Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 1 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Deprimerend al dat plasticgebruik op reis? 8 tips om het tegen te gaan

Ben je thuis net zo lekker bezig met zo weinig mogelijk plastic te gebruiken, ontdek je dat het tijdens je vakantie helemaal niet zo makkelijk gaat. Sowieso kun je maar op weinig plekken uit de kraan drinken en in veel landen is het gebruik van plastic tasjes nog de normaalste zaak van de wereld. Frustrerend en misschien zelfs een beetje deprimerend. Laat je daar niet door uit het veld slaan, want met een paar kleine aanpassingen kun je ook op reis je plastic verbruik tegen gaan. Zelf dingen als bestek, rietjes en tasjes meenemen does the trick om minder plastic te gebruiken op reis.

Er komt jaarlijks meer dan 5 miljoen ton plastic afval terecht in de zee, waardoor de plastic soep blijft groeien. Slecht voor mens en het milieu. Gelukkig kun je ook op reis maatregelen nemen om niet te veel plastic te gebruiken.

1. Drink kraanwater

Misschien niet het eerste advies dat je zou verwachten, want je kunt op meer plekken in de wereld niet dan wel gewoon uit de kraan drinken. Toch kun je wel uit de kraan drinken, als je het water zuivert. Dat kan onder andere met een SteriPen.

Die filtert het water door middel van UV licht. Als je veel onderweg bent, zorgt de LifeStraw-Go – een drinkfles met koolstoffilter – altijd voor schoon water.

Hoe leef je zero waste buiten de deur? Een expert geeft tips

2. Eigen tasje

Op veel plekken in de wereld krijg je worden je boodschappen bijna standaard in een slap plastic tasje gestopt – zelfs al koop je een banaan om direct op te eten. Wees dit voor door in de lokale taal direct vriendelijk te bedanken voor het tasje. En neem een eigen tasje mee zodat je die kunt gebruiken als je boodschappen hebt gedaan. Diezelfde tasjes kun je ook gebruiken voor je was of een dagje naar het strand.

Ook lezen: Stijlvol en duurzaam boodschappen doen? 5 alternatieven op plastic tasjes

3. Voorkom rietjes

Rietjes zijn super onnodig, drinken kan ook gewoon uit je blikje of een glas. Laat dus vooraf op een vriendelijke manier weten dat je liever geen rietje wil – leer ook daar het lokale woord voor.

Toch graag een rietje gebruiken omdat je tanden gevoelig zijn, omdat je het hygiënischer vindt of omdat je wil voorkomen dat je kinderen gaan kliederen? Stop standaard een herbruikbaar rietje in de tas, dan is het probleem opgelost.

Bedrock Travel: met deze handige tips ga je zero waste op reis of op vakantie

4. Eigen bestek

Van streetfood kraampjes in Azië tot een picknick in het park, eerde zou je nog dankbaar gebruik maken van het plastic bestek dat je krijgt aangereikt of dat je in de supermarkt kunt kopen. Maar het is veel beter om je eigen bestek mee te nemen, dit neemt weinig ruimte in en komt vaak van pas.

Neem je alleen handbagage mee? Dan is een mes in je tas misschien niet zo handig. Een spork biedt uitkomst. Deze spoon, fork en knife in een kun je bij de meeste outdoor winkels wel kopen.

5. Je eigen bakje

Net zo ideaal als eigen bestek: een eigen bakje! Op veel streetfood-marktjes krijg je het eten op een plastic wegwerpbordje. Als je je eigen bakje bij je hebt, is dat niet meer nodig. Heb je wat te veel eten? Deksel erop en je hebt morgen eten voor je lunch.

Ook als je niet naar Azië gaat, is een eigen bakje mee heel handig. Als je wat te veel eten hebt gekookt in je appartement of in het hostel, kun je het gemakkelijk bewaren of meenemen.

6. Herbruikbare beker

Gek op koffie? Neem dan op reis vooral lekker de tijd om in een cafeetje van je koffie te genieten. Kies je toch vaak voor een coffee to go? Dan zijn al die bekertje zonde. Neem daarom ook je eigen koffiebeker mee. De meeste koffietentjes kijken er niet meer raar van op als je vraagt om daar gebruik van te maken.

7. Verzorgingsproducten zonder microplastics

Je zou het bijna niet verwachten maar ook in shampoo, douchegel en tandpasta kunnen microplastics zitten. Kleine stukjes plastic die zo klein zijn dat ze niet uit het rioolwater gefilterd kunnen worden. Die microplastics maken best een groot deel uit van de plastic soep en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Gelukkig is dat met de juiste producten niet heel lastig. Er zijn steeds meer natuurlijke verzorgingsproducten die niet alleen geen microplastics bevatten, maar ook niet zijn getest op dieren. Shampoobars en soapbars hebben niet eens meer verpakking nodig. Let trouwens ook op zonnebrand die niet schadelijk is voor het koraal.

Je vindt zulke producten bij de betere drogisterijen in Nederland en in het buitenland, maar je kunt ze ook vast thuis inslaan bij nourished.

Bedrock Travel: 7 tips voor een zero waste roadtrip

8. Gebruik de mini’s in je accommodatie niet

Gelukkig zijn er steeds meer accommodaties die hun best doen om minder plastic te gebruiken. In de badkamer krijg je geen mini’s meer, maar gebruiken ze grote flessen shampoo en zeep. Staan ze er wel? Gebruik ze dan liever niet. Veel accommodaties worden dagelijks schoongemaakt en je krijgt dan dagelijks nieuwe zeepjes, zelfs al zitten de vorige nog halfvol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️