Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 27 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Good News Monday: deze landen hebben wegwerpplastic inmiddels verboden

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag delen we het aantal landen dat inmiddels het gebruik van wegwerkplastic heeft verboden.

Dat zijn er namelijk al een heleboel!

Plastic soep

In de laatste jaren is de vervuiling van de aarde, en daarmee ook de vervuiling van de oceanen erg toegnomen, maar ook meer onder het licht gekomen. Het kreeg zelf een naam: de plastic soep.

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 50 procent (!) van al het afval dat in zee rondzwerft, wegwerplastic is. Rietjes die één keer zijn gebruikt, dunne boodschappen tasjes, wattenstaafjes you name it. Hoe zonde?

Must read: Plastic soep: wat is het en wat kunnen we eraan doen?

Dat was dan ook de reden dat Bedrock de laatste 2 jaar in september een heuse Zero Waste Challenge deed, om ons bewust te worden van ons plastic gebruik.

Wegwerpplastic verboden

Inmiddels wordt er ook op grotere schaal zorgen gemaakt over de wereldwijde oceaanvervuiling en komt regeringsleider na regeringsleider met de aankondiging te stoppen met het gebruik van wegwerpplastic.

Hoogtijd om daar eens bij stil te staan!

EU

Eind 2018 zijn het Parlement en EU-lidstaten het na een tijd onderhandelen eens geworden: vanaf 2021 wordt wegwerpplastic in de EU verbannen.

Dit wordt er straks verboden:

  • Wattenstaafjes van plastic
  • Plastic bestek
  • Plastic borden
  • Plastic rietjes
  • Plastic roerstaafjes
  • Plastic ballonstokjes
  • Pultralichte plastic zakjes
  • Piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen

Bali

Rond diezelfde tijd, eind 2018, ging ook de kogel door de kerk in Bali. De gouverneur van Bali besloot ook op het populaire eiland voor eens en altijd afscheid te nemen van wegwerpplastic. Wie er weleens is geweest, kan het beamen: de stranden en straten liggen vol met wegwerpplastic. De regel ging in in 2019.

Lees ook: Ook Bali gaat wegwerpplastic verbannen!

Eén van de redenen is dat je er niet aan uit kraan kan drinken en steeds plastic flessen koopt. Een oplossing als je een land bent zonder schoon drink water? Koop vaker een grote fles en vul daarmee je eigen fles of koop een fles met een waterzuiverinsysteem!

Canada

Net als de EU, gaat ook Canada per 2021 beginnen met de ban van wegwerpplastic. Canada is enorm, zelfs het twee-na-grootste-land ter wereld en heeft ‘slechts’ 35 miljoen inwoners. Toch worden er dagelijks zo’n 34 miljoen plastic zakjes weggegooid.

De maatregel is dus meer dan welkom! De Canadese regering verbiedt straks dezelfde producten als de EU.

Geen plastic tasjes meer

Daarnaast zijn er ook nog een aantal landen die nog niet van plan zijn een totale ban op wegwerpproducten in te voeren, maar wel bezig zijn met een ban op het bijvoorbeeld weggeven van gratis plastic tasjes.

Die regel werd eerder ook ingevoerd in Nederland, maar daar zijn Kenia en Californië nu ook mee bezig, lezen we op De Wereld Voor Morgen.

Natuurlijk zijn er nog héél veel landen die hun voorbeeld kunnen volgen, maar dit is in elk geval alvast een mooi begin!

Meer weten over zero waste leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Good News Monday: deze landen hebben wegwerpplastic inmiddels verboden
Sluiten