Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 17 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Good News: nieuw onderzoek vindt enzymen die plastic afbreken

Goed nieuws horen we natuurlijk maar al te graag. In een wereld met veel slecht nieuws, zoals de klimaatcrisis, kunnen we dat wel gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop wél goed. Vandaag is het goede nieuws dit: volgens onderzoek ontwikkelen micro-organismen zich wereldwijd om plastic te eten.

Het onderzoek wees uit dat er meer dan 30.000 enzymen zijn. Die enzymen kunnen meer dan 10 verschillende soorten plastic eten. Zij hebben zich namelijk aangepast aan het handelen van mensen. Om tot deze conclusie te kunnen komen hebben onderzoekers meer dan 200 miljoen genen in DNA monsters bekeken.

Doorbraak

Volgens het onderzoek is er een relatie is tussen het aantal plastic etende enzymen in verschillende regio’s en de hoeveelheid plastic afval op die plaatsen. De onderzoekers zeggen dat de micro-organismen zich ontwikkelen op basis van het soort plastic in hun gebied.

Waarom dit nieuws zo fijn is om te horen kan je je misschien wel voorstellen. De uitkomst van het onderzoek zou heel goed de doorbraak kunnen zijn die we nodig hebben om alternatieve manieren te ontwikkelen om van plastic afval af te komen.

Good News: de ozonlaag is aan het helen

Dit is superbelangrijk, want plastic is niet biologisch afbreekbaar. Volgens de Plastic Soup Foundation stroomt er elk jaar tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic de grote oceanen in.

Plastic etende enzymen

Een van de onderzoekers is Aleksej Zelezniak, ook wel professor aan de Chalmers University of Technology in Zweden. De natuur ontwikkelt zich op basis van menselijk handelen. Volgens Zelezniak is de relatie tussen plastic afval en de opkomst van enzymen die plastic eten daar het bewijs van.

Eerdere studies toonden al aan dat er enzymen in opkomst zijn die plastic afval kunnen verminderen. Onderzoek daarnaar was tot nu toe helaas nog erg schaars. Zelezniak en de andere onderzoekers zijn begonnen met het verzamelen van data van 95 micro-organismen waarvan men al wist dat die plastic aten.

Good News: Spanje verbiedt straks losse plastic verpakte producten

Vervolgens onderzochten zij andere micro-organismen. Zo wilden zij erachter komen welke daarvan dezelfde soorten kenmerken hadden als die 95. Het resultaat mocht er zijn. De onderzoekers vonden 12.000 nieuwe enzymen die plastic afval konden verminderen in de oceaan, en 18.000 op het land.

Hoe gaat het nu dan verder? Onderzoekers zeggen dat zij meer testen zullen doen om de eigenschappen van de enzymen te bestuderen. Volgens Zelezniak is de volgende stap het onderzoeken van de meest veelbelovende enzymen en hoeveel plasticvermindering zij kunnen bereiken.

Als verdere onderzoeksresultaten ook positief uitpakken, zou dat best een stap in de richting van minder plastic afval in de oceaan en op het land kunnen zijn. Maar een extra handje helpen kan natuurlijk geen kwaad. Zelf kunnen wij ook iets doen om plastic te verminderen, zoals herbruikbare rietjes gebruiken. Met deze makkelijke tips kom je een heel eind.

Good News Monday: ook India verbiedt straks wegwerpplastic

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️