Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 11 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

14 tekenen dat je lever een detox nodig heeft (+5 natuurlijke manieren)

Heb jij in december ook genoten van de kerstdiners, gezellige borrels, oliebollen en appelbeignets? Good for you! Daar is niks mis mee. Maar aan het eind van de maand december, voel je zelf vaak al aan je lichaam: het is tijd om even te minderen met alcohol, vet en suiker. Hoe je dat voelt? Dit zijn de 14 tekenen dat je lever toe is aan een detox. En we leggen ook meteen uit hoe je je lever op een natuurlijke manier kan ontgiften.

Zeg eens eerlijk: wat weet je van je lever en hoeveel aandacht geef je dit lichaamsdeel?

Een van de belangrijkste organen van je lichaam wordt vaak ondergewaardeerd en over het hoofd gezien: de lever. Het is één van de belangrijkste organen die je lichaam gezond houdt. De lever filtert en verwijdert gifstoffen die aanwezig zijn in je dagelijks leven. Denk aan verontreinigende stoffen, zware metalen, chemicaliën en alcohol.

We nemen de lever vaak voor lief, omdat we ook niet zo goed weten hoe een ongezonde lever eruitziet of aanvoelt. Heb je last van één of meerdere van deze 14 tekenen? Dan is dat een signaal dat je lever (en daarmee je algemene gezondheid) wat extra aandacht verdient.

14 tekenen dat je lever een detox nodig heeft

Je lever heeft op meer gebieden in je lichaam invloed dan je denkt!

1. Je hebt vaak cravings naar suiker en zoet.
2. Je hebt last van spijsverteringsproblemen.
3. Je bent heel vaak verkouden.
4. Je niet gezond voelen, ook al eet je wel gezond.
5. Veel last van oneffenheden in je huid en puistjes.
6. Je voelt je constant erg vermoeid.
7. Je voelt je niet scherp en hebt last van ‘brain fog’.
8. Je hebt last van pijnlijke en stijve gewrichten.
9. Je voelt je snel en vaak gestresst.
10. Je hormonen zijn uit balans.
11. Je lichaamsgeur ruikt niet fris en/of je hebt een slechte adem.
12. Je slaapt onregelmatig en onrustig.
13. Je voelt je angstig en depressief.
14. Je hebt vaak last van een pijnlijke koortslip.

Detoxen van je lever bestaat niet

We noemen het dan wel een reiniging of een detox, maar wetenschappelijk gezien kun je jouw lever niet echt ‘detoxen’. Het beste wat je kunt doen om je lever te helpen, is het ondersteunen van je algehele gezondheid, zodat je lever niet harder hoeft te werken. Zo kan de lever zich richten op zijn hoofdtaak: gifstoffen filteren en het in afval veranderen.

Tips om je lever op een natuurlijke manier te ontgiften

Makkelijk vol te houden en effectief: zo help je jouw lever op de juiste manier!

1. Eet lever- en darmvriendelijke voeding

Het beste wat je kan eten is veel groente, veel water drinken en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Als je namelijk kiest voor vegetarisch of vegan eten, zorg je ervoor dat je lichaam genoeg voedingsstoffen krijgt die de lever- en darmgezondheid ondersteunen.

2. Probeer eens een vorm van intermittent fasting

Als je weer back on track bent met gezond eten na alle december cravings, zou je jouw lever nog een handje kunnen helpen met intermittent fasting.

Volgens wetenschappelijke onderzoeken kunnen langere periodes vasten helpen met het suikermetabolisme te verbeteren en daardoor het levervetgehalte te verminderen. Ook geef je door een langere periode op de dag niet te eten, je lever de kans zichzelf te herstellen en te reinigen.

3. Gebruik lever ondersteunende supplementen

Bepaalde voedingsstoffen en plantaardige bioactieve stoffen, zoals mariadistel en glutathion kunnen de gezondheid van de lever ondersteunen. Dit doen ze door te helpen bij het filteren en verwijderen van gifstoffen en het beschermen van de levercellen.

Mariadistel is een plant die al 2000 jaar wordt gebruikt om de lever en de milt te ondersteunen. De zaden van de mariadistel hebben een ontstekingsremmend effect.

4. Plan een flinke zweetsessie

Of het nu in de gym of sauna is: met zweten ontdoe je je lichaam óók van gifstoffen en help je dus je lever. Het detoxen van je lichaam bestaat namelijk uit twee onderdelen.

Het eerste deel is het vermijden van extra blootstelling aan gifstoffen, dus geen alcohol, vet of bewerkt voedsel eten. Het tweede onderdeel is het verwijderen van gifstoffen die al in je lichaam aanwezig zijn.

Klaar voor een digital detox? Deze tips slepen je er doorheen (het is het zó waard)

Met zweten tijdens het sporten of naar de sauna verlaag je dus de workload van je lever. In welk team zit jij: ben je team binnenkort dagje sauna of ga je voor dat spinninglesje?

5. Geef prioriteit aan selfcare

We hebben het al vaker gezegd: selfcare is niet alleen nodig als je al stress hebt, maar is juist belangrijk om een standaard onderdeel van je dagelijkse routine te maken. Hiermee kun je jouw stressniveau gedurende de dag door je werk, studie of kinderen verlagen.

Te veel stress in je leven kan een negatieve invloed hebben op je algehele welzijn, inclusief je lever. Kies daarom één selfcare gewoonte waar je blij van wordt. Of dat nu mediteren, een bad nemen, of yoga oefeningen doen is. Zo geef jezelf wat meer rust na de drukke decembermaand en je lever ook.

Het is helemaal niet erg om te genieten van de cocktails, kerstkransjes en etentjes aan het einde van het jaar. Nu de intensieve feestdagenperiode achter de rug is, is het tijd om je lever wat extra tijd en aandacht te geven.

Met deze holistische tips kun je op laagdrempelige en natuurlijke manier je lever ontgiften en je lichaam rust geven. Happy natural detox!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️