Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 25 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Deze 4 vragen kunnen je leven veranderen

Wat zijn wij mensen toch bijzondere wezens. Zonder dat we erbij stilstaan zien we de hele dag allerlei dingen om ons heen én daar geven we dan een betekenis aan. We interpreteren wat we waarnemen. Een stoel zien we als een ding om op te zitten, een pen als iets om mee te schrijven. Maar, het constant interpreteren van wat we waarnemen, kan ook heel beperkend zijn. Want is het wel echt waar? Of denk je het alleen maar?

Spreker, auteur en inmiddels wereldberoemde Byron Katie ontdekte tijdens een depressie dat ze enkel leed wanneer ze haar gedachten geloofde en dat ze niet leed wanneer ze haar gedachten níet geloofde.

Pijn veroorzaakt door gedachten

Dit belangrijke inzicht kreeg de Amerikaanse op haar 44e, toen ze wakker werd op de vloer van een kliniek voor eetstoornissen. Ze was toen al jarenlang ernstig depressief en ziek, en dat terwijl ze getrouwd was en kinderen had opgevoed. In één van haar boeken schrijft ze dat er jaren (!) waren dat ze niet eens haar bed uit kon komen door de chaos in haar hoofd.

Maar die ochtend in de kliniek werd Byron Katie op twee manieren wakker. Op de manier waarop we allemaal ’s ochtends wakker worden. En op een manier waarop ze ineens zag dat haar verdriet en pijn veroorzaakt werd door wat ze dacht. Niet door wat er werkelijk aan de hand was. Er was namelijk niks aan de hand.

Dit zijn de 20 mooiste quotes van Byron Katie

Opgelucht en bevrijd

Haar transformatie was zo radicaal, dat het verplegend personeel haar niet meer herkende. Haar man en volwassen kinderen herkenden haar ook niet meer. Byron Katie was van een geestelijk wrak vol frustratie en verdriet veranderd in een vrouw die ‘het licht’ had gezien. Tot grote opluchting van haar man en kinderen, had ze zichzelf van het ene op het andere moment bevrijd van al haar ellende.

Vanaf die dag heeft Byron Katie zich met tomeloze energie ingezet om anderen te helpen zich los te maken van verlammende gedachten en overtuigingen die het leven zo moeilijk maken.

Ze is inmiddels over de 70 en heeft een echtscheiding, de dood van haar tweede man en zelfs kanker overleefd. Overigens is ze nu alweer jaren gelukkig getrouwd met een nieuwe man en leeft ze in goede gezondheid.

De 4 vragen

Wat is het geheim van Byron Katie’s verandering? Dat is gelukkig helemaal geen geheim meer, want ze schreef er een boek over. Ze heeft het zelfs zo simpel gemaakt dat het door iedereen en is vele situaties gemakkelijk is toe te passen. De kern is dat je je gedachten niet gelooft, maar dat je ze kritisch gaat bekijken en onderzoeken. Het komt neer op deze 4 vragen:

  1. Is het waar?
  2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je op die gedachte?
  4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Geloof niet alles wat je denkt

Gedachten omkeren

Nadat je jouw gedachte hebt onderzocht met de 4 vragen, ben je klaar om het om te keren. Elke omkering is een kans om het tegenovergestelde van je originele uitspraak te ervaren. Je kent die (negatieve) gedachten vast, want we hebben ze allemaal en we lijden er allemaal onder:

mijn vriend luistert nooit naar me

mijn ouders waren er nooit voor me

ik kan het nooit goed doen

mijn compagnon heeft me opgelicht

mijn baas waardeert me niet

mijn collega’s vinden me dik en lelijk

We voelen ons allemaal het slachtoffer van onoprechte mensen en ongelukkige omstandigheden. Maar zolang we vasthouden aan deze overtuigingen, houden we onszelf gevangen in verdriet, afwijzing en pijn. Met alle gevolgen van dien, zoals ziektes en depressies.

Bevrijd van het leed

Waarnemen is voor waarheid nemen. Het interpreteren van een situatie gebeurt op basis van jouw eigen eerdere ervaringen, jouw eigen bril. Je neemt iets waar en geheel onbewust wordt het direct beïnvloed door bepaalde associaties die je er zelf eerder bij hebt gevormd.

Deze associaties voelen waar, maar zijn ze ook echt waar? Dat is de kern van Byron Katie’s methode, wat ook wel The Work genoemd wordt.

Struggle jij met negatieve gedachten? Ga eens kijken wat voor jou waarheid is. Bewustwording geeft vrijheid om anders naar je eigen gedachten te kijken en daar helpen de 4 vragen van Byron Katie bij. Door je gedachten anders te bekijken, zou het zo maar eens zo kunnen zijn dat ze wegvallen. En dan ben je net als Byron Katie ‘bevrijd’.

Het is niet voor niets dan andere bekendheden als Jan Geurtz en 365 Dagen Succesvol zich ook laten inspireren door deze methode. Het is dus zéker een onderzoekje waard, als je het aan ons vraagt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️