Marloes Graat
Marloes Graat Voeding 9 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Is het écht mogelijk om je metabolisme te versnellen?

Cardio, krachttraining, meer water drinken, langer slapen, koud douchen of supplementen slikken: de tips om je metabolisme te versnellen zijn eindeloos. Maar wat is het eigenlijk en is het überhaupt mogelijk om je metabolisme te versnellen?

Wie veel sport of bezig is met gezond leven, komt vast weleens verhalen tegen over je metabolisme: het systeem waarbij je lichaam energie haalt uit voeding. Hoe werkt het precies?

Wat is metabolisme?

First things fist: wat is je metabolisme? Metabolisme is het proces waarbij je lichaam energie uit eten haalt en het verbrandt. Metabolisme wordt ook wel stofwisseling genoemd. Metabolisme komt van het Griekse woord Metabolismos, wat verandering of omzetting betekent.

Zo vind je een gezonde balans tussen afvallen en gezondheid (want dat kán!)

Naast de stofwisseling, heeft metabolisme ook nog andere belangrijke functies voor je lichaam. Zo zorgt het metabolisme dat je deze energie kunt gebruiken om te bewegen, voor je ademhaling, je spijsvertering en het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam. Iedereen heeft een andere metabolisme-snelheid en dat heeft onder andere te maken met je lichaamsbouw.

Kun je je metabolisme versnellen?

Kun je metabolisme ook versnellen, zoals sommigen beweren? We ging op onderzoek uit. ”Het korte antwoord is: nee”, zegt Eric Ravussin (directeur van het Nutrition Obesity Research Center) op Washingtonpost. “Ondanks de hype, marketing en quotes van beroemdheden en atleten is het verhogen van je metabolisme meestal een mythe. Lang verhaal kort: je gaat in strijd met je eigen biologie als je probeert je metabolisme te versnellen.”

https://www.bedrock.nl/kun-je-dik-worden-door-foute-genen-een-arts-legt-uit/

Wat is nu beter, vraag je je misschien af: een hoog of laag metabolisme? Vaak wordt een hoog metabolisme nagestreeft, omdat je dan een snelle stofwisseling hebt waarbij veel calorieën worden verbrandt. Of dat beter en zo wenselijk is, is echter de vraag.

Uit onderzoek van Ravussin blijkt dat lichaamssamenstelling (de verhouding tussen je gewicht en vet), je leeftijd en je genen bepalen of je een snel, gemiddeld of traag metabolisme hebt. Dit zijn precies de 3 factoren waar je geen invloed op hebt.

Dit verklaart ook meteen waarom proberen van het versnellen van je metabolisme een gedoemde poging is. Het zou hetzelfde zijn als je probeert om blond haar te krijgen als je bruin bent, of groene ogen als je blauwe ogen hebt.

Minimale verhoging van metabolisme is mogelijk

”Toch zijn er twee kleine dingen dieetaanpassingen die wel het metabolisme kunnen verhogen, omdat ze de energiebehoefte van het lichaam voor de spijsvertering verhogen: meer vezels en eiwitten eten”, vertelt Susan Roberts, directeur van het energie metabolisme onderzoekslab.

”Het beste is om 25 tot 35 gram vezels per dag te eten en waarbij  eiwitten 25 tot 30 procent van je voeding per dag beslaan. Dit werkt dus wel echt, maar let op de behaalde winst is relatief klein: slechts 100 calorieën worden er per dag extra verbrand.

Wil je een gezond metabolisme hebben, dus niet hoog of laag? Dat is simpel: beweeg, drink water en eet voldoende vezels en eiwitten. Easy does it!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️