Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 2 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Gember als natuurlijk medicijn? Dit zijn de 7 bewezen gezondheidsvoordelen

Gember is een bijzonder knolletje; het is met haar lichte kick heerlijk in smoothies, soepjes en curry’s. Maar gember is nog voor veel meer dingen goed. Het heeft namelijk een flink aantal wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen. Des te meer reden om te weten wat het met je lichaam doet en hoe je het zoveel mogelijk in je voordeel kan laten werken!

De officiële naam voor gember is zingiber officinale en maakt deel uit van de wortelstok-familie. Hoewel er kleine bloemetjes uit de toppen groeien, is het de wortel die voor de warme, pittige smaak én berg aan gezondheidsvoordelen zorgt.

7 gezondheidsvoordelen van gember

Dit is wat de wetenschap over gember zegt:

Gember heeft je spijsvertering een boost

Wie last heeft van een langzame spijsvertering (veel jonge vrouwen kampen ermee), wil vanaf nu dagelijks een gembertheetje maken, want gember helpt je spijsvertering op gang te brengen. Handig wanneer je te veel of te snel hebt gegeten.

“Gember ondersteunt het lichaam bij het afbreken gas en ondersteunt de stoelgang,” vertelt Ali Miller, een Amerikaanse diëtiste aan MindBodyGreen.

Dat blijkt ook uit dit onderzoek waarbij mensen met chronische indigestie (storing van de spijsvertering als gevolg van overlading van de maag) gembercapsules namen na het eten van soep. Wat bleek? Hun maag was na het innemen van een capsule 4 minuten sneller leeg dan wanneer ze dat niet deden.

Tip voor een snellere spijsvertering: neem een gemberthee vóór je maaltijd.

Gember helpt tegen misselijkheid en reisziekte

Onderzoek toont aan dat gember helpt tegen de misselijkheid van bijvoorbeeld wagenziekte, maar ook dat het verlichtend werkt bij misselijkheid na een operatie of bij mensen die een chemotherapie ondergaan.

Lees ook: Dit is waarom het toevoegen van kurkuma aan je dieet een goed idee is

Gember is daarom ook een goed middel om ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap tegen te gaan, aldus dit onderzoek. Eén theelepel met geraspte gember (dan werkt de gember sterker!) is meer dan voldoende.

Gember werkt tegen infecties

Gember werkt ontstekingsremmend. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat gemberextract of essentiële gemberoliën anti-microbiële effecten hebben tegen een veel verschillende organismen.

Met andere woorden: gember helpt je vechten tegen virussen en bacteriën.

Gember gewrichts- en spierpijn verlichten

Of je nu last hebt van je spieren na een intense work-out of omdat je kampt met serieuze problemen; gember helpt de pijn verlichten. Dit onderzoek toonde aan dat mensen met spierblessures die dagelijks 2 gram gember namen, na binnen 11 dagen significant verbeterde in pijn nadat ze een bepaalde elleboog oefening deden.

Een ander zoek wijst uit dat gember helpt tegen kniepijn veroorzaakt door artrose.

Dit vind je vast ook interessant: Slechte spijsvertering? Grote kans dat het door dit (gezonde) eten komt

Gember helpt tegen menstruatiepijn

Je kan ongetwijfeld beamen dat de momenten van menstruatiekrampen niet de meest fijne momenten van de maand zijn. Helaas is er niet veel wat je kan nemen, behalve dat paracetemolletje. Althans, dat dacht ik altijd.

Gember schijnt namelijk te helpen tegen buikkrampen tijdens de menstruatie volgens dit experiment. De capsules met gember bleken zelfs even effectief als medicijnen zoals ibuprofen!

Gember vermindert het risico op chronische ziekten

Gember heeft de helende kracht om ontstekingen te bestrijden. Dat betekent dat het een grote rol kan spelen bij sommige chronische gezondheidsproblemen. Op nummer één staan hartziekten.

Lees ook: DIY beautyproducten: zo maak je zelf een gezichtsmasker van gember

Het is wetenschappelijk bewezen dat 45 dagen op rij gemberpoeder nemen, het cholesterol en triglyceriden aanzienlijk verlaagt. Het helpt ook voorkomen dat de slagaders verstopt raken, is uit onderzoek gebleken.

Weer een ander onderzoek suggereert dat de effecten van gember een rol spelen tegen cognitieve achteruitgang, zoals Alzheimer. Mogelijk zou gember ook sommige kankersoorten bestrijden, zoals borsteierstok en darmkanker.

Gember zorgt voor een gezonde suikerspiegel

Volgens diëtiste Miller lijkt gember een gezond vet- en glucosemetabolisme te bevorderen. Dat biedt weer ondersteuning voor insulinegevoeligheid.

Een onderzoek onder volwassenen met diabetes 2 wees zelfs uit dat een dagelijkse inname van gemberpoeder leidde tot een daling van de nuchtere bloedsuiker tot wel 12 (!) procent.

Gember in de eetpatroon

Gember helpt je dus beschermen tegen en helen van allerlei kwaaltjes van buiten af. Waarom pas gemberthees te verslinden als je ziek dreigt te worden, als we veel meer uit het knolletje halen als we dagelijks een theetje, een capsule of wat poeder toevoegen aan ons eetpatroon?

Pas wel op: 2 tot 3 gram gember per dag is geen probleem, maar meer dan 5 gram wordt niet aangeraden. Gebruik je medicijnen of heb je andere gezondheidsproblemen, dan kan je beter je arts raadplegen.

Meer tips voor je gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️