Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 2 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

4 cruciale tips voor een succesvolle Veganuary

Het nieuwe jaar is nog maar een dag oud, en we beginnen het jaar al vol nieuwe energie (en misschien wel een kleine kater). Een mooi initiatief dat sinds een paar jaar razend populair is, is Veganuary. De hele maand januari staat in het teken van vegan zijn voor een maand. Met deze tips kom jij geheid de hele maand door als een heuse vegan. Doe je mee?

Sinds Veganuary in 2014 in het leven is geroepen deden al ruim een half miljoen mensen uit 178 verschillende landen mee aan de vegan maand. Hoezo een maand plant-based dieet zo belangrijk is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen.

Veganuary

Waar het jaren geleden nog lastig was om je als vegan een weg te slaan door de supermarkt en menig restaurantkaart, is dat tegenwoordig wel even anders. Er zijn plantaardige keuzes alom. Van vegan wijnen tot goede vleesvervangers, op smaak hoef je tegenwoordig haast niet meer in te leveren.

We delen dé Veganuary tips om een maand lang vegan te leven, en misschien wel langer!

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding vaak het halve werk is, hetzelfde geldt voor vegan zijn. Ga bij jezelf na welke producten je graag eet of drinkt en bedenk waar je wel of zeker niet op wilt inleveren. Bijvoorbeeld jouw kaasbroodje of yoghurt in de ochtend? Onderzoek van tevoren alvast hoe je deze producten kan vervangen. Gelukkig is dat dus steeds makkelijker en is haast overal wel een plantaardige variant van te vinden. Wist je dat er tegenwoordig zelfs vegan bacon en een vegan eitje bestaat?

4 hotspots in Amsterdam met fijne vegan opties

2. Doe het samen

Vraag je partner, huisgenoot of goede vriend(in) om met je mee te doen, want samen is alles leuker én makkelijker. Samen kan je onderzoek doen naar toffe vegan restaurants of naar lekkere plantaardige recepten. Wedden dat je Veganuary zo véél makkelijker volhoudt?

3. Bedenk recepten

Om minder in de verleidingen te komen om zuivel of vlees kopen wanneer je in de supermarkt bent, doe je er goed aan om slim boodschappen te doen. Zorg dat je altijd een volle voorraadkast hebt zodat als je even niet weet wat je wilt koken, je in elk geval altijd iets lekkers en plantaardigs in huis hebt.

Zorg bijvoorbeeld altijd dat je groentela vol ligt en dat je kokosmelk en currypasta in huis hebt. Zo kun je al-tijd een lekkere vegan curry maken. It’s a simple basic!

We delen alvast wat van onze eigen favo vegan recepten om jouw Veganuary makkelijker te maken:

4. Leer meer over veganisme

Je hebt waarschijnlijk een goede reden gehad om deze maand veganist te worden. Neem tijdens Veganuary ook de tijd om je eens meer te verdiepen in het onderwerp. Lees boeken en luister naar podcasts. Het kan het makkelijker maken om je te motiveren met waar je bezig bent. Er zijn tal van toffe podcasts over veganisme die je kan luisteren.

8 dingen waarvan je onterecht denkt dat ze vegan zijn

Wedden dat jouw Veganuary een makkie wordt? Als het je goed bevalt kun je misschien wel besluiten om het zelfs nóg wat langer vol te houden of veganisme onderdeel te maken van jouw dagelijks leven. Misschien wil je niet elke dag plant-based eten, maar wel het grootste deel van de week. Alle beetjes helpen! Ben je net vegan? Dit zijn 7 belangrijke tips voor beginners

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️