Rosa Bertram
Rosa Bertram News 19 dec 2018

It’s official: wegwerpplastic gaat verdwijnen, besloten het Parlement en EU-lidstaten

Goed nieuws! Het voorstel lag er al een tijdje, maar na 12,5 uur onderhandelen zijn het Parlement en EU-lidstaten het eens geworden. Vanaf 2021 wordt wegwerpplastic in de EU verbannen.

“Een mijlpaal in onze inspanningen plastic afval terug te dringen”, schrijft de Oostenrijkse minister van Duurzaamheid Elisabeth Köstinger over de deal.

250 miljoen ton plastic per jaar

Het duurt misschien nog even (in verband met juridische zaken), maar er zijn nu écht veranderingen in zicht. Vorig jaar werd het in Nederland al verboden om gratis plastic tasjes te geven aan consumenten in de supermarkten. Jaarlijks gebruikten we namelijk zo’n 3 miljard plastic tasjes. En die belandden massaal op straat of nog erger: in de zee.

Per jaar produceren we zo’n 250 miljoen ton aan plastic. Nu komt er volgens het Wereld Natuur Fonds jaarlijks meer dan 5 miljoen ton plastic afval terecht in de zee. 50 procent daarvan is wegwerpafval. Van al het afval in de zeeën binnen de Europese Unie is 85 procent plastic. Met het verbod op wegwerpplastic moet dat getal worden teruggedrongen.

Het Europese Parlement gaat wegwerpplastic verbieden vanaf 2021

Wat wordt er straks verboden?

Een interessant punt in het voorstel is dat producenten verantwoordelijk zijn voor de kosten voor inzameling van het afval. Denk dan aan de fabrikanten van plastic tasjes, ballonnen en sigarettenfilters. Wat zien we straks dan allemaal níet meer? Deze producten worden straks allemaal verboden:

  • Wattenstaafjes van plastic
  • Plastic bestek
  • Plastic borden
  • Plastic rietjes
  • Plastic roerstaafjes
  • Plastic ballonstokjes
  • Pultralichte plastic zakjes
  • Piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen

Goed nieuw dus! Benieuwd wat jij kan doen om jouw plastic gebruik terug te dringen? Schaf een zero waste-starterskit aan zodat je niet met onnodig wegwerpafval zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
It’s official: wegwerpplastic gaat verdwijnen, besloten het Parlement en EU-lidstaten
Sluiten