Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 24 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Is je vriendschap voorbij? Zo kom je over een ‘vriendschap break-up’ heen

Een relatie met een geliefde maken we officieel ‘aan’ en ‘uit’ om de status ervan af te bakenen en duidelijk te maken voor degenen zelf en de omgeving. Met vriendschappen doen we dat eigenlijk niet, die ontstaan van nature, zijn er op een gegeven moment gewoon en doven na verloop van tijd soms óók weer uit, alleen niet altijd met zulke duidelijke woorden ‘en nu is het uit’. Hoe deal je daar alleen mee, als je vriendschap over blijkt te zijn?

Als een relatie uit is, heeft je omgeving medelijden, rust je uit of ga je juist helemaal los en moet je er even van bijkomen dat je leven ineens niet meer gevuld is met die ene partner aan je zijde. Maar hoe kom je eigenlijk over een vriendschap break-up heen als je beste vriend(in) ineens niet meer je beste vriend(in) is?

Een vriendschap gaat soms uit

Sommige vriendschappen heb je voor het leven, anderen stranden na een paar jaar of duren slechts één epische zomer. En hoewel het loslaten van een vriendschap best pijnlijk kan zijn, hoeft het geen hard feelings op te leveren. Onderzoek laat zien dat het helemaal niet zo gek is dat vriendschappen verwateren, schreven we al eerder in het artikel ‘Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)‘.

Soms kan je een beste vriendin hebben uit de brugklas waar je jaren mee doorbracht en al het lief en leed mee deelde en er in een andere levensfase achterkomen – wanneer jullie minder meer gemeen hebben – dat de gemene deler niet meer bestaat. Zulke vriendschappen die vooral rusten op het verleden en jullie meer herinneringen ophalen dan dat jullie nieuwe herinneringen maken, kunnen fijn zijn, maar in bepaalde gevallen kan dat ook betekenen dat jullie elkaar op dit moment niet ontzettend veel meer te bieden hebben. Zo’n vriendschap kan dan ‘op’ zijn en doven.

Maar er zijn ook andere manieren waarop een vriendschap een abrupt einde kan kennen. Er kan zich iets voor doen, een ruzie zijn, een te groot meningsverschil, iemand verhuist of heeft andere behoeftes in een vriendschap. Ook als je een ouder wordt, kan het moeilijker zijn om te verbinden met een vriend(in) zoals je dat vroeger deed.

Als een prominente vriendschap ineens over is, kun je je net zoals bij een romantische break-up, ontzettend alleen, boos en verdrietig voelen. Hoe ga je daarmee om?

Hoe deal je met een vriendschap break-up?

Het omgaan met een verloren vriendschap is niet makkelijk. Vrienden zijn immers onze gekozen familie, degenen die klaarstaan als je relatie uitgaat, je helpen in moeilijke tijden, waarmee je de mooie momenten in het leven viert, ze zijn er wanneer je een knuffel nodig hebt of juist even je ei kwijt wilt. De meeste mensen spenderen meer tijd met vrienden dan met hun familie. Vrienden zijn onze coaches, onze cheerleaders, onze spiegels en de plek waar we onszelf kunnen zijn. Als het goed gaat en als het even wat minder goed gaat. Een vriendschap verliezen is dus niet niks.

Ongeacht waarom je vriend(in) ervoor gekozen heeft de vriendschap te verbreken (of jijzelf), kunnen deze tips van verschillende experts je helpen om over een vaak onbesproken vriendschap break-up te komen.

De 8 soorten vrienden die je nodig hebt in je leven (en welke vooral niet)

Het is oké om te rouwen

Afwijzing doet altijd pijn, ook al weet je diep van binnen misschien dat de keuze van jullie vriendschap break-up de juiste was. Weet dat het normaal is om een golf van emoties te ervaren, zoals woede, verwarring en verdriet. In plaats van je gevoelens af te wijzen, is de eerste belangrijke stap het herkennen en omarmen van je pijnlijke emoties.

De therapeut Weena Wise vertelt hierover: “Elke relatiebreuk verdient een moment van reflectie waarin je de eerste emoties kunt verwerken, zodat je ze kunt verwerken en op een gezonde manier verder kunt gaan”. Je kunt je gevoelens opschrijven, delen met een andere vriend(in) of je gevoelens accepteren zonder oordeel.

Demp de ander op sociale media

Bij een break-up zijn we vaak geneigd om vooral heel rooskleurig naar het verleden te kijken. Die nostalgie kan je doen verleiden om eindeloos jullie oude foto’s te bekijken of op Instagram spieken hoeveel de ex-vriend(in) lol heeft zonder jou, maar probeer jezelf daarvoor te behoeden. “Je zult je daar op de lange termijn niet beter door voelen”, aldus Wise.

Je hoeft de ander heus niet te blokkeren of te ontvolgen, maar je kunt je hersenen ook niet actief dwingen om niet meer aan de vriendschap te denken. Wat je bijvoorbeeld wel kunt doen is ander ‘dempen’ op sociale media zodat je in elk geval geen melding meer krijgt van een nieuwe post of verhaal. Dat kun je net zolang doen tot je écht over de break-up heen bent.

Zie het als het grote voordeel van online grenzen stellen: je hoeft geen onnodige herinneringen te ontvangen terwijl je probeert verder te gaan met je leven.

Bied excuses aan en geef de ander de ruimte

Afhankelijk van wat er is voorgevallen, is het slim om je excuses aan te bieden als dat nog niet gebeurd is. Bijvoorbeeld wanneer je iets gevoeligs hebt gezegd of een belofte hebt verbroken. Als je het oprecht meent tenminste, tipt professor aan de Northern Illinois University en auteur Suzanne Degges-White. “Door de gemaakte fout niet te erkennen in plaats van deze als een volwassene toe te geven, zorg je voor meer pijn voor de ander die is gekwetst, en ook voor jezelf.”

Zorg voor een nieuwe routine

Doen sommige activiteiten of routines je denken aan je oude beste vriend(in)? Dan wordt het tijd om met nieuwe routines te komen die jij zelf opbouwt en je niet doen denken aan je vorige vriendschap. Een vriendschap break-up kan voor een flinke leegte zorgen als je samen rituelen hebt ontwikkeld. Zie het als een mooie kans om nieuwe herinneringen en patronen op te bouwen, zelf of met andere geliefden.

Accepteer dat je sommige vriendschap zult ontgroeien

Soms valt er iets voor in een vriendschap waar je weinig controle over hebt waardoor deze abrupt tot een einde komt, maar soms ontgroei je elkaar nu eenmaal en dat hoort gewoon bij het leven. De dingen die jullie vijf jaar geleden bij elkaar brachten (zoals dezelfde vrienden of hobby’s) interesseren je nu niet meer. Het is normaal dat je prioriteiten en interesses in de loop der tijd veranderen, en zo hebben jullie weinig meer gemeen. Soms ontgroei je elkaar, en dat is oké.

5x hier maak je nieuwe vrienden als volwassene

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️