Eva Spigt
Eva Spigt Werk 1 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom beleggen toch niet zo saai is als je misschien denkt

Wist je dat veel vrouwen in Nederland een enorm vermogens- pensioen- én salarisgat hebben? Dit terwijl vrouwen in Nederland gemiddeld 6 jaar langer leven dan mannen, maar 40 procent minder pensioen hebben opgebouwd. Als een heterostel uit elkaar gaat, verliest een vrouw in bijna de helft van gevallen 25 procent van de koopkracht. Dit ten opzichte van mannen die maar 2 procent verliezen. Dat kan beter.

Puck Landewé is daarom het platform ELFIN gestart. ‘’Vrouw, ga wat doen aan je financiële situatie’’ aldus Puck. Hoe? Wij leggen het uit.

Hoe begin je met beleggen?

‘’Het is pas een generatie geleden dat wij vrouwen zijn gaan werken en sinds de jaren ’80 bouwen we pensioen op. Het is nog iets nieuws en we zijn een inhaalslag aan het maken.’’ vertelt Puck. Wel wordt het tijd dat vrouwen inzicht krijgen in hun financiële situatie.

Hoe sta je ervoor? Wat komt er binnen en wat staat er op je spaarrekening? Hoe zit het met je pensioen en verzekeringen? Dit inzicht is volgens Puck de eerste stap.

Ook zo slecht in geld sparen? Op deze manier spaar je twee keer zo snel

Vervolgens maak je een planning. Wat wil je bereiken? Je kan bijvoorbeeld geld sparen om over een paar jaar je eigen bedrijf te beginnen, een huis te kopen of om aan je pensioen te werken op lange termijn. Ieder doel heeft andere financiële stappen nodig.

Voor pensioenopbouw kan je bijvoorbeeld langere tijd geld in een fonds stoppen terwijl je voor een huis kopen misschien liever twee jaar lang spaart.

Nu je inzicht hebt in je geldzaken en een planning hebt gemaakt, is het tijd om te kijken naar de opties en dat zijn er veel. Je kan bijvoorbeeld beleggen in crypto, goud, fondsen of in aandelen. Op ELFIN staat wat het verschil is en wat het best past bij jouw financiële situatie.

Puck: ‘’Het idee van beleggen is dat je je geld investeert met de intentie voor toekomstig financieel gewin. Je wilt dat je geld meer geld gaat worden in de toekomst.’’

Maakt geld eigenlijk gelukkig? Een gelukspsycholoog vertelt

In eerste instantie voor vermogensbehoud en ten tweede om je geld te laten meegroeien met de economie. ‘’Op je spaarrekening wordt je geld minder waard door inflatie. Over 10 jaar kan je bijvoorbeeld een stuk minder kopen met de €100 euro die je hebt gespaard.

Het idee van beleggen is dat je met die €100 euro meegaat met de economie. Dan kan je over 10 jaar nog net zoveel kopen met die €100 als nu. Plus, dat je geld eigenlijk meer waard wordt.’’ aldus Puck.

Het idee van beleggen is dus dat jij je geld voor je laat werken en passieve inkomsten creëert. Daarom is beleggen absoluut niet saai want geld verdienen zonder ervoor te werken, is een heerlijk idee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️