Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 17 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo haal je meer voldoening en plezier uit je social media gebruik

Ik heb een haat-liefde verhouding met social media. Het is een eindeloze bron voor inspiratie, maar ook een plek voor negativiteit en weinig nuance. Hoe kunnen we leren om beter om te gaan met social media? Het begint met het hebben van betere gesprekken zegt podcast host Dylan Marron. Hij geeft drie uitdagingen en oplossingen om betere gesprekken te hebben op social media en zo meer voldoening te krijgen uit je social media gebruik.

Hoe vaak heb jij de Instagram-app al van je telefoon verwijderd of een social detox gehouden?

De lijn tussen plezier en inspiratie en eindeloos scrollen en uitgeput raken van social media is dun. Op TED legt podcast host Dylan Marron uit welke uitdagingen we allemaal ervaren op social media en wat we er tegen kunnen doen.

Uitdaging #1: een constante stroom van informatie

Er wordt simpelweg te veel informatie gedeeld om het allemaal te kunnen volgen en hierop te reageren. Marron legt uit: ‘Als gevolg hiervan weten we niet waar we ons op moeten concentreren en putten we onszelf uiteindelijk uit met informatie.’

Het gevolg hiervan is dat je je gaat mengen in gesprekken of onderwerpen waar je niet echt om geeft of waar je niet veel van weet. Hierdoor zeggen we eerder iets dat ongeïnformeerd of ongevoelig is.

Oplossing: je hoeft niet overal een mening over te hebben

Dit klinkt herkenbaar, maar wat kunnen we er tegen doen? De stroom aan informatie op social media gaat niet minder worden. Volgens Marron is het belangrijk om te beseffen dat je niet overal een mening over hoeft te hebben.

Marron raadt aan om je te concentreren op één of twee onderwerpen die je interessant vindt. Volg andere mensen die over dit onderwerp praten en kom in contact met anderen op social media die een gedeelde passie hebben. Zo weet je beter voor jezelf waarvoor je social media gebruikt en welke onderwerpen je wilt volgen en welke niet.

Uitdaging #2: Weinig ruimte om jezelf volledig uit te drukken op social media

Het aantal tekens is op social media beperkt. Het is met de jaren steeds meer geworden, maar posts met korte teksten en korte video’s krijgen vaak voorrang van het algoritme. Dit is handig voor snelheid en efficiëntie, je scrollt sneller door, maar het laat geen ruimte voor nuance en ingewikkelde onderwerpen.

Marron licht toe: ‘Sommige van onze gedachten zijn te rommelig, te ingewikkeld of te ongevormd om ze in een hapklare post samen te vatten.’

Oplossing: zoek een plek waar je meer ruimte hebt om je gedachten te delen

Natuurlijk is in het echt of aan de telefoon een gesprek hebben veel fijner en beter, maar dat is niet altijd mogelijk. Marron raadt aan om in plaats van je mening kort samen te vatten in een antwoord dat verkeerd geïnterpreteerd kan worden, een gesprek te voeren met iemand in zijn of haar DM.

‘De direct message functie bestaat niet voor niks. Zoek in een platform de manier waarop je volledig en onbeperkt kunt uitdrukken‘, aldus Marron.

Uitdaging #3: social media draait alleen maar om likes

Veel plekken op het internet zijn slagvelden geworden waar je alleen vóór of tégen een bepaald onderwerp kan zijn, of je bent een toeschouwer. Er worden emoji’s en likes gebruikt om te juichen en te roepen en de winnaar van een debat is degene met de meeste hartjes, likes of ‘vind-ik-leuks’. Hoewel dit soms vermakelijk kan zijn om te volgen belemmert het, het aangaan van echte verbindingen met andere mensen volgens Marron.

Oplossing: verlaat het slagveld op tijd

Wil je een persoonlijke ervaring of jouw mening met iemand delen op social media, doe dit dan in een direct message raadt hij daarom aan. ‘Zoek een plek ver van het publiek, waar  een bijdehante opmerking of een diss niet wordt beloond met likes en hartjes’, aldus de podcast host.

https://www.bedrock.nl/delen-social-media/

Vervolg je gesprek in een DM. Je kan een privébericht beginnen met een zin als: ‘Ik wil dit gesprek hier verder voeren, omdat het belangrijk voor me is’.

Door meer in gesprek te gaan via direct message voelt je social media gebruik ook minder passief. Hoe leuk is het om te praten met iemand die je al een hele tijd volgt omdat jullie een gedeelde interesse of passie hebben? Veel leuker dan alleen een like, hartje of comment geven toch?

Daag jezelf uit en stuur vandaag iemand op social media een bericht via DM met een compliment of een vraag en wie weet wat daaruit voort kan komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️