Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 17 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Australië schrijft (medische) drugsgeschiedenis en legaliseert psychedelica

Australië legaliseert als eerste op aarde MDMA en psilocybine voor medisch gebruik. En dat is bijzonder want ze waren jarenlang anti alle drugs en zelfs medicinale cannabis is pas toegestaan sinds 2016. Dat Australië psychedelica legaliseert is dan ook wonderlijk te noemen.

MDMA tegen traumatische stress en paddenstoelen tegen depressie

Dat MDMA en paddenstoelen legaal worden, werd begin februari naar buiten gebracht door de Therapeutic Goods Administration (TGA), dat rechtstreeks onder het ministerie van Volksgezondheid valt. Met de ingang van 1 juli 2023 mogen de psychedelische stoffen MDMA (de werkzame substantie in XTC) en psilocybine (de werkzame substantie in hallucinerende paddestoelen/schimmels) voorgeschreven worden door medisch specialisten.

Medische behandeling in Australië met psychedelica

Uiteraard worden de psychedelica niet rondgestrooid, en moet er een gegronde reden zijn om MDMA of paddenstoelen te gebruiken. Dit wil zeggen, psilocybine wordt voorgeschreven na een gediagnosticeerde depressie en MDMA ter behandeling van een posttraumatisch stresssyndroom. Uiteraard worden de voorgeschreven middelen gecombineerd met een intensieve behandelmethode en onder begeleiding van een medisch specialist.

Strenge controle

De psychedelica mogen enkel door psychiaters worden voorgeschreven en om dit te doen heeft de psychiater in kwestie toestemming nodig van een ‘human ethics committee’  en ‘Authorised Prescriber Scheme’. 

Hoe de behandelingen met drugs er in de praktijk uit gaan zien, laat nog even op zich wachten. Tot op heden zijn er nog geen middelen in Australië beschikbaar deelt Stephen Bright, de directeur van Psychedelic Research in Science and Medicine.

MDMA als medicijn

Dat MDMA als medicijn gebruikt wordt, is niet nieuw. Al aan het eind van de jaren zeventig werd het door sommige psychiaters gebruikt om trauma gerelateerde klachten te verminderen. In 1985 kwam daar een einde aan omdat het recreatieve gebruik enorm toenam. Zonde delen enkele psyhiaters, want momenteel zijn mensen met een posttraumatische stressstoornis of behandelingsresistente depressie hun leven lang aangewezen op medicatie. Terwijl een behandling met MDMA van korte duur is, en slechts gebruik wordt om de psychotherapie te faciliteren.

Medicinale paddenstoelen: hoe dragen ze bij aan jouw gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️