Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 24 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Renate (31): ‘Mijn beste vriendin was stiekem verliefd op mij’

Renate en Julia kennen elkaar al vanaf de basisschool. Best bijzonder en jarenlang waren ze heel close. Ze gingen zelfs samen studeren, allebei communicatiewetenschappen. In deze tijd gingen ze samen op kamers en ook na de studie bleven ze nog een hele tijd in dit huis wonen. En al die tijd was Julia stiekem verliefd op haar beste vriendin.

“Ik had het wél willen weten” deelt Renate met BEDROCK. Want als ik het had geweten, had ik dingen anders gedaan. Dan zou ik bijvoorbeeld niet samen in een bed slapen. Ook begrijp ik nu waarom Julia zo kribbig en jaloers deed toen ik een vriend kreeg. Hij kon in haar ogen niks goed doen.”

Als je beste vriendin verliefd op je wordt

Verliefdheid overkomt je en het bestaat in veel verschillende vormen. Dat de liefde niet te sturen is, moge duidelijk zijn. Toch vindt Renate het heel vervelend dat Julia haar verliefdheid jarenlang heeft verzwegen.

“Natuurlijk snap ik heel goed dat Julia niet expres verliefd op mij is geworden. Het is een gevoel en dat overkomt je, maar dat ze er jarenlang over heeft gezwegen vind ik kwalijk. Onze vriendschap ik voorgoed stuk. Ik heb geen behoefte meer aan contact en dat heeft verschillende redenen.

Samen in een bed

Omdat ik erg close was met Julia, sliepen we op vakantie altijd in een bed. Ik zocht daar niks achter, maar achteraf gezien voel ik me er wel vervelend bij. Want of het nu een man of vrouw is die verliefd op mij is, als deze verliefdheid niet wederzijds is, ga ik niet naast deze persoon liggen. Ook zou ik niet naakt douchen met iemand die verliefd op mij is. Dit hebben we vaak gedaan.

Jaloers op relatie

Wat ik ook heel vervelend vind, is de manier waarop Julia mij heeft behandeld toen ik een relatie kreeg. Ze heeft meerdere malen gezegd dat mijn vriend, met wie ik nog steeds samen bent, niet lief genoeg voor mij is en naar andere vrouwen kijkt. Ze heeft zelfs ooit gesuggereerd dat ze hem met een andere vrouw heeft gezien tijdens het uitgaan. Achteraf gezien heeft ze dit alleen maar gezegd om te stoken. Want ze hoopte stiekem dat mijn relatie over zou gaan.

Uit de kast

Toen Julia vorig jaar, op haar dertigste, uit de kast kwam, biechtte ze op dat ze gevoelens voor mij heeft. Ik vind het oprecht heel vervelend dat ze zo lang heeft gestruggeld met haar geaardheid. Dat ze nog nooit het bed had gedeeld met een man, vond ik niet zo vreemd. Er is namelijk nog een vriendin die op haar dertigste nog steeds maagd is. En Julia zoende wel met mannen. Daarom had ik 1) nooit verwacht dat ze op vrouwen viel en 2) al helemaal niet dat mijn beste vriendin stiekem verliefd op mij was. Ik was in shock.

In eerste instantie reageerde ik begripvol, maar toch begon het aan me te knagen. Waarom had ze het niet verteld? Ze kan haar gevoel voor mij niet veranderen, maar ik had wel dingen anders kunnen doen. Zoals niet in een string in een bed slapen met elkaar.

Achteraf gezien was Julia ook altijd heel negatief als ik aan het daten was en ik nam haar advies wel altijd ter harte. Ik ben heel blij met mijn vriend, dus bang om een man te zijn misgelopen ben ik niet, maar het is gewoon gemeen en onoprecht.

Ongeveer een week nadat ze het opbiechtte, heb ik toch besloten om het contact te verbreken. Ik heb gezegd dat ik het te ingewikkeld vind en ook uitgelegd waarom. Ze snapt het niet en probeert nog steeds in contact te komen. Dat ze gevoelens heeft vind ik niet erg, maar alles wat daarbij komt kijken wel.

Zo omarm je de yin & yang van het leven om in balans te komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️