Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 2 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

De 9 signalen dat jouw relatie steeds gezonder wordt (volgens een psycholoog)

Wie weleens een (lange termijn) relatie heeft gehad, kan het ongetwijfeld beamen: een relatie ook op de lange termijn gezond te houden, is niet altijd even makkelijk. Elke relatie gaat vroeg of laat door de bekende pieken en dalen. We zijn goed in het herkennen van rode vlaggen in een relatie, maar hoe zit het met de groene vlaggen? Met andere woorden: hoe weet je of jouw relatie in beter vaarwater zit?

Volgens relatie-expert en klinisch psycholoog David Schnarch zijn er verschillende signalen waaraan je kan herkennen dat je relatie gezonder wordt, schrijft hij in zijn boek Passionate Marriage.

Waar sommige koppels pas na jaren tegen problemen aanlopen, gebeurt dat bij anderen juist al in een vroeg stadium. Hoe dan ook, allemaal komen we ooit op het punt dat de relatie ineens niet meer zo soepel loopt. En dat is oké. Hoe je daarmee om gaat, dat is wat bepalend is of je relatie gezond verder kan gaan of niet.

De oorzaak van relatieproblemen

De grote aanleiding voor veel relatie struggles volgens Schnarch? Een gebrek aan differentiatie. Volgens de psycholoog is differentiatie is het vermogen om je zelfgevoel te behouden wanneer je emotioneel en fysiek dicht bij je partner staat. Maar differentiatie is ook het vermogen om je zelfgevoel te behouden als je partner fysiek of emotioneel afstandelijk is.

Let wel, differentiatie is niet per se hetzelfde als onafhankelijk zijn of autonomie hebben. “Een gedifferentieerd persoon is in staat om zijn kwetsbaarheid te voelen, de kwetsbare delen van zichzelf te accepteren en er een gezond recht op te hebben dat iemand anders zijn kwetsbaarheid accepteert zonder van die andere persoon te eisen dat hij voor hen zorgt.”

Moeilijke periodes horen erbij in een relatie en kunnen gelukkig vaak overwonnen worden. Het herkennen van tekenen van gezonde differentiatie in je relatie kan daarom een perfecte manier zijn om te beoordelen of je relatie gezonder wordt.

De signalen dat jouw relatie gezonder wordt

Dit zijn 9 tekenen van gezonde differentiatie:

1. Je durft eerlijk te zijn

We zijn vaak geneigd om de waarheid een beetje te verbloemen voor onze partner om hem of haar niet te kwetsen en te ‘beschermen’. Grappig genoeg worden relatie vaak het sterkst en het best hersteld als men wél helemaal eerlijk durft te zijn en bereid is de waarheid te delen. Hoe moeilijk dat soms ook is.

2. Je neemt verandering minder persoonlijk

In een steeds gezondere relatie merk je dat je partner zich meer differentieert. Misschien heeft de ander minder bevestiging nodig van jou en blijft kalmer in verhitte situaties. Jij ziet dat niet als een teken dat het minder goed gaat, maar dat de ander juist aan het groeien is.

3. Jullie nemen verantwoordelijkheid

Zodra jij meer verantwoordelijkheid gaat nemen over jouw deel in de relatie, zal je de ander vanzelf ook minder de schuld geven van jouw frustraties. Het mooie? Wanneer jij dat doet, zal de ander zich ook weer minder defensief opstellen en blijft de vrede makkelijker bewaard.

4. Minder conflict

Een gezonde relatie herken je natuurlijk ook aan het feit dat de relatie simpelweg vredig is en dat er minder conflict voorkomt. Onder andere omdat jullie verantwoordelijkheid nemen voor jullie eigen gedrag en acties.

5. Eerlijke communicatie zonder verwachtingen

Een teken van een gezonde relatie is ook jouw eerlijke mening te kunnen delen met je lover zonder per se te verwachten dat de ander het daarmee eens moet zijn. Communicatie wordt zo steeds makkelijker, óók als het over moeilijkere onderwerpen gaat.

6. Boosheid escaleert niet

Wanneer jullie een discussie hebben of het niet met elkaar eens zijn, escaleert de situatie niet meer. Als één van jullie boos is, herkent de ander dat en blijft deze kalm in plaats van meer olie op het vuur te gooien. De situatie kan zich daardoor veel sneller herstellen.

7. Er is verandering te zien

Een gezonde relatie herstellen vereist bepaalde mate van gedragsverandering. Patronen als weinig geduld hebben voor elkaar en jezelf defensief opstellen, verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer jullie een gezond zelfgevoel hebben.

8. Het ‘stoken’ stopt

Tijdens een ruzie of periode wanneer het minder goed gaat, is er vaak één persoon in de relatie die de ander bekritiseert om de ander tóch bij zich te houden.

In een gezonde relatie gebeurt dit niet meer, waardoor de ander minder afstandelijk wordt wanneer het even minder goed gaat tussen jullie.

9. Er worden geen ultimatums meer gesteld

In een toxische relatie zie je vaak dat er ultimatums worden gesteld. ‘Als jij niet stopt met zo kinderachtig doen, dan maak ik het uit.’ In een gezonde relatie stel je elkaar geen ultimatums maar is er gezonde communicatie waar lastige momenten en emoties er mogen zijn en rustig besproken kunnen worden.

Hoewel het belangrijk is om de rode vlaggen in een relatie te kunnen herkennen, is het even belangrijk om de groene vlaggen van jouw gezonde relatie te zien! Herken jij ze al?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️