Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 24 apr 2024
Leestijd: 6 minuten

Hoeveel red flags heb jij in de liefde? Doe de quiz!

Vaak staan we stil bij de red flags van een partner of date, maar nu zijn de rollen omgedraaid: tijd om stil te staan bij de red flags die jij (onbewust) hebt.

Deze quiz spoort je aan om na te denken over je gedrag en wat voor een effect dat op jouw partner heeft. Het geeft je de gezonde dosis zelfreflectie die je nodig hebt om een fijne partner te zijn voor de persoon waar je veel om geeft. Want liefde komt van twee kanten.

Dit artikel: schuin, jouw

Quiz: Hoeveel red flags heb jij?

Hieronder zijn een aantal stellingen beschreven. Noteer voor jezelf op welke stellingen je ‘ja’ geantwoord hebt en op welke stellingen ‘nee’.

  1. Ik zit ergens mee, maar ik doe liever alsof er niets aan de hand is (ja/nee)
  2. Ik wil altijd dat mijn partner het maximale uit zichzelf haalt, ook als ik merk dat hij/zij moe is of er geen behoefte aan heeft. Dat heet discipline (ja/nee)
  3. Ik ben blij als mijn partner aangeeft dat er iets is, omdat ik weet dat dat soms lastig kan zijn. Ik luister aandachtig en wil dat hij/zij zich gehoord voelt. Het gesprek sluiten we goed af (ja/nee)
  4. Ik moet mijn partner goed in de gaten houden, want anders word ik misschien wel bedrogen (ja/nee)
  5. Ik weet dat we het niet altijd over alles eens kunnen zijn, maar ik vind het niet erg om mij aan te passen als dat nodig is. Ik zie het als een gezonde uitdaging (ja/nee)
  6. Het irriteert mij als mijn partner ineens ruimte nodig heeft terwijl ik niks verkeerd gedaan heb (ja/nee)
  7. De nieuwe hobby van mijn partner vind ik maar niks, ik probeer hem/haar dan ook regelmatig over te halen om er mee te stoppen. Iets anders past gewoon veel beter bij hem/haar, dus ik help graag (ja/nee)
  8. Ik ben echt gek op mijn partner (ja/nee)
  9. Wat mijn partner laatst aangaf niet fijn te vinden, was toch niet zo belangrijk. Ik begrijp niet waarom hij/zij daar zo een ding van maakte, het komt sowieso wel goed (ja/nee)
  10. Ik ga liever gewoon door dan dat ik mijn excuses aanbied. Ik zat fout, maar zo erg was het nou ook weer niet. We gaan het natuurlijk niet groter maken dan dat het is (ja/nee)
  11. Ik omarm de pijnen, angsten en onzekerheden van mijn partner (ja/nee)

Uitslag quiz: deze red flags heb jij en zo verander jij die in green flags

Bekijk de volgende stellingen: 1, 2, 4, 6, 7, 9, 10. Bij welke heb je “ja” geantwoord? Dit zijn (tot nu toe) jouw red flags.

Zijn dat er veel? Gelukkig heb je deze stellingen wel eerlijk beantwoordt en het mooie daaraan is dat je er nu bewust van bent en er iets aan kan doen! Door eraan te werken, kun je die red flag laten verdwijnen en veranderen in een green flag. Benieuwd hoe? Check dan de stellingen hieronder waarop je “ja” geantwoord had.

1. Je uit niet als je ergens mee zit: Misschien denk je dat dat niet zo veel kwaad kan, jouw partner weet er immers toch niet van af. Toch hoeft dat niet te kloppen. Jouw partner kan aanvoelen dat er iets speelt en dat kan veel vragen oproepen en frustratie. Het is niet alleen vervelend voor jou, maar dus ook voor jouw partner. Probeer dus toch het gesprek erover aan te gaan.

2. Je legt druk op jouw partner: Het is goed om jouw partner te motiveren en supporten, maar wel in de mate die bij hen/haar past. Anders kan je (onbewust) druk op jouw partner gaan leggen om maar beter en beter te moeten zijn. Als jouw partner dan bijvoorbeeld een tegenslag heeft, kan hij/zij zich daar slecht over voelen omdat hij jou niet wilt teleurstellen.

4. Je angst om gekwetst te worden slaat om in controledrang: als je trustissues gekregen hebt door je verleden, kan het lastig zijn om weer iemand te vertrouwen. Als je gedrag omslaat in controledrang, zorgt dit ervoor dat je de vrijheid van jouw partner misschien gaat beperken of hem/haar zelfs gaat beschuldigen van dingen die niet waar zijn. Dat kan voor veel frustratie zorgen. Als je het moeilijk vindt om jouw partner te vertrouwen, is het verstandig om hier het gesprek over aan te gaan.

6. Je wordt boos als jouw partner ruimte nodig heeft: Als jouw partner door een moeilijke periode heengaat, heeft hij of zij misschien wel ruimte nodig. Dat hoeft niks persoonlijks te zijn. Als je die ruimte niet geeft, kan jouw partner druk op zich voelen of frustratie. Probeer je in jouw partners schoenen te verplaatsen en begrip te hebben voor de situatie.

7. Je laat jouw partner niet in zijn of haar waarde: Als je niet accepteert waar jouw partner enthousiast over wordt, gaat hij/zij zich ook niet geaccepteerd door jou voelen. Dat kan ervoor zorgen dat jouw partner niet het gevoel krijgt dat hij/zij goed is zoals die is. Probeer dus open te staan voor dingen die jouw partner echt leuk vindt.

9. Je houdt geen rekening met jouw partners behoeften: Soms heb je nou eenmaal geen zin om (weer) een serieus gesprek te moeten voeren. Toch is het heel belangrijk om de behoeften van jouw partner wel serieus te nemen, ook als het in jou ogen maar om iets ‘kleins’ draait. Jouw partner denkt daar misschien wel anders over. Uiteindelijk wil je dat jouw partner zich ook fijn voelt in de relatie, toch?

10) Je biedt je excuses nooit aan: Als je je excuses niet wilt aanbieden, kan dat bij jouw partner voor wrok zorgen. Je excuses aanbieden is een manier om aan te tonen dat je het erg vindt om jouw partner te kwetsen en dat is iets wat hij/zij zeker zult waarderen.

Nóg meer red flags (of juist green flags!)

Bekijk de volgende stellingen: 3, 5, 8, 11. Heb je op deze stellingen “nee” geantwoord? Dan wijzen dat ook op red flags. Door deze stellingen hieronder te checken, ontdek je wat voor een effect je houding op jouw partner heeft en hoe je dat kan veranderen.

3. Je vermijdt lastige gesprekken: Ondanks het soms lastig is om over bepaalde topics te praten, is het wel belangrijk om die bespreekbaar te maken. Jouw partner hoort zich veilig genoeg te voelen om elk onderwerp aan te kaarten, ook als dat om minder leuke gevoelens gaat. Ondanks dit soort gesprekken niet de leukste zijn, hoor je deze wel aan te gaan.

5. Je wilt jouw partner niet tegemoetkomen: Een relatie kan niet alleen maar rozengeur en maneschijn zijn en dat is ook niet erg, want conflicten horen er nou eenmaal ook bij. Het is fijn als compromissen sluiten soepel gaat, maar dat is moeilijk als je er niet voor openstaat om je aan te passen. Dat kan erop wijzen dat je handelt vanuit je ego. Ergens weet je bijvoorbeeld dat sorry zeggen of jouw partner tegemoet komen makkelijker en eerlijker is, maar toch doe je dat niet. Probeer je trots niet boven jouw relatie te zetten. Dat zou zonde zijn.

8. Je vindt jouw partner niet écht leuk: Deze stelling hoeven we denk ik niet toe te lichten: net zoals jij, verdient jouw partner ook iemand die echt gek op hem/haar is!

11. Je staat alleen open voor ‘de leuke kant’: Ook mindere gevoelens horen erbij. Het is fijn als jouw partner weet dat hij/zij bij jou terecht kan of als je er begrip voor hebt als hij/zij ruimte nodig heeft. Als dat niet het geval is, kan dat voor opgekropte emoties zorgen. Zorg er dus voor dat je jouw partner neemt zoals hij/zij is en daarbij horen ook emoties van verdriet of woede.

De 8 groene vlaggen waaraan je een goede relatie herkent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️