Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 18 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Leer jezelf beter kennen met Enneagram Wings (uit de Griekse oudheid)

In de psychologie bestaan er veel verschillende persoonlijkheidstesten: vragenlijsten waar na afloop een persoonlijkheidstype uitrolt. De ene test is wat wetenschappelijker onderbouwd dan de andere, maar het is een mooie manier om jezelf wat beter te leren kennen en je te helpen bij zelfreflectie. Dit keer duiken we in het enneagram – een eeuwenoud persoonlijkheidsmodel uit de Griekse oudheid – en dan met name de enneagram wings. Omdat je daar nog meer informatie uit kunt halen.

Zulke tests zijn natuurlijk niet heilig. Het is moeilijk om mensen in hokjes te plaatsen en vaak herken je jezelf in verschillende typen. Toch is het leuk om af en toe mee aan de slag te gaan. Zelfreflectie leidt ten slotte naar persoonlijke groei.

Wat is enneagram?

Het enneagram is een van oorsprong Grieks model dat later werd opgepikt door verschillende spirituele instanties, filosofen en psychologen. Het enneagram is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar toch blijft het interessant om te kijken of jij je persoonlijkheid vindt matchen met de uitkomst van zo’n persoonlijkheidstest.

Met die test wordt je ingedeeld in een van de 9 persoonlijkheidstypen. Bij alle 9 typen horen specifieke persoonlijkheidstrekken, eigenschappen, talenten, angsten en coping mechanisms: mechanismen om met die angsten om te kunnen gaan.

Lees ook: Doe de DISC-kleurentest om jezelf beter te leren kennen

Toch stopt dit model mensen liever niet in hokjes. Integendeel, het helpt juist om uit een hokje te komen door te laten zien in welk patroon je zit en welke oplossingen daarvoor zijn. Je bent ook niet maar één type, de meeste mensen zijn meerdere: je enneagram wings.

Enneagram wings explained

Je kunt de enneagram wings zien als een extra smaakje aan je al vaststaande enneagramtype. Je enneagram wings zijn de nummers aan iedere kant van jouw kern-enneagramtype. Type 5 heeft bijvoorbeeld 4 en 6 als vleugels. En type 9 heeft 8 en 1. In de meeste gevallen is de ene vleugel wel dominanter dan de andere.

Lees ook: Meer over jezelf weten? Doe de Big Five persoonlijkheidstest

Enneagram-coach Myrna Cervetti zegt tegen MindBodyGreen: “Een geweldige manier waarop ik iemand de enneagram wings heb horen beschrijven, is als het gebruik van zout en peper om een gerecht op smaak te brengen.

Het hoofdgerecht verandert niet, maar het toevoegen van verschillende gradaties van zout en peper heeft invloed op de smaak. Zo ook bij onze vleugels, te veel van beide kunnen zelfs het lekkerste gerecht oneetbaar maken, maar de juiste balans kan ons genot ervan aanzienlijk vergroten.”

Wat zijn jouw enneagram wings?

Voordat je dat weet is het natuurlijk eerst goed om te weten wat je kern-enneagramtype is. Op deze website kan je een gratis test doen.

Lees ook: Keuzestress op gebied van planten? Deze plant past bij je enneagram type

Om daarna je meest dominante enneagram wing te vinden, kun je het beste beide zijden bestuderen. Bedenk dan welke er voor jou bovenuit steekt en met welke delen van het type je het meest resoneert. Door die enneagramtypen ook goed door te nemen, leer je jezelf nog beter kennen.

Meer lezen over persoonlijke groei?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️