Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 1 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Expert Renée Lamboo deelt hoe je meer grip kunt krijgen op je financiën

Heb je geen idee waar je geld iedere maand blijft? Boek je regelmatig spaargeld terug omdat je aan het einde van de maand geld tekort komt? Wil je een schuld aflossen? Kom je door stijgende prijzen steeds moeilijker rond? Dan wordt het tijd dat je meer inzicht krijgt in je persoonlijke financiën en Renée Lamboo is de aangewezen persoon om hierbij te helpen.

Renée Lamboo, van personal finance-platform PorteRenee, geeft ons tips.

Bijhouden van inkomsten en uitgaven

Renée belandde tijdens de vorige economische crisis flink in de schulden. De knop moest om en ze ging van 40.000 euro schuld naar tonnen aan vermogen. Inzicht krijgen in haar financiën en het op papier zetten van haar inkomsten en uitgaven maakte hét grote verschil.

Het dertigersdilemma (waarom het een goed idee is om bewuster te leven vanaf je 30e)

Renée: “In interviews wordt me vaak gevraagd naar de gouden tip: die ene actie die je financiële situatie in één klap verbetert. Journalisten zijn altijd teleurgesteld met mijn antwoord. Het bijhouden van mijn inkomsten en uitgaven is wat mij gered heeft.”

Money Planner van Renée Lamboo

Dat deed Renée Lamboo destijds in een saai, zwart kasboekje. Ze dacht toen al: “Ooit, als ik hieruit ben, ga ik met iets mooiers komen. Een vrolijk boek. Iets vol met tips, tricks én motivatie. Inspiratie ook. Iets wat een feest is om in te vullen.”

Met haar nieuwe Money Planner wil ze heel Nederland helpen om meer grip te krijgen op hun persoonlijke financiën. Overzicht in de financiën was namelijk dé belangrijkste verandering die Renée doormaakte.

Ook zo slecht in geld sparen? Op deze manier spaar je twee keer zo snel

Ze hoopt met dit boek iedereen te verleiden deze stap ook te maken. Of je nu schulden hebt of niet. Of je nu een big spender bent of gewoon wat meer structuur wilt krijgen in je financiën. Want het kan je zoveel opleveren.

Consumeren als hobby

Renée: “Ik was zo iemand die iedere euro die binnenkomt weer uitgeeft. Ik had geen inzicht in mijn inkomsten of uitgaven. Ik deed maar wat.” Tot de vorige crisis had dat haar nog nooit in problemen gebracht. Maar al langer voelde ze een gekke kriebel in haar buik. Een kriebel van ontevredenheid.

“Ik wilde niet van salaris naar salaris leven. Ik wilde niet zoveel meer kopen. Ik wilde af van consumeren als hobby. Ik wilde elke maand wat overhouden en een spaarpot aan gaan leggen.”

Het roer moest om

Doordat ze in de schulden belandde, kwam alles in een stroomversnelling terecht. Ze werd gedwongen om anders te leven. Ze moest af gaan lossen en om dat voor elkaar te krijgen moest ze meer geld overhouden.

Ze zette al haar inkomsten en uitgaven op een rij en schrok zich rot. Wat een chaos! Het roer moest om. Ze stopte met:

  • uit luiheid dure boodschappen doen
  • elke maand al haar inkomsten opmaken
  • geld terugboeken van haar spaarrekening
  • eten bestellen omdat er niks in huis was
  • shoppen om het shoppen, zonder iets nodig te hebben

10 simpele manieren om dagelijks geld te (be)sparen

Ze kreeg eindelijk grip op haar uitgaven en werd weer de baas over haar geld. “Ik had controle over mijn financiën en voelde mezelf kalmer worden. Ja, ik had schulden, maar ik had ook een plan om daar vanaf te komen. En dat lukte binnen ruim drie jaar.” aldus Renée.

Meer zelfvertrouwen

Het gaat niet alleen om financiële winst. Met controle over je financiën win je ook mentaal veel. Je wint er ook veel zelfvertrouwen mee. Door baas te worden over je eigen geld, creëer je meer rust in je hoofd.

Je begint met kleine dingen, zoals binnen je boodschappenbudget blijven en minder impulsaankopen doen. Als je merkt dat je voor jezelf doelen kunt stellen en die stapje voor stapje ook bereikt, gaat er een wereld voor je open.

Baas over je geld

Inmiddels heeft Renée een zo goed als afgelost koophuis, een mooie spaarpot voor haar kinderen en genoeg geld om nooit meer wakker te liggen vanwege rekeningen.

Waarom beleggen toch niet zo saai is als je misschien denkt

Dus het bijhouden van je inkomsten en uitgaven klinkt misschien heel saai, maar kan hele grote gevolgen hebben. Dus om het wat minder saai te maken is de Money Planner er één die er mooi uitziet en vol staat met tips en tricks.

Gratis cursus

Extra leuk: bij de eerste druk van de Money Planner krijg je een begeleidende cursus ter waarde van 59 euro cadeau. Hierin helpt Renée Lamboo je om het maximale uit je planner te halen, zodat jouw financiën er straks nog rooskleuriger uitzien.

Renée: “Ik wil mensen helpen om hun financiën op orde te krijgen. Want als dat lukt, gaat hopelijk ook voor hun de deur open naar die zorgeloze wereld waarin ik al een paar jaar mag leven. En ik kan je zeggen: het is hier heerlijk”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️