Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 14 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Hoe help je een vriend(in) door een break-up heen? In elk geval níet zo

In een vriendschap wil je er natuurlijk voor elkaar zijn. In goede, maar ook in slechte tijden. Alleen is dat helaas niet altijd even makkelijk als het lijkt. Er goed voor een goede vriend of vriendin zijn wanneer die bijvoorbeeld door een break-up gaat, kan ontzettend gevoelig liggen. Zo zijn er een aantal belangrijke do’s en don’ts bij het helpen van een goede vriend(in) die door een break-up gaat.

Hoe ben je er op een goede manier voor een vriend of vriendin die door een break-up gaat? Tip: in elk geval níet zo.

Hoe ben je er voor iemand die door een break-up gaat?

Hoe lief sommige opmerkingen ook bedoeld zijn, sommige dingen kun je nu eenmaal beter voor je houden. Jíj vindt ze misschien goed bedoeld, maar voor je goede vriend(in) die door een ware emotionele hel gaat, kunnen bepaalde opmerkingen behoorlijk gevoelig liggen. Het is dus zaak om er wel voor iemand te zijn, maar op zo’n manier dat je de ander niet nog meer onnodig mee kwetst.

Vaak denken we dat we adviezen moeten geven of met allerlei oplossingen moeten komen als we een ander willen helpen, maar dat is negen van de tien keer niet het geval. En al helemaal niet bij een break-up. Wat blijkt? Vooral een luisterend oor bieden is ontzettend waardevol voor iemand waarbij de relatie net uit is.

Goed luisteren is alleen een stuk lastiger dan we vaak denken. Wil je een betere luisteraar worden? Dan is het belangrijk dat we de ander rustig laten uitpraten, ook al wil je nog zoveel zeggen of de ander onderbreken.

Op dit moment zijn jouw inzichten immers even niet het belangrijkste, maar gaat het erom dat jouw vriend(in) zijn of haar hart kan luchten zonder onderbroken te worden en kan praten met jouw volle aandacht erbij.

Wat je vooral niet wilt zeggen

En dat is dan ook de meest voorkomende valkuil wanneer we er voor een vriend(in) in een break-up willen zijn… Niet luisteren, maar (eindelijk!) onze ongezouten mening geven over de kersverse ex van onze bestie.

“Zeg nooit tegen een vriend dat je vanaf het begin al wist dat de ex slecht nieuws was”, meent Suzanne Degges-White die onder meer professor aan de Northern Illinois University is bovendien auteur van Toxic Friendships: Knowing the Rules and Dealing with the Friends Who Break Them.

Net zoals het geen goed idee is om te zeggen dat ze niet verdrietig hoeven te zijn over ‘de eikel die vreemdging’ bijvoorbeeld. Dit soort kritiek of op een andere manier afgeven op de ex-partner van je vriend(in) blijkt namelijk in geen geval een behulpzaam voor degene die je nou juist net wilde helpen. Hoe zit dat?

Misschien blijkt de break-up tóch geen break-up te blijven

Hoewel de ex de grond in boren misschien een goed idee lijkt om je vriend(in) door de break-up heen te helpen en sneller over de ex heen te komen, blijkt niets minder waar. In eerste instantie omdat het best ongemakkelijk kan worden wanneer de relatie tóch weer nieuw leven wordt ingeblazen en jij de lover van je vriend(in) net een klootz*k hebt genoemd die jij eigenlijk al die tijd al kinderachtig en egoïstisch vond. Het zijn opmerkingen die jouw vriend(in) niet zomaar zal vergeten.

Je vriendschap

Bovendien kan jouw ongezouten mening jullie vriendschap in de weg komen te staan, omdat je vriend(in) bepaalde dingen in de toekomst misschien niet meer met je wilt delen. Jij blijkt immers niet bepaald fan te zijn van zijn of haar partner…

Je wijst de ex én je vriend(in) af

En zelfs als de relatie van je vriend(in) een break-up is en blijft, kan jouw mening en blik op hun relatie of op de ex-partner in kwestie de eigenwaarde van je vriend(in) behoorlijk aantasten. De ex mag dan misschien in jouw ogen niet de beste partner zijn geweest, maar het is wel degene waarmee jouw vriend(in) lief en leed mee heeft gedeeld. Wijs je de ex af, dan wijs je in wezen ook je vriend(in) af.

Kortom

Met andere woorden: wil jij er écht voor je een goede vriend(in) zijn tijdens een break-up, zorg en dan vooral voor dat je een luisterend oor biedt en dat je de negatieve mening over de ex even voor je houdt.

De ander zal zich niet namelijk beter voelen als je de ‘fout’ in het gezicht wrijft. Over iemand heen komen wanneer het net uit is, is al uitdagend genoeg. Luister en sla gewoon die arm om je vriend(in) heen!

Door een break-up? Zó herstel je een gebroken relatie (volgens een psycholoog)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️