Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven News 14 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Interessant: Singapore wordt het eerste land waar je kweekvlees kunt kopen

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Singapore wordt het eerste land ter wereld dat kweekvlees gaat verkopen.

Kipnuggets bestellen zonder dat er een dier voor heeft moeten lijden. Dat lijkt misschien onmogelijk, maar in Singapore zal het binnenkort toch echt gebeuren. De stadstaat heeft namelijk als eerste land ter wereld groen licht gegeven om ‘gekweekt’ vlees te verkopen.

Al langere tijd wordt er over de hele wereld geëxperimenteerd met het maken van kweekvlees, maar nog nooit werd de verkoop ervan goed gekeurd. Tot nu. De nieuwe regelgeving van Singapore wordt daarom ook gezien als een mijlpaal van de vleesindustrie.

De nieuwe kweekkipnuggets

Voorlopig zullen de kipnuggets – waar daar gaat het vooralsnog om – nog maar bij één restaurant te koop zijn. Maar Eat Just, het Amerikaanse bedrijf dat de kweekkip produceerde, wil de lab-kip ook in andere restaurants aanbieden en ze uiteindelijk in de Singaporese supermarkten krijgen.

Lees ook: Zou jij het dragen? Leer uit een laboratorium!

De kip zal dus niet op veel plekken te koop zijn, maar het is heel bijzonder dat het land de kweekkip goedkeurt. Jarenlang proberen laboratoria over de hele wereld hun kweekvlees op de markt te krijgen, maar nooit eerder kwam het door de gezondheidsbeoordelingen.

Hoe wordt kweekvlees gemaakt?

Hoe wordt vlees gekweekt? Er zijn nog altijd dieren nodig voor het kweken van vlees. Het voordeel is dat ze niet geslacht hoeven te worden. Het enige wat nodig is van het dier, is een kleine hoeveelheid weefsel.

Het weefsel wordt gevoed met water, zuurstof en eiwitten, waardoor de weefselcellen denken dat ze nog ‘in het dier’ zitten. Omdat de cellen denken dat ze nog in het dier zitten, zullen ze zich blijven vermenigvuldigen. Hierdoor worden de kleine stukjes weefsel steeds groter, totdat ze uiteindelijk groeien tot een grote massa vlees.

Must read: Vega(n) zijn wordt steeds makkelijker: de nieuwste vleesvervangers op een rij

Als je een uitgebreidere uitleg wil van hoe kweekvlees geproduceerd wordt, dan kun je deze Video van WIRED eens bekijken. In 2018 ging WIRED namelijk langs bij het bedrijf van Eat Just.

De voordelen van kweekvlees

Veel mensen houden van vlees. Volgens het RIVM eten mannen gemiddeld 117 gram en vrouwen gemiddeld 82 gram vlees per dag. En hoewel de meeste mensen wel weten dat de vleesindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld is en er in Nederland jaarlijks honderden miljoenen dieren worden geslacht, blijven we het eten.

Must read: 6 eenvoudige manieren om jouw CO2-uitstoot te verminderen met je dieet

Kweekvlees kan voor deze beide problemen een geweldige oplossing bieden. Zo hoeven er voor het kweken van vlees in laboratoria geen dieren geslacht te worden. En hoewel de kweekkip van Eat Just nog redelijk veel CO2 uitstoot, zal dat binnenkort niet meer zo zijn. Wanneer het vlees op een veel grotere schaal gekweekt kan worden, zal de CO2 een hoop verminderen.

Waarom het zo lang geduurd heeft

Voor er een nieuw product – en zeker een product dat uit een laboratorium komt – op de markt komt, moet het uitgebreid getest worden.

Voordat er kweekvlees in Nederland verkocht kan worden, zal er eerst een uitgebreid veiligheidsonderzoek moeten komen. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) zal het onderzoek beoordelen. En daarna moeten alle EU-landen instemmen over de toelating van het product op de EU-markt.

Tot nu toe is dat in Europa nog niet gelukt, maar het eerste land is om. Goed voor de dieren en voor het milieu.

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Interessant: Singapore wordt het eerste land waar je kweekvlees kunt kopen
Sluiten