Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 7 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

In een relatie maar je voelt je toch alleen? 5 manieren om de verbinding te herpakken

Wie single is, voelt zich eerder eenzaam dan iemand die een relatie heeft, althans dát zou je denken. Toch hoeft dat niet per definitie zo te zijn. In een liefdevolle relatie, maar ook in een relatie die niet helemaal lekker loopt, kan je je ontzettend eenzaam voelen. Gelukkig zijn er manieren om de verbinding te herpakken.

Al eerder vertelde Suus (32) aan BEDROCK dat zij zich eenzaam voelt in haar vijf jaar lange relatie. En zij is niet de enige. Juist in een lange termijnrelatie is het mogelijk om op een gegeven de verbinding met elkaar te verliezen, een andere kant op te groeien of gewoonweg meer broer-en-zus (in een hetero-normatieve relatie dan) te worden. Het moge duidelijk zijn: je hoeft niet enkel single te zijn om je toch alleen te voelen.

Alleen voelen in een relatie

Ondanks dat je een geweldige partner kan hebben en de relatie jarenlang heel fijn en veilig was, kan het gebeuren dat je je op een gegeven moment alleen gaat voelen in een relatie. En hoewel je uiteindelijk altijd een individu bent en blijft – ook in een toegewijde en monogame relatie – wil je in een gezonde relatie een team zijn. Een team dat elkaar hoort, support, ruimte geeft en elkaar weer vindt wanneer dat nodig is.

Een relatie hebben, is zeker geen garantie om je niet meer alleen te voelen. Inderdaad, schijn bedriegt. Natuurlijk, met een liefdespartner heb je altijd iemand aan je zijde om dingen mee te ondernemen en om mee te praten aan het einde van een drukke dag, maar toch kan je je flink eenzaam voelen.

De Westerse maatschappij legt er dan ook een forse nadruk op dat je partner ‘the one‘ zou moeten zijn, je grote liefde én beste vriend(in). De realiteit wijst echter uit dat dat helemaal niet altijd kan.

Waarom voel je je alleen in een relatie?

Hoewel je elke dag samen kunt zijn en in hetzelfde huis woont, kun je totaal langs elkaar heen leven en weinig aandacht voor elkaar hebben. Hoe dat kan? Vaak zijn het de volgende redenen waarom we ons alleen voelen in een relatie:

  • Je voelt je niet gezien door de ander.
  • Je partner is fysiek niet aanwezig, is veel op reis en jullie doen veel dingen los van elkaar. “Het kan ook zijn dat jullie allebei aan de andere kant van de bank zitten”, aldus therapeut Patrice Douglas.
  • Het eenzame gevoel kan ergens anders vandaan komen, zoals uit je jeugd of andere sociale relaties.

Er zijn dus verschillende redenen waarom je je alleen kunt voelen in een relatie, maar de hamvraag is: wat kun je hieraan doen en hoe vind je samen weer de verbinding in jullie relatie?

Wat kun je doen als je je alleen voelt in je relatie?

Het feit dat je je realiseert dat je alleen voelt, is al een grote en mooie eerste stap. Dan de volgende stappen om de verbinding opnieuw te creëren:

1. Check bij jezelf: wat heb jij nodig?

In een relatie vergeten we vaak vroeg of laat vaak onszelf. Wat heb ik eigenlijk nodig? Waar word ik gelukkig van? Weten hoe jij je goed voelt en wat je nodig hebt om te kunnen floreren, is niet alleen ontzettend belangrijk voor jezelf maar ook voor je relatie. Schrijf deze dingen op in je journal.

2. Ga in gesprek met je partner

Dan wordt het tijd om het gesprek aan te gaan met je partner. Let daarbij wel op dat het belangrijk is om het bij jouw eigen gevoel te houden en geen verwijten te maken, dat zal het gesprek en de uitkomst met name niet ten goede doen. Vind je dat lastig? Dit zijn de 4 basics van non-violent communicatie.

3. Onderzoek jullie liefdestaal

Het kennen van je eigen liefdestaal en die van je partner, kan een wereld van verschil maken. Waar jij misschien het liefst liefde geeft en ontvangt door het hebben van quality time, is aanraking wellicht juist het aller belangrijkste voor jouw partner. Weten wat je nodig hebt en wat je geliefde nodig heeft, kan helpen elkaar te begrijpen en een goede middenweg te vinden.

4. Leg jullie telefoon weg als je samen bent

Als je tijd vrij maakt om met je partner te zijn – a.k.a. quality time – dan is het gebruik van je telefoon uit den boze. Leg deze weg en spendeer tijd met elkaar zonder constant afgeleid te worden van je telefoon. Deze tijd is om te connecten met elkaar, te praten,

, te koken of whatever floats your boat.

5. Ga in relatietherapie

Het ondergaan van relatietherapie is misschien wel één van de beste dingen die je kunt doen voor het gezond houden van je relatie. Er heerst wellicht nog steeds een taboe op therapie in het algemeen, maar het kan je zoveel dichter jezelf en je relatie brengen op een manier die je in je eentje nooit voor mogelijk had gehouden.

Hoe belangrijk is een liefdesrelatie met jezelf?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️