Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 9 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe deze plasticverpakkingen ons plasticprobleem kunnen aanpakken

Erger jij je ook suf aan courgettes en aubergines die per stuk zijn verpakt in plastic? Listen up!  Er is namelijk een alternatieve verpakking ontwikkeld voor plastic door wetenschappers. En dat is niet het enige goede nieuws, want de nieuwe verpakkingsmethode is innovatief, want het lost ook andere  voedingsproblemen op.

Een biologisch afbreekbare verpakking dat een serieus alternatief is om plastic te vervangen? Daar hebben wij wel oren naar.

Alternatief voor plastic verpakkingen

De wetenschappers op het Nanosciene and Advanced Materials Research Center hielden zich bezig met de vraag: kunnen we voedselverpakkingen ontwerpen die zowel om de houdbaarheid van voedsel verlengt, voedselverspilling vermindert en tegelijkertijd de voedselveiligheid verbetert?’ Niet de minste uitdaging, dus die missie blijkt geslaagd.

Nieuwe technologie vervangt plastic verpakkingen

Philip Demokritou, directeur van het research center vertelt: ”Onderzoekers hebben een nieuwe plantaardige coating ontwikkeld met antibacteriële eigenschappen.

Dit betekent dat het nieuwe materiaal niet alleen plastic verpakkingen vervangt, maar het ook voedsel beschermt tegen kneuzingen tijdens transport én het heeft antimicrobiële eigenschappen.” Door de antimicrobiële eigenschappen beschermt het voedsel tegen bijvoorbeeld de listeria-bacterie.

Bedrock Beauty: een fijne, plasticvrije en natuurlijke beautyroutine

Volgens Demokritou is het een serieuze concurrent voor plastic en kan het helpen bij het verminderen van op petroleum (aardolie) gebaseerde verpakkingen. Het belangrijke van dit nieuwe verpakkingsmateriaal is dat als het eenmaal om voedsel is gewikkeld, het stevig blijft zitten en de inhoud goed beschermt.

De anti-microbiële eigenschappen maakt het ook geschikt voor transport. Het is geschikt voor zowel avocado’s als entrecote dus voor meerdere voedingsmiddelen te gebruiken.

Bye, bye plastic?

Volgens de wetenschappers is het een schaalbare technologie die meerde voedingsproblemen oplost. Als het nieuwe materiaal op grote schaal wordt toegepast en gebruikt, zal het de wereld helpen om het aantal plastic verpakkingen drastisch te verminderen.

Wij zijn benieuwd hoe snel dit zal gaan, maar deze nieuwe ontwikkelingen op gebied van plastic alternatieven stemt ons positief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️