Maaike Kooijman
Maaike Kooijman News 14 mei 2019

Wauw: Wagamama’s vegan ei gemaakt van kokosmelk ziet er écht uit als gekookt ei

Kokosmelk, maismeel, miso en Sriracha-mayo: klinken nou niet per se als ingrediënten waar je een vegan ei van zou kunnen maken. Maar het is toch zo! Bij Wagamama, de Britse restaurantketen met Aziatische gerechten, kun je binnenkort een gerecht bestellen met een half ‘gekookt ei’ bovenop waar geen kip aan te pas is gekomen.

En ja, dat vegan ei ziet er – op de foto’s in ieder geval – precies uit zoals een echt gekookt eitje. Er is dan ook veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van de goede structuur. De ingrediënten voor het eiwit worden verhit op het vuur, waardoor het mengsel dikker wordt; daarna wordt het afgekoeld in een eivorm. Als het eenmaal hard is, kan er met een meloenschepje een holletje voor het zachte ‘eigeel’ (Sriracha-mayonaise) in worden gemaakt.

Vegan ei van Wagamama

Toch is de smaak van het vegan ei niet zoals die van gewoon ei – en dat was ook niet de bedoeling.  Het gerecht werd mede bedacht door Gaz Oakley, bekend als @avantgardevegan op Instagram en inmiddels ook door zijn kookboek Vegan 100, en hij wilde dat de smaak van het vegan ei goed bij de rest van het gerecht zou passen. Daarom proef je de kokos, citroengras en Sriracha er gewoon in terug. Zoals Wagamama-chef Steve Mangleshot zegt: “Zonder vlees moet niet ook zonder smaak betekenen.”

Die ‘rest van het gerecht’ is trouwens ook niet mis: het vegan ei wordt geserveerd in een Japanse bowl met sticky rice, BBQ-seitan, gegrilde asperges, oesterzwam, edamame-boontjes, wortel en lente-ui. Niet alleen lekker, maar ook nog hartstikke gezond dus. Oakley gelooft bovendien dat niet alleen de smaak, maar ook bijvoorbeeld de vleesachtige structuur van de seitan ervoor zullen zorgen dat dit gerecht ook aanslag bij vleeseters en flexitariërs.

De ‘avant-gard’n’ is vanaf 15 mei, morgen dus, te bestellen bij Wagamama – maar helaas niet in de Nederlandse vestigingen. In plaats daarvan zul je naar het Verenigd Koninkrijk of de VS moeten op het vegan ei te proeven.

Maar we hopen natuurlijk dat het zo’n succes wordt dat het vegan ei binnenkort in meer gerechten terug zal komen: Wagamama heeft immers al langer als doel om steeds nieuwe vegan gerechten te blijven lanceren vanuit duurzaamheidsoogpunt. En omdat het gewoon lekker is, natuurlijk.

Meer vegan nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wauw: Wagamama’s vegan ei gemaakt van kokosmelk ziet er écht uit als gekookt ei
Sluiten