Eva Spigt
Eva Spigt Welzijn 13 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Liever geen hormonen? Waarom de koperspiraal (óók) niet onschuldig is

De koperspiraal wordt gezien als hét voorbehoedsmiddel zonder hormonen. Van de 1000 vrouwen met een koperspiraal worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Bovendien ben je vanaf het moment dat je een koperspiraal laat zetten, beschermd tegen een zwangerschap zónder dat je hormonen binnenkrijgt. Maar er kleven helaas ook heel wat nadelen aan deze manier van anticonceptie.

Dat er ook nadelen kleven aan de koperspiraal vertelt hormoonspecialist Evi Maalcke. Zij is founder van Hormoonwijsheid.nl en heeft zelf de nadelige effecten van een koperspiraal ondervonden.

Koper beïnvloedt je hormonen wel degelijk

Evi: ‘’Ik heb heel veel onderzoek gedaan naar de beste optie voor anticonceptie. Omdat een koperspiraal geen hormonen bevat, leek dit mij de beste optie. Bij de bijwerkingen op de bijsluiter staat ook niet zoveel, behalve dat je menstruatie wat heviger kan worden. Anders dan bij de pil, kun je geen directe klachten krijgen door de hormonen (wat in de bijsluiter staat).’’

Na de pil blijkt ook het hormoonspiraaltje ongewenste bijwerkingen te hebben

‘’Maar je kan wel degelijk ziek worden door een kopervergiftiging, door het laten zetten van zo’n spiraal. Doordat de symptomen van een kopervergiftiging niet in de bijsluiter van die spiraal hoeven te staan, omdat het niet direct te linken is, wordt er ook weinig over gepraat. Bovendien worden je hormonen wel degelijk aangetast door koper. Deze ionen komen namelijk via de koperspiraal in je bloed terecht wat meer effect heeft op je gezondheid dan huisartsen willen toegeven,’’ vertelt Evi.

Wat is een kopervergiftiging?

Koper is een belangrijk mineraal voor onze gezondheid. Dr. Paul Eck noemt het de ‘emotionele mineraal’ omdat het een grote invloed heeft op ons centrale zenuwstelsel. Nu is het lichaam zo gebouwd dat het een teveel aan koper afvoert wanneer nodig. Maar een opname van teveel koper kan leiden tot een te hoog niveau wat nadelige effecten heeft op het lichaam.

Een kopervergiftiging ontstaat wanneer er teveel wordt opgeslagen in het zachte weefsel van het lichaam. Bronnen van koper kunnen dus zo’n spiraaltje zijn maar ook waterleidingen, sigarettenrook, keukengerei of bepaalde supplementen.

Symptomen kopervergiftiging

Hoe weet je nou of je een kopervergiftiging hebt? Bij Evi werden de klachten al snel heel erg: ‘’Ik kreeg hele heftige menstruaties en werd super moe. Ook werd ik heel emotioneel en was ik de hele tijd duizelig. Daarnaast had ik spierkrampen en op het hoogtepunt werd ik super vergeetachtig. Daarvoor was ik erg gezond dus ik kende mezelf niet meer terug.’’


Een aantal symptomen van een kopervergiftiging:

  • Vermoeidheid / gevoel van uitputting
  • Ziekte aan de schildklier (gewichtstoename)
  • Stemmingswisselingen
  • Hoofdpijn / migraine
  • Supersensitief / huilerig
  • Slapeloosheid
  • Problemen met concentratie en geheugen

Niet iedereen krijg een kopervergiftiging

‘’Niet iedereen krijgt dit door het zetten van een koperspiraal. Misschien dat het bij mij een combinatie was van mijn voedingspatroon. Ik at veel voeding met koper zoals avocado’s, havermout en vijgen.’’ aldus Evi.

Bye extra hormonen: dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil


Heb jij wel vage klachten? Je kan je koperspiraal eruit laten halen. Helaas is de vergiftiging daarmee niet snel opgelost. Het koper blijft dan nog een tijd in je lichaam opgeslagen. Wel kun je een ‘zware metalen detox’ doen om hiervan af te komen. Evi, gespecialiseerd in hormonen, legt uit dat genoeg bewegen, zon en de zee helpen om dit op te lossen.

‘’Door in de zee te liggen, krijgt je lichaam alle mineralen binnen die het nodig heeft. Dat wordt door de huid opgenomen.’’ Daarnaast kan je voeding eten zoals artisjok, brandnetel, aardappel, rode biet, blauwe bessen en spirulina. Eet een tijdje minder producten zoals cacao, haver, granen, soja, bosvruchten en champignons.

Meer weten? Lees het boek van Evi ‘Gestopt met anticonceptie’ met daarin voedingsadviezen en recepten als je net gestopt bent met anticonceptie. Alle recepten zijn plantaardig, gluten- en suikervrij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️