Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 2 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Altijd druk? Op deze manier creëer je meer vrije tijd (ook al heb je die niet)

Je denkt misschien dat als je meer uren in een dag hebt, je meer gedaan zou krijgen. Waarschijnlijk valt dat tegen en zou je dan nog steeds ontzettend druk zijn en achter de feiten aanlopen. Hoe meer tijd we hebben, hoe meer we nou eenmaal doen. Daarom is het handig om gewoonweg slimmer met je tijd om te gaan. We delen een truc waardoor je meer tijd creëert zonder dat daadwerkelijk te hebben.

Meer tijd creëer je zó.

Altijd druk: tijdarmoede

Hadden we meer tijd, dan zouden we zoveel andere dingen doen, denken we altijd. Eindelijk trainen voor die marathon, langer slapen, meer tijd doorbrengen met familie en vaker uitgebreid en vers voor jezelf koken.

Volgens Cassie Holmes, auteur van het boek Happier Hour: How to Beat Distraction, Expand Your Time, and Focus on What Matters Most, is het gevoel van te weinig hebben en te veel te doen te hebben een klassiek geval van tijdarmoede.

Meer tijd meer geluk?

Een onderzoek uit 2021 dat uitkwam in de Journal of Personality and Social Psychology laat echter zien dat meer tijd niet per se gelijk staat aan meer geluk. In het onderzoek werd gekeken naar de zelfgerapporteerde gegevens van meer dan 35.000 mensen in de Verenigde Staten. Daaruit bleek dat niet alleen het hebben van te weinig vrije tijd je stress kan bezorgen (duh), maar ook te veel tijd hebben, kan zorgen dat je geen gevoel hebt productiviteit.

Altijd druk in je hoofd? Zo oefen je om meer in het moment te leven

De optimale tijd aan vrije tijd aldus deze studie? Dat is zo’n twee tot vijf uur per dag. Deelnemers die meer vrije tijd hadden, rapporteerden geen significant hogere niveaus van welzijn. In sommige gevallen zeiden mensen met veel tijd dat ze zich minder tevreden voelden met hun leven.

De truc? Het is belangrijk wát je in die twee tot vijf uur doet. Zit je uren te scrollen op je telefoon, dan zul je je erna niet bepaald bevredigd voelen waarschijnlijk. Ga je daarentegen een goed gesprek aan met een vriend(in) of doe je een sport waar je plezier in hebt, dan zul je hele andere resultaten zien, meent Holmes.

Meer vrije tijd creëren

Dit zijn 5 simpele manieren voor het creëren van meer vrije tijd:

Bereken je vrije tijd

Houd voor jezelf bij hoeveel vrije tijd je nu hebt. Slapen telt niet mee. Denk aan de tijd tussen je werk, voor je werk of na je werk. Misschien past er een dertig minuten yogasessie in voor je werk, een wandeling van een kwartier in je pauze overdag en heb je tijd om een boek te lezen na het eten.

Hou je alle momenten dat je niet iets hoeft te doen bij, dan blijft er volgens Holmes meer tijd over dan je denkt.

Skip het onnodige om mee tijd te creëren

Helaas kun je treinreizen naar je werk of werken an sich waarschijnlijk niet inkorten, maar ga bij jezelf na welke activiteiten je wél kan inkorten waar je nu niet tevreden over bent. Scrollen op je telefoon bijvoorbeeld. Ook kan je de tijd die je toch al in de trein zit, beter benutten. Bijvoorbeeld door een podcast te luisteren of een taal te leren.

Gebruik de services van tegenwoordig

Hoeveel tijd zijn we wel niet kwijt aan alle boodschappen doen en naar winkels gaan om iets te kopen terwijl je soms gewoon meer tijd wilt hebben? Als je het kan veroorloven, tipt Holmes, laat dan vaker bezorgen. Van je boodschappen tot af en toe een maaltijd.

Deze Griekse uitdrukking kan je leven een stuk beter maken

Onderzoek laat zien dat tijdbesparende producten het vaak waard zijn om in te investeren. Door services in te schakelen, ben je meer vrije tijd aan het creëren. Simple as that!

Geef tijd weg

Er is onderzoek gedaan naar het verschil in tijd besteden. Wat bleek? Door dertig minuten te besteden aan een ander helpen, krijg je het gevoel meer tijd te hebben. Je doet immers iets goeds met je vrije tijd in plaats van dat je het enkel in jezelf steekt. Maak dus eens wat vaker tijd voor een random act of kindness!

First things first

Ga na welke dingen het meest belangrijk voor je zijn en die de meeste prioriteit hebben. Doe de belangrijkste dingen eerst, als die dan eenmaal gedaan zijn, is het minder erg als je niet toekomt aan de andere to do’s. Wil je meer tijd creëren, dan wil je de belangrijkste dingen op een dag eerst doen. Anders wordt het een chaos is je hoofd en blijf je altijd druk. Morgen is er weer een dag!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️