Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 3 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe belangrijk is een liefdesrelatie met jezelf?

Een liefdesrelatie houdt enkel langdurig stand wanneer je aandacht blijft schenken aan elkaar. Aandacht geven kan onbewust; door die simpele ochtendzoen of het zetten van een kop broodnodige koffie voor je partner. Aandacht geven kan ook bewust; middels het plannen van date nights bijvoorbeeld of simpelweg door te vragen hoe de dag van de ander was. Alleen stellen die tijd en ruimte maken voor wederzijdse onverdeelde aandacht houden het lang uit met elkaar. Dat geldt ook voor een liefdesrelatie met jezelf.

Dit is moeilijk. Want hoe geef je tijd en aandacht aan een ander wanneer je geeneens genoeg aandacht schenkt aan jezelf? Voordat je op zoek gaat naar die ene prins(es) op dat witte paard is het dus vooral belangrijk dat je van jezelf leert houden.

Houden van jezelf is de toverformule voor het vinden van liefde

Over zelfliefde wordt enorm veel geschreven en gesproken. Logisch, want zelfliefde kent een belangrijke relatie met geluk. Hoe meer zelfliefde, hoe optimistischer je bent en hoe meer zelfvertrouwen je hebt. En deze aspecten helpen op hun beurt weer bij het vinden van je ware liefde.

Maar wat als je zo’n druk leven hebt dat er maar weinig plek is voor zelfliefde? Een leven waarin je geleefd wordt door je werk, je familie, je vrienden, je huishouden en wat dan ook? Waar tover je de tijd vandaan om ook nog lief te zijn voor jezelf? Tsja. Het simpele antwoord is; maak er tijd voor.

Het geven van aandacht aan jezelf brengt je super veel inzichten, maar bovendien ook gevoelens van ontspanning en rust en ruimte in je hoofd. En dit laatste kun je wel gebruiken in zo’n druk leven als het jouwe toch? Dus: waar wacht je nog op? Aan de slag.

Spoedcursus voor een liefdesrelatie met jezelf

Houden van jezelf en zo een liefdesrelatie met jezelf opbouwen kun je leren. De volgende tips helpen daar goed bij;

1. Neem verantwoordelijkheid over je eigen leven

Een gedeelte van je geluk is maakbaar zegt de wetenschap. Het zijn je gedachten, je keuzes en je acties die maken of je je al dan niet gelukkig voelt. Kijk dus elke dag opnieuw naar de stappen die jij kunt zetten om meer gevoelens van geluk en controle te krijgen in jouw leven. Wat is jouw cirkel van invloed? Wat zijn je talenten en benut je deze? Wat wil je in het leven en breng je deze passies en verlangens in de praktijk? Leef het leven dat je wil leven, alleen jij kunt hierover de regie pakken.

2. Maak zoveel mogelijk fouten

En lach erom. Het leven is immers éen grote speeltuin, besef dat we allemaal maar gewoon wat doen. Sommigen hebben minder moeite om zaken uit te proberen en op hun bek te gaan dan anderen, terwijl fouten maken toch een belangrijk aspect van zelfliefde is.

Ben mild voor jezelf en leg de lat niet te hoog. Probeer zaken uit waar je blij van wordt, maak keuzes die af en toe buiten je comfortzone liggen en leef! Mensen die elke dag opnieuw stappen zetten en daardoor leren en groeien zijn bewezen gelukkiger dan mensen die altijd op safe spelen.

3. Heb focus op de positieve kanten van het leven

Elke dag iets nieuws proberen is niet altijd leuk. Vaak moet je door korte pijn heen om lange termijn geluk te ervaren. Merk je dat je het lastig vindt om positief te blijven in je eigen reis naar meer zelfliefde? Probeer dan eens wat vaker te mediteren of houd een dankbaarheidsdagboek bij. Deze laatste twee helpen bij het inzien van alles dat goed is, dat wat je wél hebt en waar je trots op bent. Zelfliefde gegarandeerd!

4. Zorg goed voor jezelf

Zorgen voor jezelf heeft niet alleen te maken met je tandenpoetsen en je haren kammen. Voldoende sporten, bewust eten, me-time inplannen om op te laden; het hoort er allemaal bij. Maak tijd voor jezelf en heb aandacht voor jezelf, je zult zien dat het je goed doet en het je zelfvertrouwen boost. Mensen die bewust gezond leven en veel rust inbouwen houden bewezen meer van zichzelf en kunnen daardoor ook gemakkelijker anderen liefhebben.

5. Eerst jezelf, dan de ander

Deze laatste tip kan egoïstisch overkomen. Want natuurlijk gaan je kinderen, familie en vrienden vóór. Toch? Veel mensen hebben moeite voor zichzelf op te komen, terwijl ze juist heel goed zijn in het zorgen voor een ander. Toch kun je alleen goed voor een ander zorgen wanneer je fit bent en lekker in je vel zit.

Je moet genoeg energie hebben immers om die ander tegemoet te komen. Vergelijk het met de noodinstructies in het vliegtuig; eerst zet je je eigen zuurstofmasker op, zodat je beter (én relaxter!) voor de ander kan zorgen.

Een mooie liefdesrelatie met jezelf bereik je niet van vandaag op morgen. Sommigen worstelen er zelfs hun hele leven mee. Toch is het bewezen dat mensen die houden van zichzelf meer liefde en aandacht kunnen geven aan een ander. Something to think about dus.

Wil jij meer geluk in je leven? Josje Smeets is gelukspsycholoog bij HelloBetty en helpt je graag verder. In haar boek Happy in 100 dagen leert ze je alles over hoe duurzaam gelukkig te worden.

Gelukspsycholoog Josje deelt een stappenplan voor meer balans in het leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️