Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 1 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

World Vegan Day: waarom je wilt kiezen voor vegan eten

1 november is het World Vegan Day. Daarom gaan we vandaag wat dieper in op vegan eten en de keuze voor een vegan lifestyle. Want aangezien de mensheid al duizenden jaren vlees eet, waarom maakt men dan toch de switch naar een volledig plantaardig dieet?

Veganisme biedt verschillende voordelen voor je gezondheid en de planeet, bij BEDROCK delen we daarom iedere vrijdag met liefde een vegan recept.

World Vegan Day

Wist je dat World Vegan Day al sinds 1994 op 1 november gevierd wordt? In dit jaar werd de dag in het leven geroepen door Louise Wallis, de voorzitter van de vegan society in Engeland.

Op deze manier wilde ze de 50e verjaardag van de Vegan Society vieren maar inmiddels wordt de vegan lifestyle op deze dag wereldwijd gevierd.

Over vegan eten

Veganisme is een levensstijl waarbij personen ervoor kiezen om alleen maar plantaardig voedsel te nuttigen. Producten als vlees, vis, melk, eieren en soms zelfs honing worden vermeden.

Veel vegans vermijden dierlijke producten ook in kleding of interieur. Denk aan wol in huis of een paar leren laarzen aan je voeten.

Hoe diervriendelijk is zo’n ‘gezellig’ schapenkleedje in huis eigenlijk?

De vegan lifestyle wordt wereldwijd steeds populairder. In januari 2022 hebben er 629.000 mensen zich aangemeld voor Veganuary. Een Brits initiatief waarbij mensen wereldwijd ervoor kiezen om een maand vegan te eten. De meeste deelnemers doen mee voor het dierenleed, milieu en de gezondheid.

Betere wereld

Een vegan lifestyle zorgt ervoor dat dieren niet langer gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood hoeven te worden. Eén veganist maakt jaarlijks al een wezenlijk verschil voor tientallen dieren is te lezen op de website van Veganisme. 

Hoe de aarde eruit zou zien zonder broeikasgassen in de atmosfeer

Daarnaast heeft vegan eten voordelen voor het milieu omdat de veehouderij verantwoordelijk is voor de grootste uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en CO2. Dit maakt de veehouderij een van de belangrijkste veroorzakers van de opwarming van de aarde. En dan hebben we het nog niet gehad over bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling.

Vegan eten en gezondheid

Een veganistische levensstijl biedt naast een minder grote voetafdruk op de wereld, ook gezondheidsvoordelen. Er is zelfs een veganistische schijf van vijf, een handig checklist om in de gaten te houden of je al jouw voedingsstoffen wel binnenkrijgt. Wanneer je gevarieerd vegan eet, krijg je meer energie, slaap je beter en voel je je fitter.

Keukenprins(es)? Pas dan op de gevaren van koken met plantaardige olie

Wil je afvallen? Dan is een vegan dieet een duwtje in de goede richting. De bloedsuikerspiegel stabiliseren? Ook dan is een vegan lifestyle een prima optie. Uiteraard is een dieet erg persoonlijk en heeft de een andere voedingsstoffen nodig dan de ander. Raadpleeg altijd een deskundige als je het roer om wilt gooien.

Wat eet je als veganist?

Veel mensen denken dat veganistisch eten ingewikkeld is, maar dat klopt niet. Je zult inderdaad op een andere manier boodschappen moeten doen en andere producten in huis moeten halen dan je gewend bent.

Maar als je eenmaal weet waar je moet zijn, dan is vegan eten echt niet moeilijk. Geen dierlijke producten betekent niet dat er minder mogelijkheden zijn.

Voorbeelden van veganistische producten:

  • Groenten en fruit
  • (Volkoren) granen, aardappelen en pasta
  • Noten, zaden en pitten
  • Peulvruchten
  • Melkvervangers
  • Kaasvervangers
  • Vegan chocolade 
  • Kruiden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️