Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 9 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Het dertigersdilemma (waarom het een goed idee is om bewuster te leven vanaf je 30e)

We hameren er regelmatig op dat het helemaal oké is om de boel op je dertigste nog niet op orde te hebben. Is ook zo. Als je de 30 gepasseerd bent, heb je nog steeds géén idee wat je aan het doen bent. Maar, het is wél een goed moment om wat bewuster te gaan leven.

Psycholoog en loopbaanadviseur Nienke Wijnants deed onderzoek naar het dertigersdilemma, of ‘de quarterlife crisis’ en maakte er een boek over.

Opeens is het zo echt allemaal. Moeten we grote beslissingen nemen, over trouwen, baby’s krijgen, huizen kopen… Althans zo voelen we dat. Uit onderzoek van Wijnants blijkt dat drie kwart van de hoger opgeleiden tussen de 25 en 35 jaar kampt met zogenaamde dertigersdilemma’s.

Dertigersdilemma’s

Maar het is niet nodig om jezelf na je dertigste te vermoeien met vragen als ‘is dit het nou?’, want – surprise – daar ga je tot op je sterfbed niet achter komen. Wel kan je dertigste (of eenendertigste, ook prima) verjaardag een mooi moment zijn om de balans op te maken, je verantwoordelijkheden in te zien én te nemen.

Toen blogger Mark Manson 30 werd, deed hij een oproep onder zijn volgers van 37 jaar en ouder om hem de raad te geven die ze hun 30-jaar-oude zelf graag hadden willen meegeven. Hij maakte een lijstje van de fijnste adviezen.

Het is tijd om te gaan sparen

Je jaren 20 draaien om ervaringen opdoen, reizen, per ongeluk te veel kleding kopen, te veel uitgeven tijdens een avond stappen, studieschuld maken. Mag allemaal. Maar vanaf je dertigste is het een goed idee om je financiële situatie in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat je iets aan de kant zet.

Begin bijvoorbeeld met het afbetalen van eventuele schulden, zorg dat je een emergency fund hebt, en vervolgens dat je een gedeelte van je salaris apart zet om te sparen voor later.

Het is tijd om gezond te gaan leven

We weten het heus wel; na je dertigste gaat ‘t tellen. We herstellen minder snel van een ‘gezellig weekend’, we zien onze huid slapper worden en we voelen het aan onze conditie. Maar met voldoende beweging, niet meer zoveel alcohol en drugs en een gezond eetpatroon kun je je lichaam ondersteunen.

“Dichtslibbende bloedvaten, hoge bloeddruk en type 2 diabetes kun je met een goed gebalanceerd eetpatroon uitstellen, soms met wel 20 jaar of zelfs langer. Datzelfde geldt voor een gezonde huid en scherpe ogen. Ook hersenveroudering kun je afremmen door gezonder te eten”, vertelde Kris Verburgh ons eerder.

Wees lief voor jezelf

Als het goed is, gaat dit een beetje vanzelf. Je leert jezelf, en daarmee je grenzen, steeds beter kennen. Het is belangrijk dat je ‘nee’ leert zeggen en geen dingen meer doet waar je geen zin in hebt, of om anderen te pleasen.

Ook interessant: Waarom twintigers maar niet volwassen worden. Nemen ze het leven wel serieus?

Zorg goed voor je lijf en je eigen piece of mind. Kies vaker voor jezelf, zonder egoïstisch te zijn, omdat dat uiteindelijk voor iedereen beter is. Iedereen is verantwoordelijk voor z’n eigen geluk, en jij dus alleen voor dat van jou.

Investeer in mensen die om je geven

En ditch energiezuigers. Hoe meer je energiezuigers uit je leven bant, hoe meer je kunt investeren in de mensen die je energie géven. Maak ruimte in je leven voor mensen die er voor jou zijn, van wie je evenveel krijgt als dat je ze geeft. Zo maak je het ook makkelijker om lief voor jezelf te zijn, kun je blijven leren van je omgeving en dat houdt je geïnspireerd.

Focus op haalbare doelen

Als je twenty something bent, heb je veel dromen. De wereld ligt aan je voeten, je leert jezelf kennen en je komt erachter waar je goed (of juist niet) in bent. Zo rond je dertigste leer je wel een beetje in te schatten of dromen haalbaar zijn of niet. Focus op ideeën die realistisch zijn.

Accepteer precies waar je bent, wie je bent en wat je kan. Ook als dat betekent dat je dromen moet laten varen of moet stoppen met projecten die te moeilijk zijn.

Lees ook: Op deze manier bereik je wél je doelen (spoiler: maak er een gewoonte van)

Neem risico’s

Op je dertigste moet je ‘er wel zijn’: de juiste partner gevonden hebben, de juiste baan, of in elk geval op je netvlies hebben waar je heen wil. Denken we. Want het stopt natuurlijk niet na je dertigste. Het is niet zo dat dan opeens alles rustig wordt, dat je dan opeens niet meer verliefd kunt worden op iemand anders of niet opeens een nieuwe passie kunt ontdekken.

Blijf je hart dus volgen. Take a risk! Omdat je meer ervaring hebt, en beter kunt inschatten of iets haalbaar is of niet, zullen risico’s die je in je thirties neemt vaak beter uitpakken.

Blijf ontwikkelen

In je twenties leer je veel, doordat je gewoonweg nog moet leren op eigen benen te staan. Relaties komen en gaan, studies, banen komen en gaan en door die ervaringen word je rijker. Als je gaat settelen na je dertigste, verstandige keuzes maakt, je verantwoordelijkheden goed kent en netjes neemt, is de kunst om door te blijven ontwikkelen. Blijf eager om te leren. Blijf je ogen open houden, nieuwe dingen doen, studeren, je ontwikkelen en groeien.

Meer lezen over leeftijd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️