Fleur Broeders
Fleur Broeders Psyche 25 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze Griekse uitdrukking kan je leven een stuk beter maken

We kunnen nog veel leren van hoe de Grieken omgaan met geluk en betekenis. Wij leren je alvast een nieuwe uitdrukking: “Opa!”. Hier schuilt een mooie filosofie van het leven achter en een manier om naar de wereld te kijken. Een uitdrukking die je leven een stuk beter kan maken.

Sinds de coronacrisis horen we steeds meer mensen praten over stress, angst, overweldiging en een onvervuld gevoel. Daar moeten we vanaf natuurlijk. Het ‘goede leven’ lijkt voor sommigen niet meer te bestaan, maar de Grieken denken daar anders over. Eén woord zegt hier meer dan duizend andere woorden.

“Opa!”

En dat woord is: “Opa!”. Een expressie en een uitdrukking, vaak gebruikt voor het vieren van het leven. Ook is het een concept met een diepe betekenis. Het helpt ons in de drukke wervelwind van het leven. Klinkt als iets wat je wilt leren en begrijpen.

Leer jezelf beter kennen met Enneagram Wings (uit de Griekse oudheid)

Je kunt het zien als de Griekse versie van yin en yang. Aan de ene kant heb je ΌΠΑ. Dit is een inspirerende, enthousiaste en opbeurende uitdrukking. Deze wordt vaak gebruikt tijdens een viering. Aan de andere kant heb je ΏΠΑ. Dit verwijst naar de behoefte om alert te zijn en om jezelf en anderen te waarschuwen voor mogelijk gevaar. Je bent niet alleen wakker voor het gevaar, maar ook voor het potentieel en de mogelijkheden die het leven te bieden heeft.

Samen vormen ze de uitdrukking “Opa!”. De twee betekenissen zijn afhankelijk van elkaar en nodig om het beste uit ons leven te halen.

Mantra voor het leven

Uit het concept van “Opa!” is een acroniem gevormd: de letters van de uitdrukking vormen een nuttige mantra. Uit deze formule voor het leven kan je veel betekenis halen.

Het beste liefdesadvies dat je ooit gaat krijgen van een dronken Griek

De letter “O” verwijst naar Others (anderen). De behoefte om zinvol contact te maken met andere mensen. “P” staat voor Purpose (doel). Jezelf bezighouden met een dieper doel. De letter “A” verwijst naar Attitude (houding). Een behoefte om het leven in een goede houding te omarmen.

Kort samengevat: Anderen, Doel, Houding; Others, Purpose, Attitude; O, P, A!

Griekse geschiedenis

De Griekse cultuur en geschiedenis straalt wijsheid uit. Die wijsheid van de oude Grieken kan je tegenwoordig nog steeds tegenkomen. Tijdens de coronacrisis heeft het volk nog steeds gezocht naar betekenis in het leven, mede dankzij “Opa!”.

Met deze nieuwe Griekse kennis kunnen we dat ook in ons eigen leven gaan doen.

De 6 verschillende liefdes volgens de oude Grieken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️