uitleggen.

Iedere emotie heeft een frequentie

“Iedere emotie heeft een bepaalde frequentie. Net zoals een radiostation een bepaalde frequentie heeft, hebben ook emoties hun eigen frequentie”, legt Hicks uit in The Law of Attraction. Deze frequentie is allesbepalend. Wanneer jij in een hoge frequentie zit, zul je heel andere mensen en gebeurtenissen aantrekken dan wanneer jij in een lage frequentie zit.

Dus wanneer je verdrietig bent, hoef je alleen je gedachten te veranderen om weer vrolijk te zijn en dan zijn al je problemen opgelost? Niet helemaal. Volgens Hicks kun je namelijk niet in één keer van een lage emotie naar een hoge emotie springen. Hier zijn een aantal stapjes voor nodig. Laat die emotionele schaal daar nu uitkomst bieden.

De emotionele schaal van Hicks

Aan de hand van een afbeelding is heel duidelijk te zien welke emoties een lage frequentie hebben, en welke emoties juist een hoge frequentie hebben.

De Emotionele Schaal van Hicks
Bron: The Joy Within

Haat, jaloezie en schuld zijn bijvoorbeeld emoties die je onderaan de spiraal vindt. Wanneer jij stikt van jaloezie omdat een collega er met die promotie vandoor is gegaan, zul jij je met geen mogelijkheid binnen drie seconden positief en heppie-de-peppie kunnen voelen. Wél kun jij je focussen op andere gedachten, waardoor je in stapjes andere gevoelens zult ervaren.

Voorbeeldje: van jaloezie gemakkelijk naar vreugde

Laten we de jaloezie omtrent de collega even als voorbeeld nemen. In plaats van jaloezie te ervaren, kun jij je focussen op onderliggende gedachten die hoger op de schaal liggen. Boven jaloezie vind je boosheid. Sta even stil bij deze emotie en voel de onderliggende boosheid naar je leidinggevende: ‘Waarom krijgt mijn collega wél een beloning en ik niet?’

Laat deze boosheid even inzinken, en focus je daarna op gedachten die te maken hebben met pessimisme: ‘Ik zal nooit een beloning krijgen, en zie mijn toekomst niet positief in bij dit bedrijf.’ Laat ook deze gedachte even inzinken, en focus je daarna op een nieuwe gedachte. ‘Wat als er binnenkort een nieuwe functie beschikbaar komt? Of wat als ik toch erkenning ga krijgen voor mijn harde werken?’

Na deze gedachte focus jij je op hoopvolle en enthousiaste gedachten. ‘Dit nieuwe project ga ik gewoon rocken, en ik focus mij op mijn eigen carrière. Ik weet zeker dat ik mijn collega’s omver ga blazen met mijn goede ideeën tijdens de volgende vergadering.’ Voor je het weet sta jij er weer heel positief in, en zal jouw dag een hele andere wending krijgen dan wanneer jij in jaloezie blijft hangen. Zoals Hicks zegt: “Wanneer jij positief denkt, voel jij je positief, en zit je op een hoge frequentie, waardoor je weer positieve dingen aantrekt.”

Het zal aan het begin wellicht even moeilijk zijn om je gedachten onder controle te krijgen, maar wanneer je het vaker doet zul je zien dat jij gemakkelijk controle krijgt over je emoties. Laat die promotie dus maar komen.

De wetenschap achter emoties als liefdesverdriet en kippenvel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️