Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 14 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Brené Brown deelt 7 lessen over gedurfd leiderschap

Auteur Brené Brown is al heel lang een grote inspiratie op het gebied van moed, kwetsbaarheid, schaamte en empathie. Dankzij boeken als De Kracht van Kwetsbaarheid leren we van haar belangrijke dingen over het vormen van betekenisvolle connecties en jezelf kwetsbaar opstellen. Nu kunnen we van Brené Brown weer wat nieuws leren, namelijk over gedurfd leiderschap.

In twee afleveringen van haar podcast Dare to Lead vertelt Brené over armored leadership versus daring leadership. Ofwel gezonde versus ongezonde werkomgevingen. Op de werkvloer rekent jouw team op jou om hen goed te begeleiden. Wat daring leadership is en hoe je dat doet leren we van Brené Brown.

7 lessen over gedurfd leiderschap

Hoe kunnen we onze angst van ons afschudden en gedurfd leiderschap omarmen? Met deze 7 lessen van Brené Brown krijg je het onder de knie.

1. Vragen stellen is een kunst.

Bij sommige bedrijven merk je dat het wordt gezien als een zwakte als je het antwoord ergens niet op weet, terwijl het antwoord wel weten echt je waarde bepaalt. Dat is niet helemaal eerlijk, want er zijn goede vragen die tot diepere inzichten en innovatief denken kunnen leiden.

Volgens Brené Brown stellen goede leiders ook dat soort vragen; open vragen. Die beginnen bijvoorbeeld met hoe of waarom en leiden tot reflectie.

Wat we allemaal kunnen leren van schaamte-expert Brené Brown

2. Ga moeilijke gesprekken niet uit de weg

Sommige onderwerpen, zoals gender, zijn gevoelig, waardoor je het misschien makkelijker vindt om die te vermijden uit ongemak. Maar dat is niet iets wat goede leiders doen. Zij leren hun team om moeilijke gesprekken aan te gaan.

Bovendien kan je niet leren zonder fouten te maken. Daarom is het als gedurfde leider ook belangrijk om te zorgen dat je team zonder schaamte met die fouten kan omgaan. Je kan dat doen door feedback te geven en je eigen fouten toe te geven en recht te zetten.

3. Begeleid mensen niet op perfectionistische manier

Dat perfectionisme ongezond is, weet je misschien wel. Perfectionisme ontstaat namelijk door het gevoel of de gedachte dat je nooit goed genoeg bent en de angst wat anderen wel niet zullen denken. Op een werkplek waar perfectionisme veel voorkomt, geven mensen elkaar de schuld van fouten die ze maken.

Brené Brown: zo ben je kwetsbaar op de werkvloer zonder alles te delen

Wat beter is, is dat je minder let op wat anderen vinden en zelf probeert om je werk zo goed mogelijk te doen. In een omgeving met perfectionisme komt creativiteit niet op gang, volgens Brené Brown. Schaamte en vernieuwing gaan niet samen.

4. Laat mensen weten dat ze genoeg zijn en genoeg hebben

Dat kan gaan over tijd, geld of resources. In sommige werkomgevingen erkennen leiders de kleine successen en werk dat goed gedaan is niet, omdat ze dan bang zijn dat mensen niet meer hard werken.

Dat is jammer, want eigenlijk is het juist zo dat het erkennen van kleine successen mensen weer nieuwe motivatie geeft. Productiviteit gaat dan omhoog. Goede leiders weten dat en focussen zich op de dingen die goed gaan.

5. Creëer een omgeving waarin iedereen zich thuisvoelt

Er is een verschil tussen fitting in culture en belonging culture. Bij fitting in culture zijn er bepaalde eigenschappen die je moet hebben om erbij te horen, en zo niet, dan val je buiten de groep. Bij belonging culture hoort iedereen er sowieso bij en is iedereen belangrijk door zijn of haar eigen unieke talenten.

Wat hebben succesvolle leiders met elkaar gemeen?

Je raadt het misschien al, maar de belonging culture is een stuk gezonder. Goede leiders creëren zo’n omgeving en geven oprecht om de mensen die ze begeleiden, zegt Brené Brown.

6. Leid op een strategische manier

Iedereen maakt fouten, maar hoe je daarop reageert als leider is belangrijk. Het kan zijn dat je sterk reageert op fouten, die iemand dan ook meteen moet oplossen om te zorgen dat het niet erger wordt.

Wat volgens Brené beter is, is strategisch leiden met behulp van een systeem waar je op terug kan vallen als er iets fout gaat. Dat kan riskant zijn omdat je vooruit moet denken bij zo’n systeem, maar op langere termijn is het beter. Je kan dan namelijk de tijd nemen om na te denken en te begrijpen waar het probleem precies zit, zodat je ervan kan leren en het een volgende keer niet meer gebeurt.

7. Accepteer veranderingen

Veranderingen op het werk kunnen eng zijn en ervoor zorgen dat we bang zijn dat het team ons niet meer nodig heeft. Die angst zorgt er dan voor dat we niet meer willen leren, waardoor we niet meer binnen het team passen. Het is dus eigenlijk een self-fulfilling prophecy.

4 mooie lessen over persoonlijk leiderschap die we uit de crisis halen

Als een gedurfde leider houd jij daar rekening mee, zegt Brené Brown. Je moedigt mensen aan om meer te leren en meer vaardigheden op te bouwen, in plaats van bang te zijn voor veranderingen.

Wil je nog meer leren? Je kan het eerste deel en het tweede deel van haar podcast over dit onderwerp hier vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️