Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 10 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Medicinale paddenstoelen: hoe dragen ze bij aan jouw gezondheid?

Medicinale paddenstoelen, in Nederland wordt het nog niet massaal gebruikt. Wij hadden een meeting met Anne, de founder van Opus15, een merk wat extracten van vijf verschillende medicinale paddenstoelen aanbiedt.

Anne ondervond zelf de helende kracht van paddenstoelen en wilde deze wijsheid het liefst met anderen delen. Tijdens de lockdown heeft ze niet stilgezeten en haar bedrijf Opus15 uit de grond gestampt.

Nederlands paddenstoelen supplementen merk

Opus15 is een clean, simpel, open en transparant bedrijf waarbij een eeuwenoude receptuur op moderne wijze wordt toegepast. Eén van de meest bekende, baanbrekende en levensreddende medicijnen ter wereld is ontstaan vanuit een schimmel: penicilline. Toch stond de paddenstoel de afgelopen decennia vooral bekend als middel bij mentale zorg, en niet altijd even positief. Er bestaan echter meerdere soorten paddenstoelen, niet alle zijn ‘zielverrijkend’. Opus15 is volledig gespecialiseerd in de legale, niet hallucinatie opwekkende, uitermate potente paddenstoelen.

Chaga

Chaga komt van de Berkenweerschijnzwam, een zwam die op de berk groeit. De chaga voor Opus15 komt uit Siberië omdat de paddenstoel het beste gedijt bij extreem lage temperaturen. Al eeuwenlang wordt de zwam gebruikt als hulpmiddel bij ziektes omdat deze rijk is aan ijzer, koper en mangaan. Daarnaast is het een antioxidanten bom, bevat het vitamine B en diverse aminozuren. Het Chaga extract is dan ook een perfecte ondersteuning tijdens de menstruatie (want bloedverlies) of tijdens een detox omdat gifstoffen beter verwerkt worden. Daarnaast is het een perfecte vervanger van koffie!

Cordyceps

De Cordyceps, ook wel rupsenzwam, groeit oorspronkelijk op dieren. Om dierenleed te voorkomen, is soja voor deze paddenstoel een geschikt alternatief. De paddenstoel ondersteunt een gezonde levensstijl en is rijk aan polyarchariden. Wist je dat de cordyceps paddenstoel het uithoudingsvermogen verbeterd door middel van de zuurstof opname per bloedcel. Dit is ook de reden waarom sporters een grote liefhebber van dit extract zijn.

Lion’s Mane

De Lion’s Mane, ook wel de pruikzwam genaamd, groeit op een oude beuk. Deze prachtige paddenstoel kan ook in een lab gekweekt worden en er gaan mooie verhalen rond over dit extract. Boeddhistische monniken zouden het al eeuwenlang gebruiken voor meer focus tijdens meditaties. Lion’s Mane zit boordevol proteïne, antioxidanten, vitamine D, B1, B2 en niacine. Daarnaast bevat het magnesium en ijzer. Dit extract helpt concentratie te verbeteren en vermindert stress en gevoelens van onrust.

https://www.instagram.com/p/ClgNFSrIuwQ/

Turkey Tail

De Turkey Tail, het ‘Elfenbankje’ is een veelvoorkomende paddenstoel en een sterke immuunbooster. Deze paddenstoel groeit bijna overal en bevat een hoge dosering polysachariden waaronder beta-glucanen, krestinen en peptinen.  Het extract is een boost voor het immuunsysteem en De Turkey Tail paddenstoel stimuleert de activiteit in de vechter cellen en reguleert het immuun systeem.  Hierdoor krijgt het lichaam weer energie!

Reishi

Reishi, ook wel de gesteelde lakzwam, is een hele bekende medicinale paddenstoel en in Azië staat deze vooral bekend als de anti-aging paddenstoel. In de natuur is het een zeldzame soort waardoor de paddenstoel veel gekweekt wordt. De paddenstoel is enorm rijk aan polysachariden, triterpenen en mineralen.  Reishi weet alles in balans te houden en helpt allergieën verminderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️