Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 26 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze 20 bedrijven zorgen voor 50% van al het wegwerpplasticafval ter wereld

De laatste jaren is de plasticvervuiling van de aarde erg toegenomen. In de oceanen heeft het zich zelfs opgehoopt tot een plastic soep. Hiervan is de helft wegwerpplastic en een nieuwe studie laat nu de oorsprong van dit afval zien. Volgens dit rapport zijn slechts 20 bedrijven verantwoordelijk voor 50 procent van al het wegwerpplasticafval. Te triest voor woorden…

The Plastic Waste Makers index van de Minderoo Foundation laat zien welke bedrijven verantwoordelijk zijn voor deze grote hoeveelheden wegwerpplastic.

72 miljoen ton (!) plastic afval

In het onderzoek is gekeken naar 1000 bedrijven die de grondstoffen maken die nodig zijn voor wegwerpplastic. Hieruit bleek dat slechts 20 bedrijven verantwoordelijk zijn voor 50 procent van al het wegwerpplasticafval. Dit staat gelijk aan 72 miljoen ton (!) plastic afval.

Wat een ontdekking: bacteriën die microplastics kunnen vangen!

De grootste vervuiler is het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil gevolgd door het Amerikaanse chemiebedrijf Dow. Met 0,4 miljoen ton aan plastic afval staat Shell op de 51e plek.

Wegwerpplastic van fossiele brandstoffen

Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation vertelt aan de Volkskrant hoe het komt dat dit soort grote oliebedrijven zoveel in wegwerpplastic investeren. Volgens hem focust de auto-industrie veel minder op fossiele brandstof dan voorheen en daarom moeten deze bedrijven nu iets anders met hun olie. Wegwerpplastic wordt bijna uitsluitend van fossiele brandstoffen gemaakt.

Toch benadrukt Dagevos dat het niet alleen maar de schuld van de industrie is. Hij zegt dat overheden duidelijkere normen moeten gaan stellen. Dagevos noemt het voorbeeld dat plastic dat in een rivier belandt, niet wordt gezien als een officieel probleem.

Nederland op plaats 4

De Plastic Waste Makers index liet niet alleen zien welke bedrijven het meeste plastic afval produceren, maar ook welke landen. Met 76 kilo per persoon per jaar produceert Singapore het meeste plastic afval. Ons land staat op de vierde plaats met 55 kilo per persoon, niet echt iets om trots op te zijn.

Dagevos van de Plastic Soup Foundation zegt dan ook dat Nederlanders te veel aan luxe gewend zijn. Hij noemt het voorbeeld van een stukjes gesneden appel in een plastic zakje. Totaal onnodig natuurlijk.

Ook naar onszelf kijken

Overheden zouden beter in moeten grijpen en gelukkig verbieden ook steeds meer landen wegwerpplastic. Toch moeten wij, de consument, ook naar onszelf kijken. Zolang wij plastic blijven kopen, blijven producenten het ook maken.

Good News: HappySoaps opent eerste plasticvrije cosmeticawinkel

Wil je wel graag plasticvrij leven, maar vind je dit lastig? Download dan gratis Bedrock’s visuele ‘How to be… Plastic Free’ guide. Een guide vol aangrijpende informatie, inspiratie en zó mooi vormgegeven dat je hem direct op je koelkast, slaapkamer of badkamer wil hangen.

Denk hierbij aan toffe illustraties, uitgebreide infographics, checklists voor in elk vlak van je leven, Do It Yourself’s én heerlijke recepten om zelf makkelijk mee aan de slag te gaan. En uiteraard: geheel in de visuele BEDROCK-stijl die je van ons gewend bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️