Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 2 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

3 tips om ruzie over geld in je relatie te voorkomen

Geld is één van de meest voorkomende onderwerpen waar stellen ruzie over maken. Niet zo gek ook, want in een relatie heb je nu eenmaal een hoop gezamenlijke uitgaven, laat staan als je gaat samenwonen. Het goede nieuws is: als jij met je lief een weloverwogen manier kan vinden om over geld te praten, dan is de kans groot dat jullie lang bij elkaar blijven. Met deze drie tips van experts leer je hoe je dat kunt doen.

Praten over geld vinden we vaak niet erg romantisch en daarom doen we het liever niet. Ook komt het vaak voor dat je een spaarder en een spender in een relatie hebt en dat wil nog weleens botsen. Relatie problemen door geld komen dan ook vaak voor.

Juist daarom is het erg belangrijk om over geld te praten en afspraken te maken. Want door er niet over te praten verdwijnen tikkies, rekeningen en gezamenlijke uitgaven aan vakanties en uitjes niet.

Ook zo slecht in geld sparen? Op deze manier spaar je twee keer zo snel

Hoe doe je dat nou het beste praten over geld en afspraken maken? Deze experts geven tips zodat je voortaan geen ruzie meer over geldzaken hoeft te maken.

Zo voorkom je relatie problemen door geld

It’s all about the money, money, money.

1. Stel gezamenlijke spaardoelen

Het team dat écht samenspeelt, die wint. Als je gezamenlijke spaardoelen stelt waar je allebei in kan vinden, dan kun je daar je inkomsten op afstemmen. Je bent dan ook eerder bereid offers te brengen en aan bepaalde zaken minder geld uit te geven.

Willen jullie bijvoorbeeld sparen voor een verre reis samen, een elektrische auto of een huis kopen? Als je allebei je spaardoelen goed duidelijk hebt, dan kun je daar je eigen uitgaven beter op afstemmen. ‘Het houdt je gefocust en kan persoonlijke hoge uitgaven voorkomen’, legt relatietherapeut Brianda Teterukov op MBG.

Manifesteren van geld: hoe werkt dat (en werk het überhaupt?)

Om je spaardoelen te bereiken kun je basisregels opstellen. Dit kan van alles zijn: een vast bedrag dat jullie aan boodschappen besteden, een bestedingslimiet voor persoonlijke uitgaven tot het bespreken van grote uitgaven voordat je ze doet. ‘Door duidelijke afspraken te hebben en je daar aan te houden, blijf je als stel allebei op dezelfde pagina van jullie kasboek en voorkom je ruzie’, zegt maatschappelijk werker Candace Kotkin-De Carvalho.

2. Bepaal wat is van jou, de ander en van jullie samen

Een veelvoorkomende vraag bij stellen is of ze alle financiën samen moeten voegen of beter apart van elkaar kunnen houden. Volgens de experts is hierin geen goed of fout antwoord. Het hangt af van jullie tweeën en jullie voorkeuren en grenzen. Sommige houden liever alles apart, anderen voegen alles samen of hebben een gezamenlijke geldpot en daarnaast ieder een eigen rekening.

‘Bespreek wat belangrijk is voor jou als persoon en de voor- en nadelen van alle opties. Het is belangrijk om een oplossing te vinden die voor allebei de partners werkt’, zegt relatietherapeut Callisto Adams.

Ook is het belangrijk om te praten over rekeningen en uitgaven. Splitten jullie alle rekeningen fifty-fifty of betalen jullie naar draagkracht? Dus degene die meer verdient, die betaalt ook meer. Je kunt hier ook mee experimenteren en verschillende manieren proberen. Zo kom je door verschillende dingen te proberen achter wat bij jullie past.

Compromissen sluiten is van cruciaal belang. Pyscholoog Wyat Fisher adviseert: ‘De meeste paren hebben een spaarder en een spender. De een is niet beter dan de ander, maar je moet wel in balans zijn met elkaar. Je wilt je niet gecontroleerd voelen door je partner bij kleine aankopen. Daarom raad ik koppels aan om ‘eigen geld’ als onderdeel van de verdeling te hebben.

Dat is geld wat je elke maand vrij kunt besteden aan wat jij wilt. Een dagje spa, kleren, hobby’s of uitgaan. Dit creëert vrijheid, maar je maakt wel een afspraak met elkaar hoeveel het ‘eigen geld’ van jullie totale gezamenlijke budget is.’

3. Praat open en eerlijk over geld

Praten over geld is key om ervoor te zorgen dat je geen relatie problemen krijgt door geld. Eerlijk en open over geld kunnen praten kan je relatie dan ook aanzienlijk verbeteren. Je vertrouwt elkaar meer als je eerlijk over je uitgaven durft te praten. En ja dus ook over die miskoop of dat je afgelopen weekend met je vriendinnen iets teveel geld hebt uitgegeven tijdens het uitgaan.

Hoe je dit het beste aanpakt? Begin niet over onbetaalde rekeningen als de ander net terugkomt van een lange werkdag, dan is de kans groot dat jullie geldgesprek op ruzie uitloopt.

Volgens psycholoog Stephanie Wong is het slim om financiële gesprekken te plannen, zodat beide partners mentaal en emotioneel voorbereid zijn om eerlijke gesprekken aan te gaan.

Maakt geld eigenlijk gelukkig? Een gelukspsycholoog vertelt

Ook goed om te weten: ruzie maken over geld is normaal. Wat vooral belangrijk is, is hoe je ermee omgaat. Kotkin-De Carvalho zegt: ‘Geldgesprekken moeten altijd gevoerd worden. In jullie relatie hebben jullie er altijd mee te maken. Oefen daarom met gezonde communicatie, blijf empathisch en zoek samen naar oplossingen.

Blijf jullie financiën zien als een team effort en dan kom je er samen echt wel uit.’ You got this!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️