Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 17 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Welke gevolgen heeft het 5G netwerk op onze gezondheid?

Snel internetten zonder dat sites lang hoeven te laden, appjes die meteen versturen, Netflixen in de trein, Spotify dat het altijd doet, even Insta-stories bij kunnen werken of gebruik maken van je altijd-reddende engel: Google Maps. Hartstikke fijn dat internet steeds sneller wordt en we overal bereikbaar zijn, maar er lijkt een grote keerzijde aan het nieuwste, snelle netwerk: 5G.

Het nieuwste 5G netwerk zou namelijk niet bepaald goed zijn voor onze gezondheid.

De impact van het 5G netwerk

Sinds enige tijd is er commotie om het nieuwe netwerk. De opvolger van het 4G netwerk kan namelijk veel sneller meer data verwerken (klinkt op zich good so far, want: sneller internetten), maar er ontstaat nu ook een grote tegenbeweging.

Er zijn zelfs wetenschappers en artsen die uitstel aanvragen voor het intreden van het 5G netwerk in verband met de stralingen die vrijkomen.

Lees ook: Stoppen met Facebook zou goed voor je gezondheid kunnen zijn volgens onderzoek

Die ongerustheid van wetenschappers en artsen is er niet zomaar. Er is namelijk nog geen gedegen onderzoek gedaan naar de gevolgen van het netwerk op onze gezondheid op de lange termijn. Toch is er ook geen voldoende wetenschappelijk bewijs dat de stralingen schadelijk (genoeg) zijn.

“Het enige wetenschappelijk bewezen effect tot dusver is dat zendmasten en telefoons op het lichaam hebben, is dat ze mensen kunnen opwarmen – een klein beetje,” meldt NRC.

Wetenschappers en artsen zijn tegen

Maar dat is niet veilig genoeg, vinden de 180 wetenschappers en artsen uit 36 landen die een brief stuurden aan de Europese Commissie om uitstel aan te vragen. Zij menen dat het 5G zal zorgen voor een ‘enorme toename’ van blootstelling aan elektromagnetische straling.

De wetenschappers wijzen de EU erop dat uit enkele onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen straling en hersentumoren, Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen.

Ook interessant: Is de straling van je mobiele telefoon gevaarlijk voor je hersenen?

We schreven al eens eerder dat de Zweedse kankerdeskundige Lennart Hardell jarenlang hersentumoren onderzocht van duizenden patiënten en keek naar hun telefoongedrag. Bij patiënten die 10 jaar lang de telefoon hadden gebruikt, zaten tumoren aan dezelfde ‘belkant’.

Australische stralingswetenschappers pakten er 2266 (!) publicaties over het onderwerp bij. Wat blijkt? 68 procent van de gevallen blijken er ‘significante biologische of gezondheidseffecten’ te zijn, aldus de nieuwswebsite.

Hoe werkt 5G precies?

De 5G-radiotechniek is efficiënter en flexibeler dan 4G, maar de straling is natuurkundig gezien niet anders en moet aan dezelfde blootstellingslimieten voldoen, legt NOS uit. Een voordeel is wel, dat er meer zendmasten komen die elk gerichter stralen en op een  lagere intensiteit werken.

Ook interessant: Is de straling vanaf je telefoon schadelijk?

Toch zijn er genoeg wetenschappers die meer bewijs willen en zich tot die tijd zorgen maken. “Het netwerk gebruikt zeer korte golven met zeer hoge snelheid, in de mm bandbreedte tussen 30 en 300 GHz, waarvan gezondheidseffecten op ogen, hart en immuunsysteem bekend zijn,” vertelt drs Anna Kruyswijk aan Holistik.

Dat het 5G netwerk 100 procent veilig zal zijn, is dus niet met zekerheid te zeggen.

De radiofrequentie

De radiofrequenties voor 5G verschillen niet veel van de frequenties die al bij de huidige mobiele netten in gebruik zijn. 5G komt in Nederland op de banden van 700, 1.800 en 2.100 MHz, in 2022 komt daar 3,5 GHz bij. Wifi werkt nu al op 5 GHz. Later zal dat wellicht 26 GHz zijn.

Dit vind je vast ook interessant: Hoe verslaafd ben jij aan social media? Deze apps houden het voor je bij

Die frequentie is zo hoog dat elektromagnetische straling door de huid wordt tegengehouden en het lichaam niet opwarmt. Je kan je natuurlijk wel afvragen hoe goed dit is voor je huid…

Ook politiek wil meer onderzoek

De Nederlandse politiek dringt nu aan op onderzoek naar de ‘stralingseffecten’ van 5G. In Zwitserland is het netwerk inmiddels al geactiveerd, er wordt dan ook flink geprotesteerd tegen de zendmasten. Het is de bedoeling dat Nederland in 2020 overgaat op het nieuwe netwerk.

Om schade te voorkomen moeten alle mobiele telefoons en zendmasten in Nederland voldoen aan vastgestelde limieten en veiligheidseisen. De overheid werkt met zogenaamde blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt in deze brief dat uit alle inmiddels afgeronde onderzoeken blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor schade, zolang de blootstelling onder de wettelijke limieten blijft. Het blijft een complex verhaal. In dit artikel van ons techbroertje OneMoreThing lees je meer details over het onderwerp.

Zo bescherm jij jezelf tegen 5G-straling

Wil jij jezelf – ongeacht wat er straks ook gaat gebeuren – beschermen tegen de stralingen van je telefoon? Het kennisplatform ElektroMagnetische Velden deelt een aantal handige tips:

  • Gebruik de speakerfunctie of oortjes zodat je je telefoon niet tegen je hoofd hoeft te houden.
  • Gebruik liever bluetooth als je belt, bijvoorbeeld in de carkit van een auto of via een headset. Bluetooth gebruikt ook elektromagnetische velden, maar niet zoveel als je telefoon.
  • Heb je weinig bereik? Bel dan liever niet en wacht tot je op een plek komt met meer bereik. Hoe meer moeite je telefoon heeft met het vinden van bereik, hoe meer zendsignaal er nodig is voor de verbinding van je telefoon en zendmast.

Afstand lijkt dus de beste oplossing!

Liever gewoon minder op je telefoon?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Welke gevolgen heeft het 5G netwerk op onze gezondheid?
Sluiten