Charelle Casander
Charelle Casander Welzijn 2 aug 2023
Leestijd: 5 minuten

Zó maak je van thee drinken een spirituele beoefening

Drie jaar geleden kwam de Chinese theeceremonie op mijn pad: een spirituele beoefening waarbij je thee zet op ceremoniële wijze en deze in stilte opdrinkt. De rust, schoonheid en simpelheid hiervan sprak ik me enorm aan. Voordat ik het wist zat ik zelf dagelijks in stilte, met mijn kommetje thee.

Wat ik toen niet wist, was dat deze beoefening mijn leven volledig zou veranderen.

Wat is een theeceremonie?

De theeceremonie kent veel verschillende vormen en tradities. China is groot en de ontwikkeling van de theeceremonie weids. Ook in Japan kennen ze weer verschillende vormen van deze prachtige beoefening. Toch komt het vaak op één ding neer: respect en eerbied voor het eenvoudige.

De thee wordt bereid op een manier waarop zij het beste tot haar recht komt volgens de traditie en wordt daarna met volledige aandacht gedronken.

Waar komt de theeceremonie vandaan?

De theeceremonie komt uit het Zen boeddhisme, dit zie je terug in kleine details die tijdens de theeceremonie voorbijkomen. Zo wordt in de traditie die ik volg, de kom een slag gedraaid bij het uitserveren van de thee.

Dit verwijst terug naar hoe thee vroeger werd gedronken door de Zen monniken in kloosters. Ze hadden maar één kom, die ze met z’n allen deelden. Ze namen een slokje en gaven de kom door, waarbij ze de kom een slag draaide zodat de volgende een schoon stukje had om van te drinken.

Van grote kommen tot kleine kopjes

Doordat er zoveel verschillende soorten theeceremonies zijn, nodigt het enorm uit tot de ‘beginner’s mind’: ergens instappen zonder verwachtingen. Zo wordt er in sommige tradities gebruik gemaakt van kleine kopjes, in andere van grote kommen.

Bepaalde theeceremonies maken gebruik van een ‘gai wan’ (kom met deksel), terwijl andere juist gebruik maken van een yixing theepot of een shirobudashi. Zelf beoefen ik de zogenaamde ‘bowl tea’ ceremonie, een ceremonie die gaat over het accepteren van de imperfectie; zijn met wat is.

Wat voor thee drinken we?

Voor de theeceremonie maken we gebruik van échte Chinese en Taiwanese thee. Deze is gegroeid en verwerkt op de traditionele manier en dat proef je. Heel eerlijk: toen ik voor het eerst van deze thee dronk, kon ik niet geloven dat het thee was.

De smaak was zó anders. Belangrijk om te weten is dat we het hier echt over de plant thee hebben, Camellia sinensis. Dus niet over kamillethee, gemberthee of lavendelthee, maar over ‘theethee’.

Thee als plantmedicijn

Voordat thee op mijn pad kwam had ik een jaarlang truffelceremonies begeleid. Een prachtige weg en ik ben dankbaar voor mijn ‘deep dive’ in dit medicijn en de kunst van het faciliteren. Maar ik voelde ook: dit is niet voor mij. Inmiddels begrijp ik waarom. Een reis met een plantmedicijn kan best heftig zijn, de plant neemt de leiding en doorgaans heb jij je daaraan over te geven.

Thee is en blijft altijd ‘gewoon’ thee. Een kruid dat we over de hele wereld drinken, om te verbinden met je medemens of je hart te verzachten na een lange dag.

Dat is precies het medicijn van thee. Ze werkt hartopenend en heeft een kalmerende en activerende werking. Na een theeceremonie voel je je kalm en aanwezig. Je bent hier. Nu. Geen wonder dat ze haar wortels vindt in het Zen Boeddhisme.

Een stroming waarin mindfulness een belangrijke sleutel is. Thee neemt je niet over, maar nodigt je uit tot verstilling en tevredenheid met wat er al is. Voor mij is dit het mooiste medicijn.

Hoe de theeceremonie mijn leven veranderde

Het duurde een aantal maanden voordat ik écht begreep dat het drinken van thee in ceremonie een spirituele beoefening is. Net zoals dagelijkse meditatie of yoga. Het moment van stilte aan het begin van de dag brengt me in contact met mijn eigen natuur, maar ook met de natuur om me heen (de thee) en het hogere plan.

Het is voor mij een dagelijks moment van herinneren, een gevoel van ‘oh ja, wacht, dit is écht belangrijk’. Iedere keer voel ik weer waar het leven echt over gaat en wordt het makkelijker om te zijn met alles wat zich voordoet.

De theeceremonie is een spirituele beoefening, maar ook een expressie van je spirituele ontwikkeling. Met hoeveel toewijding en aanwezigheid kun je de thee serveren? De ene dag lukt het wel, de andere dag niet. Net zoals met yoga of meditatie. De ene dag gaat het beter dan de andere, maar je doet het niet om er beter in te worden. Je doet het zonder doel. Puur om te zijn.

Zelf beginnen met de theeceremonie

Misschien voel je een nieuwsgierigheid naar de magie van dagelijkse stilte en de verbinding met de prachtige plant thee. Ik zou zeggen, begin gewoon. Pak een mok of kommetje, doe er losse theeblaadjes in en voeg water toe tot ongeveer de helft.

Drink leeg en vul daarna weer aan met water. De blaadjes laat je gewoon in de mok zitten. Als je dit drie keer doet, heb je zo’n 15 minuten in stilte gezeten met thee. Doe het dagelijks en ervaar zelf wat er voor je verandert.

Op mijn spirituele reis met thee ontmoette ik ook mijn vriend Admar, die dit pad al veel langer bewandelt dan ik. Samen verkopen we échte thee voor theeceremonies in onze shop Leaves With Hugs. Meteen goed beginnen met je theeceremonie? Kies dan voor Elevation, Red Empress of Moonlight White en ontdek hoe je theeceremonie zich elke dag weer opnieuw ontvouwt.

Dit gastartikel is geschreven door Charelle Casander. Met haar tekstschrijfbureau The Cauldron schrijft ze over gezondheid en spiritualiteit, o.a. op haar blog The Scent of Cinnamon. Als slow marketing mentor helpt ze daarnaast bewuste onderneemsters met het neerzetten van een stevige fundering voor hun bedrijf, zodat er méér ruimte ontstaat voor intuïtieve flow én de omzet hoger wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️