Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 11 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Yes! Ook Engeland verbant straks wegwerpplastic

Goed nieuws horen we natuurlijk maar al te graag. In een wereld met veel slecht nieuws, zoals de klimaatcrisis, kunnen we dat wel gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop wél goed. Vandaag is het goede nieuws dit: wegwerpplastic wordt nu ook in Engeland verboden!

In 2018 besloten het Parlement en EU-lidstaten natuurlijk al dat wegwerpplastic gaat verdwijnen. Nu volgt Engeland hun voorbeeld en verbannen zij producten als plastic bekertjes en wegwerp bestek en borden.

Dit najaar wil de Engelse overheid aan een plan werken om het gebruik van dit wegwerpplastic in te perken, het liefst al binnen een paar jaar.

Plastic afval in Engeland

Naast Amerikanen, zijn ook Britse burgers degenen die wereldwijd het meeste plastic verspillen, blijkt uit onderzoek. Dat is niet iets om trots op te zijn.

Daarnaast lieten handelscijfers van Groot-Brittannië zien dat veel van hun plastic afval naar andere landen wordt geëxporteerd. Een rapport van Greenpeace stelt dat 39 procent van het plastic naar Turkije gaat, 12 procent naar Maleisië en 7 procent naar Polen. Een zorgelijke ontdekking. Daarom is het extra belangrijk dat plastic afval wordt verboden in Engeland.

Ben & Jerry’s stopt met het gebruik van wegwerpplastic

Plastic soep

Met de ‘plastic soep‘ zijn we waarschijnlijk allemaal wel bekend. Jaarlijks komt er meer dan 5 miljoen ton plastic afval in de zee terecht. Plastic verteert niet, in plaats daarvan worden het steeds kleinere stukjes die ook giftig zijn voor het zeeleven.

De plastic soep heeft veel gevolgen. Dieren eten het op of raken erin verstrikt. Plastic vergaat niet en dus blijft de berg groeien. De kleine stukjes plastic die dieren inslikken kunnen irritaties of schade aanrichten in de maag. Het is dus belangrijk dat hier wat aan wordt gedaan.

Maatregelen van Engeland

Het is niet zo dat Engeland voor hun nieuwe besluit dit najaar niks heeft gedaan om plasticafval in te perken. Bepaalde soorten plastic zijn al gelimiteerd.

In 2015 gingen plastic tasjes geld kosten, waardoor het gebruik ervan daalde met 95 procent. Microplastic mocht niet meer gebruikt worden in verzorgingsproducten. In 2020 nam Engeland afscheid van plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes.

Meer maatregelen?

Toch vinden gefrustreerde activisten in Engeland dat hun overheid niet snel genoeg gaat met het verbod op plastic. Will McCallum van Greenpeace UK zegt tegen The Guardian dat de Engelse overheid slechts achter de EU aanrent. De plastic rietjes en roerstaafjes die verboden zijn, zijn volgens McCallum niet genoeg.

Aanpak plastic gebruik

Dat betekent niet dat Engeland geen plan heeft om het gebruik van plastic aan te pakken. Zoals gezegd zijn ze van plan om plastic bekers, borden en bestek te verbieden.

Deze 20 bedrijven zorgen voor 50% van al het wegwerpplasticafval ter wereld

Daarnaast maakt de Britse overheid plannen voor een belasting op plastic verpakkingen, wat van start gaat vanaf april 2022. Bedrijven die minder dan 30 procent gerecycled materiaal gebruiken, moeten 200 pond betalen voor iedere ton plastic. Hiermee hoopt de overheid het gebruik van gerecycled materiaal aan te moedigen.

Engeland is niet het eerste land wat maatregelen nam tegen wegwerpplastic. India, Caribisch Nederland en Bali gingen Engeland voor met dit goede initiatief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️